logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System nie uruchamia się po podłączeniu drugiego dysku SATA

jaskiniowiec24 29 Mar 2008 13:17 16381 21
REKLAMA
  • #1 4968848
    jaskiniowiec24
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Witam.Mam problem.Chce podłaczyć drugi dysk Sata.Jak to zrobić prawidłowo?
    Podłaczyłem normalnie do drugiego wejscia sata i nie działa nic.Jak odłacze z płyty ten nowy dysk to chodzi bo ma zasilanie jak znowu podłacze do płyty to zaden z dysków nie działa.Próbowałem zmieniac wejscia,kable nic nie działa.W biosie wszystko ustawiona na auto i nic dalej nie wykrywa.
    Co robic???
  • REKLAMA
  • #2 4968912
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Witaj. Napisz jaki do dysk i jaki masz komputer? Stosuj się do regulaminu.
  • #3 4969177
    jaskiniowiec24
    Poziom 10  
    Dostałem zworke w sklepie i kombinuje przekładam ale dalej mi bios nie wykrywa.CO ROBIC?

Komputer to:
    Vobis Digital MX 63080E
    Płyta-Biostar P4M80-M7
    Dysk orginalny-Samsung SP1614C 160GB 8MB SATA
    Dysk kupiony-Samsung HD200HJ 200gb 8M SATA

Dodano po 13 [minuty]:

Zapomniałem dodac ze Dysk był sprawdzany w sklepie i działa.
  • #4 4969245
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Mostek SB na tej płycie VT8237 nie wspiera SATA2 więc walcz ze zworką, czasem ma problemy z dyskami SATA2 ale rzadko - zworka pomaga
  • #5 4969412
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Pożycz od kogoś mocniejszy zasilacz i sprawdz wtedy również miałem podobne objawy i wina była zasilacza!
  • #6 4969790
    jaskiniowiec24
    Poziom 10  
    Cinek_as napisał:
    Pożycz od kogoś mocniejszy zasilacz i sprawdz wtedy również miałem podobne objawy i wina była zasilacza!

Zasilacz juz zmieniłem dwa miesiace temu,juz połowe podzespołów pozmieniałem oczywiscie poza płyta moze i to był bład ale zawsze mi sie dobrze pracowało na niej.

Dodano po 1 [minuty]:

spinnaker napisał:
    Mostek SB na tej płycie VT8237 nie wspiera SATA2 więc walcz ze zworką, czasem ma problemy z dyskami SATA2 ale rzadko - zworka pomaga

Czy mógłbyś cos wiecej na ten temat powiedziec.Jak walczyc?
  • #7 4971079
    Wiech26
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Zworkami zmniejsz limit na 1,5G/s.SATA2 to 3G/s.Na dysku masz rozrysowane położenie zworki.Sprawdź w BIOSie z którego dysku ustawia się botowanie.
  • REKLAMA
  • #8 4971245
    jaskiniowiec24
    Poziom 10  
    Wiech26 napisał:
    Zworkami zmniejsz limit na 1,5G/s.SATA2 to 3G/s.Na dysku masz rozrysowane położenie zworki.Sprawdź w BIOSie z którego dysku ustawia się botowanie.

No własnie na dysku nie mam rozrysowanych połozen zworki wiec przekładałem z jednego miejsca na drugie i nic,cisza.Moze sa potrzebne dwie zworki?A moze dysk który jest od poczatku tez trzeba zazworkowac?
    Co do sprawdzenia w biosie to tu mnie zagiołes.Jak mam sprawdzic z którego dysku ustawia sie botowanie?Nie jestem szpecem od komputerów ale powoli sie ucze,tylko trzeba wytłumaczyc to jakos łopatologicznie.
  • REKLAMA
  • #9 4971357
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Do niedawna mialem ta plyte i nie bylo z nia zadnych problemow przy podlaczaniu dyskow SATA2. Oczywiscie trzeba bylo ograniczyc zworka w dysku transfer do poziomu SATA(1).
    W dyskach Samsunga jest to zazwyczaj wyglada to tak:
  • REKLAMA
  • #11 4971384
    jaskiniowiec24
    Poziom 10  
    arkolesz napisał:
    Do niedawna mialem ta plyte i nie bylo z nia zadnych problemow przy podlaczaniu dyskow SATA2. Oczywiscie trzeba bylo ograniczyc zworka w dysku transfer do poziomu SATA(1).
    W dyskach Samsunga jest to zazwyczaj wyglada to tak:

No własnie tak mam i dalej bios nie widzi.Kombinuje juz troche czau i nic z tego nie wynika.Zeby dysk nie był sprawny ale jest sprawdzałem w sklepie komputerowym.Niewiem po prostu nie wiem???

Dodano po 3 [minuty]:

tronic1 napisał:
    http://www.samsung.com/pl/products/harddrives/spinpointp80_ata/sp1614c.asp
    Tu pobierz instrukcje, załóż prwidłowo zworki na oba dyski. W biosie szukaj Boot i ustaw z którego dysku ma się uruchamiać. Podstawowy warunek - oba dyski muszą być widoczne w biosie.

Jakbym znalazł odpowiedz na tej stronce to bym tu nie pisał.Wczesniej już sprawdziłem co tam było w instrukcjach.

Czytałem na róznych forach i pisza ze moze bedzie trzeba zaktualizowac bios ale czy to wogóle cos pomoze.A jezeli tak to jak za to sie zabrac jak sie wogóle na aktualizacji biosu nie znam.To nie to samo co aktualizacja sterów do grafy itp.I mam pewne obawy.
  • #12 4971426
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    I co ? Może nie ma instrukcji a w nich ustawienia zworek ?
  • #13 4971447
    jaskiniowiec24
    Poziom 10  
    tronic1 napisał:
    I co ? Może nie ma instrukcji a w nich ustawienia zworek ?

Nie chodzi o to ze nie ma ale nic mi to nie pomaga.
    A moze pomozesz jak jestes w tym dobry i mieszkasz w okolicy.
    To wpadne z browcem:)
  • #14 4971515
    firlo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Próbowałeś podłączyć ten drugi dysk sam i zobaczyć czy Ci go wykrywa w biosie?
  • #15 4971583
    wojciech0015
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    ostatnio miałem taki sam problem okazało się ze trzeba było ściągnąć sterowniki sata do płyty głównej poszukaj na stronie producenta niestety moja płyta nie wspierała sata 2 i nie było sterowników
  • #16 4972212
    jaskiniowiec24
    Poziom 10  
    wojciech0015 napisał:
    ostatnio miałem taki sam problem okazało się ze trzeba było ściągnąć sterowniki sata do płyty głównej poszukaj na stronie producenta niestety moja płyta nie wspierała sata 2 i nie było sterowników

Tak zrobiłem ale nie pisało konkretnie do sata2 zainstalowałem i dalej bios nie wykrywa.
  • #17 4972494
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Jeśli to nie problem w ustawieniach Biosu to sterowniki Integrated Serial ATA Raid Controller in The VT8237 South Bridge, plik spakowany VIA_RAID_V300b.zip., rozpakować i katalog "DriverDisk" zadajesz podczas instalacji XP z www.viaarena.com
    zwykle działały.
  • #18 4973065
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    jaskiniowiec24 napisał:
    (...)i dalej bios nie wykrywa.

Co sie czepiliscie tych sterownikow? Najpierw niech BIOS poprawnie rozpozna dysk, pozniej mozna sie o nie martwic
  • #19 4973242
    jaskiniowiec24
    Poziom 10  
    Wiecie co chyba sie poddam.
    Robie wszystko co radzicie ale nic z tego nie pomaga.Jeszcze troche pokombinuje ale za chwile mój mózg bedzie miał bad sektora.Moze rzucicie na fora jeszcze jakies porady a jak nie to po niedzieli moze w piatek jak nie dam rady a wydaje mi sie ze tak bedzie oddam kompa do serwisu zeby mi to zrobili.Tylko ciekawe ile skasuja?
  • #20 4973643
    firlo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Próbowałeś podłączyć ten nowy dysk sam bez tego drugiego i zobaczyć czy ci go wykrywa?
  • #21 4974206
    Wiech26
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Sprawdź jeszcze w BIOSie w zakładce INTEGRATED PERIPHERALS pozycje SATA MODE.Tam masz do wyboru RAID lub IDE.Zrób próbę na tych ustawieniach.I tak jak już było sprawdź sam nowy dysk czy jest wykrywany.
  • #22 4974532
    jaskiniowiec24
    Poziom 10  
    firlo napisał:
    Próbowałeś podłączyć ten nowy dysk sam bez tego drugiego i zobaczyć czy ci go wykrywa?

Oczywiscie ze tak no i jak wiadomo c.d

Nie bedzie mnie teraz do piatku wiec troche sobie odpoczne od tego kompa ale piszcie jak macie jakis lek na to:(

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia drugiego dysku SATA do płyty głównej Biostar P4M80-M7 w komputerze Vobis Digital MX 63080E. Po podłączeniu nowego dysku Samsung HD200HJ 200GB SATA BIOS nie wykrywa żadnego z dysków, mimo że dysk jest sprawny i ma zasilanie. Płyta oparta jest na chipsecie VT8237, który nie wspiera natywnie SATA2 (3 Gb/s), co może wymagać ograniczenia transferu do SATA1 (1,5 Gb/s) za pomocą zworki na dysku. Użytkownik próbował zmieniać kable, porty SATA, zworki, a także instalować sterowniki SATA i aktualizować BIOS, jednak bez skutku. Zalecane jest sprawdzenie ustawień bootowania w BIOS-ie, w tym kolejności dysków oraz trybu SATA (IDE/RAID). Możliwe przyczyny to nieprawidłowe ustawienia BIOS, brak kompatybilności SATA2 z mostkiem południowym VT8237, konieczność ograniczenia prędkości dysku przez zworkę lub problem z wykrywaniem dysku przez BIOS. Wskazano także na potrzebę podłączenia dysku pojedynczo w celu weryfikacji wykrywania. W przypadku braku efektów sugerowano oddanie komputera do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA