logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego lodówka Polar TS 246C nie wyłącza się i ma wysoką temperaturę?

potop 29 Mar 2008 10:24 10449 14
REKLAMA
  • #1 4968195
    potop
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam !!
    Posiadam lodówkę POLAR TS246C. Problem polega na tym, że działa ona 24h/dobę. W ogóle się nie wyłącza. Termostat ma 8 stopniową skalę. Jak przeczytałem w instrukcji, pozycja nr "7", jest pozycją, gdzie powinno się osiągać najmniejsze temperatury (chyba nawet poniżej 0), natomiast w lodówce jest tylko 5°C, dla pozycji nr 7. Natomiast dla pozycji nr "3"-"4" temperatura wzrasta do 7-8°C. Ta płyta wewnątrz komory chłodziarki, do której jest przyklejona taka metalowa rurka jest cały czas oszroniona. Mimo to temperatura, jak na wnętrze lodówki za wysoka. Sprężarka jest gorąca, nie wiem czy przez to, że działa na okrągło, czy może, jak przeczytałem w innych postach, przez ubytek czynnika chłodzącego. Dodam również, że ta gumka z magnesem na drzwiczkach od komory chłodziarki jest poszarpana, w dwóch narożnikach są dziury. Przy jednej z takich dziur czuć "zimny powiew" ;) Czy winą ciągłej pracy może być wymiana ciepła z otoczeniem, przez te nieszczelności w gumie od drzwiczek ?? Jeśli tak, to czym to uszczelnić ?? Silikon ?
    Dla pozycji nr "3" temperatura w komorze zamrażarki to -11°C.
    dzięki i pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4968283
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    potop napisał:
    Czy winą ciągłej pracy może być wymiana ciepła z otoczeniem, przez te nieszczelności w gumie od drzwiczek ?? Jeśli tak, to czym to uszczelnić ?? Silikon ?

Oczywiście że tak - uszczelka wymaga wymiany, ale na początek dla sprawdzenia, możesz zastosować silikon i ustawić na średni zakres.
  • #3 4969192
    potop
    Poziom 13  
    Witam !
    Uszczelniłem silikonem gumkę. Na pozycji "3" mam trochę ponad 5°C na najwyższej półce. Ta tylna płyta wewnątrz komory oszroniona. Sprężarka gorąca, cały czas działa.
  • REKLAMA
  • #4 4969232
    nares
    Specjalista AGD
    potop napisał:
    Na pozycji "3" mam trochę ponad 5°C na najwyższej półce.

Temperatura OK, ale to jeszcze nic nie oznacza, bo chłodziarka cały czas pracuje. Cóż, należało by zacząć od wymiany termostatu, choć w ten sposób (brak wyłączania), rzadko się psują - może też być ubytek gazu lub zatkany odwadniacz, ale to już sprawa serwisu.
  • #5 4969495
    potop
    Poziom 13  
    Te 5°C było przy płycie. Teraz położyłem termometr na termostacie, podkręciłem do "7" i mam 10°C. Nie rozumiem... aż taka różnica temperatur na odcinku 30-40 cm. ? Aż tyle zimna ucieka, pomimo uszczelnienia silikonem ?
    Zauważyłem także, że na tylnej ścianie obudowy, na narożnikach, jest lekko odklejona folia izolacyjna. Czuć "wiejące" stamtąd ciepło.
    A i jeszcze jedno, czy taka ciągła praca sprężarki i fakt, że jest ona gorąca, nie spowoduje, że się coś z nią niedobrego stanie ??
  • #6 4969641
    nares
    Specjalista AGD
    potop napisał:
    czy taka ciągła praca sprężarki i fakt, że jest ona gorąca, nie spowoduje, że się coś z nią niedobrego stanie ??

Jeżeli Ci choć trochę zależy na tej lodówce, to wyłącz ją i zamów serwis - unikniesz przegrzania sprężarki, a sam nic nie wykombinujesz, choćby Ci doradzało całe forum.
  • REKLAMA
  • #7 4969690
    potop
    Poziom 13  
    nares dzięki za radę ;) ale w moim przypadku (student wynajmujący mieszkanie) wezwanie serwisu nie jest takie proste. Lodówka przyjechała do mnie w czwartek. Jest z komisu, bo poprzedni Donbas wysiadł ;) myślałem, że domowym sposobem coś da się zrobić, no ale niestety... Ostatnie pytanie. Czy ustawienie termostatu w pozcyji "0" również powoduje pracę sprężarki ? bo słyszę ciche buczenie...
  • REKLAMA
  • #8 4970413
    nares
    Specjalista AGD
    A na zakresie 1-2, też się nie wyłącza?
  • #9 4970707
    potop
    Poziom 13  
    Gdzieś przeczytałem o wyłączeniu lodówki na min. 1h i ponownym włączeniu. Tak też zrobiłem. Była wyłączona z kontaktu na 2h. Przed ponownym włączeniem termostat na "0" (przeczytałem tak w instrukcji). Po załączeniu termostat na "1" i tak godzinę, bez przerwy, do tego momentu, bo sprężarka się nagrzała... Temp. tuż przy termostacie 9°C. Ta kratka na tylnej obudowie (skraplacz ??) ciepła, słychać ruch czynnika chłodzącego, ale tak jakby na wysokości zamrażarki.
    pozdr.
  • #10 4971096
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 787
    skraplacz jak piszesz kratka z tyłu nie jest osłonięty zakurzony czy jest dobrze wentylowany może agregat nie dawać rady może za blisko ściany
  • #11 4971899
    potop
    Poziom 13  
    Hej.
    Lodówka stoi 20 cm. od ściany, dokładnie w tym samym miejscu, gdzie stał poprzedni Donbas. Skraplacz niezakurzony oraz nieosłonięty. O wentylacji pomieszczenia ciężko powiedzieć, raczej słabe. Mieszkanie jest w starej kamienicy, kuchnia bez dostępu do okna, bez wywiewów i kratek wentylacyjnych. Ale Donbas śmigał bez zastrzeżeń, co najmniej od października ;)
  • #12 4971914
    stelka
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Nic nie zdziałasz. Dzwoń do serwisu
  • Pomocny post
    #13 4971930
    samsu100
    Poziom 23  
    Ocena: 243
    Nazwijmy sprawę po imieniu ta chłodziarka jest poważnie uszkodzona i tylna płyta w chłodziarce nie dochodzi temperaturowo do punktu wyłączenia termostatu a co za tym idzie sprężarka pracuje cały czas.
    Możliwe przyczyny to ubytek czynnika chłodniczego czyli jakaś "dziura" w układzie chłodniczym, niewydolność chłodnicza sprężarki z powodu jej zużycia lub przytkany układ chłodniczy. Tak czy siak samemu trudno coś zrobić. Taka stara chłodziarka a w dodatku uszkodzona powinna być utylizowana a nie sprzedana przez komis. Naprawa według mnie nieopłacalna.
    AK
  • #14 4971985
    potop
    Poziom 13  
    No nic Panowie, sprawa przedstawiona jest jasno. Dzięki za rady. Na szczęście nie ja za nią płaciłem. Ale problem na jakiś pozostaje...
    Temat do zamknięcia.
    pozdr.
  • #15 4972611
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Jeżeli od zakupu nie minęło 3 miesiące - to oddaj im ten szmelc - i ZWROT KASIORY - nie robia Ci łaski.

Niech sami utylizują ten szmelc!!!

Nie daj sie oszukiwać!!!

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Polar TS 246C pracuje non-stop, nie wyłączając się, mimo ustawienia termostatu na najwyższe chłodzenie. Wewnątrz chłodziarki tylna płyta jest oszroniona, a sprężarka jest gorąca. Uszkodzona uszczelka drzwi z dziurami powoduje nieszczelność i utratę zimna, co może przyczyniać się do ciągłej pracy urządzenia. Próba uszczelnienia silikonem nie przyniosła pełnej poprawy. Różnice temperatur między termostatem a wnętrzem lodówki wskazują na możliwe problemy z izolacją, m.in. odklejona folia izolacyjna na tylnej ścianie. Możliwe przyczyny ciągłej pracy sprężarki to ubytek czynnika chłodniczego, niewydolność sprężarki lub zatkany układ chłodniczy. Zalecana jest wymiana termostatu lub wezwanie serwisu, jednak naprawa może być nieopłacalna ze względu na wiek i stan lodówki. Wskazane jest unikanie dalszej eksploatacji, aby nie doprowadzić do przegrzania sprężarki. W przypadku krótkiego okresu od zakupu sugerowany jest zwrot urządzenia do sprzedawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA