logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win XP, wymiana dysków, po starcie czarne tło i biała kreska

wegap 29 Mar 2008 16:29 2992 12
REKLAMA
  • #1 4969621
    wegap
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Chciałbym poprosić o pomoc.

W komputerze Dell OptiPlex GX150 przełożyłem na chwilę dyski - WD400 zmieniłem na WD800, ale później z powrotem włożyłem pierwszy. Podobnie z napędem CD-ROM. Teraz gdy uruchamiam komputer pasek sprawdzania BIOS'a przesuwa się trochę dłużej następnie mam wybór uruchomienia systemu (tryb awaryjny itd. itp). Gdy wybieram jakąkolwiek z opcji, po chwili zamiast ekranu ładowania Windowsa wyświetla się biała, migająca kreska w lewym górnym rogu i nic dalej.

Od razu mówię, że dysk i napęd są normalnie wykrywane, bo w setupie widzę ich pojemność i nazwy.

Bardzo proszę o jak najszybszą pomoc.

Z góry dziękuję :D
  • REKLAMA
  • #2 4969638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4969754
    wegap
    Poziom 10  
    Nie, nie był. Wcześniej używałem tylko tego WD800, ale ten pierwszy był tylko w tym i żadnym innym komputerze. WD800 podpiąłem, żeby odzyskać dane ale on jest chyba przepalony :/

Proszę bardzo o jakięs dalsze porady.
  • REKLAMA
  • #4 4969796
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4969819
    wegap
    Poziom 10  
    a zainstalować jeszcze raz windows?

Dodano po 3 [minuty]:

aha no i komputer widzi normalnie partycje tego dyku
  • Pomocny post
    #6 4969851
    sylwek870531
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jeżeli nie masz ważnych danych na kompie to przeinstalowanie windowsa i odświeżenie dysku przez formatowanie na pewno komputerowi nie zaszkodzi.
  • Pomocny post
    #7 4969853
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 4969855
    wegap
    Poziom 10  
    jeszcze jakieś propozycje ?
  • #9 4969858
    sylwek870531
    Poziom 13  
    Jeśli będą problemy z instalacją znaczy, że ten zepsuty dysk narozrabiał i możliwe, że kontroler uszkodził :( Ale miejmy nadzieje, że nie.
  • REKLAMA
  • #10 4969863
    wegap
    Poziom 10  
    a jeśli kontroler jest uszkodzony to co robić :/
  • #11 4969915
    sylwek870531
    Poziom 13  
    Wydaje mi się, że wiąże to się z wymianą płyty głównej. Ale to tylko moje przypuszczenia.

Dodano po 8 [minuty]:

W nowoczesnych płytach jest zintegrowany z płytą główną :/ , w starszych jednostkach korzystanie z dysków wymagało zainstalowania w komputerze dodatkowej karty kontrolera.
  • #12 4970009
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4970031
    rafixs
    Poziom 24  
    Ocena: 149
    WITAM.Przywróć w BIOSIE ustawienia fabryczne a jak to nic nie da to spróbuj ustawić w BIOSIE ustawienia myszki . pozdrawiam :shii:

Podsumowanie tematu

✨ W komputerze Dell OptiPlex GX150 po tymczasowej wymianie dysków twardych (z WD400 na WD800 i z powrotem) oraz napędu CD-ROM pojawia się problem z uruchomieniem systemu Windows XP. Po wyborze opcji startu systemu zamiast ekranu ładowania pojawia się czarne tło z migającą białą kreską w lewym górnym rogu. Dyski i napęd są wykrywane poprawnie w BIOS-ie. Możliwe przyczyny to uszkodzenie dysku WD800, które mogło wpłynąć na kontroler dysków twardych. Zalecane jest użycie bootowalnej płyty diagnostycznej (np. Hiren's BootCD) lub LiveCD do sprawdzenia stanu dysku. W przypadku braku ważnych danych można rozważyć reinstalację systemu Windows z formatowaniem dysku. Jeśli kontroler dysków jest uszkodzony, może być konieczna wymiana płyty głównej lub karty kontrolera, choć na razie nie ma jednoznacznych dowodów na uszkodzenie sprzętowe. Dodatkowo sugerowano przywrócenie ustawień fabrycznych BIOS-u oraz ponowne podłączenie dysków w celu wyeliminowania problemów z gniazdami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA