logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

skąd firmware do pansonica lumix dmc fz7 /dmc fz8 /dmc fz18

viera 29 Mar 2008 19:47 63216 76
Najlepsze odpowiedzi

Skąd pobrać firmware do Panasonica Lumix DMC-FZ7/FZ8/FZ18 i czy można nim zdjąć limit 15 minut nagrywania?

Firmware do FZ18 nie jest publicznie dostępny na stronie producenta; można go zdobyć zasadniczo tylko przez autoryzowany serwis Panasonic lub z ich serwisowej strony, a w wątku jako najnowszy podawano wersję 1.08 [#5056160] [#5057999] Wersja 1.08 poprawia m.in. szumy, wykrywanie twarzy, autofocus i AWB, ale nie znosi ograniczenia 15 minut nagrywania ani limitu kart do 4 GB [#5056160] [#6144108] Limit filmów usuwa się przez wejście w tryb serwisowy i zmianę regionu na GC.SG, ale wtedy znika polskie menu i aparat przełącza się na angielski [#5192992] [#5804544] Jeśli zależy Ci na polskim menu, w trybie serwisowym trzeba wybrać region EG.E; przy złym wyjściu z trybu serwisowego może pojawić się żółty trójkąt przy wyłączaniu [#5192992] [#5804544]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4970455
    viera
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    ostatnio panasonic wypuścił na rynek aparat lumix tz5 który moze nagrywać pliki filmowe w rozdzielczosci hdtv oraz druga sprawa
    jak wydluzyć czas nagrania w lumixach czyli pozbycie się bariery 15 minut
    nagrania bo nawet karta 16 gb nie zalatwia tej kwestii wiem ze jest na stronie producenta oprogramowanie za pomocą którego można niektóre parametry aparatów poprawić jak to znależć tzw.firmware 1.1 /1.2
  • REKLAMA
  • #2 5056160
    Portal
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    A iwec :)
    Do Fz18 najnowzsze firmware to 1.08, nie zwieksza ono mozliwosc nagrywania ponad 15 minut ani obslugi kart 16Gb ( max 4GB). Poprawia zas wiele niedociagniec ( np mniejsze szumy , brak efektu blue band i jeszcze wiele innych)
    Niestety firmware nigdzie nie dostaniesz na stronie producenta - nie wiem skad masz taka informacje. Jezeli chcesz miec plik z firmware do FZ to musisz miec znajomego w serwisie Panasonic ktory to ci udostepni taki pliczek ze strony serwisowej panasonica ( dostep maja tylko autoryzowane serwisy Panasonic) - tzn dostep do tej strony http://tsn.pasc.panasonic.com/cshome/index.html
    Jak bedziesz mial dostep do tej strony bedziesz mial wszystko do Panasonicow :)
  • #3 5056756
    viera
    Poziom 11  
    dziękuje bardzo za odpowiedz w wyżej wymienionym temacie lecz jedno mnie zastanawia ,że aparaty te moga obslugiwać karty SD 2GB ,a więc jaki to ma sens, że karty SDHC moga tylko obslugiwać 4 GB ..
    Pytałem w sklepie gdzie prowadżą sprzedaż aparatów cyfrowych panasonic i powiedziano mi że np. aparaty dmc fz8 mogą pracować bez problemu na kartach SDHC o pojemnosci 8 gb i więcej ze na razie nie ma zadnego ograniczenia odosnie sdhc,czyzby to byla wiadomość nie dokońca sprawdzona..
  • REKLAMA
  • #5 5057999
    Portal
    Poziom 16  
    fox4 napisał:
    Prosze FW ver. 1.05 : http://eoninfo.kiev.ua/fz18_f.rar

dziekuje , mam je wgrane juz od jakiegos czasu :) (poprawia szumy , szybkosc detekcji twarzy i cos tam makro) - warto wgrac jak ktos ma ponizej 1.05

Teraz aktualne jest w wersji 1.08 - moze ktos ma dostep ? ( mowa tutaj o dobrym szukaniu lub znajomosci w serwisie panasonica bo tylko oni maja dostep do tej strony co wyzej podalem)

Dodano po 23 [minuty]:

viera napisał:
    dziękuje bardzo za odpowiedz w wyżej wymienionym temacie lecz jedno mnie zastanawia ,że aparaty te moga obslugiwać karty SD 2GB ,a więc jaki to ma sens, że karty SDHC moga tylko obslugiwać 4 GB ..
    Pytałem w sklepie gdzie prowadżą sprzedaż aparatów cyfrowych panasonic i powiedziano mi że np. aparaty dmc fz8 mogą pracować bez problemu na kartach SDHC o pojemnosci 8 gb i więcej ze na razie nie ma zadnego ograniczenia odosnie sdhc,czyzby to byla wiadomość nie dokońca sprawdzona..

W instrukcji jest napsiane ze do 4GB i chyba tylko do tylu. Jak chcesz sie upewnic do napisz do Panasonic Polska ( na stronie www) to ci w ciagu max 2 dni odpisza)
  • #6 5059643
    Tomasz M.
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Też będę wdzięczny za FW ver. 1.08 ...

P.S.
    Po wejściu w tryb serwisowy i zresetowaniu ustawień regionu, można (niestety pozbywając się języka polskiego) znieść ograniczenia nagrywania filmu do 15 minut.
  • REKLAMA
  • #7 5065016
    Sedlak19
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Czy to firmware w wersji 1.05 będzie pasować do dmc fz8? W nazwie pliku jest fz_18.
  • #9 5113068
    Portal
    Poziom 16  
    i jak tam , ktos zdobyl sobie owe firmware 1.08 do FZ18 ?
  • #10 5113607
    JohnCTN
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    witam

mam pytanie ... czy jezeli kupie aparat Panasonic DMC-FZ18 kupiony w UK (brak polskiego menu) to mozna zmiec we wlasnym zakresie firmware aby miec menu w jezyku polskim ???

pozdrawiam

JohnCTN
  • #11 5125436
    Portal
    Poziom 16  
    JohnCTN napisał:
    witam

mam pytanie ... czy jezeli kupie aparat Panasonic DMC-FZ18 kupiony w UK (brak polskiego menu) to mozna zmiec we wlasnym zakresie firmware aby miec menu w jezyku polskim ???

pozdrawiam

JohnCTN

tak mozna pod warunkiem ze bedziesz mial takie firmware. Jezeli kupisz z firmware 1.04 to bez problemu zmienisz na 1.05 bo owe firmware jest dostepne w necie. Jezeli kupisz z firmware 1.05 ...1.08 to nie zmienisz bo tych wersji nie ma w necie a do aparatu nie da sie wgrac firmware starszego lub takiego samego.
  • #12 5145277
    beker
    Poziom 18  
    czy te firmwary sa z jezykiem polskim ??
    sorki za durne pytanie ale jestem laikiem jesli chodzi o to :)
  • #13 5145588
    Portal
    Poziom 16  
    beker napisał:
    czy te firmwary sa z jezykiem polskim ??
    sorki za durne pytanie ale jestem laikiem jesli chodzi o to :)

Tak , maja wszystkie jezyki takie jak podczas zakupu aparatu
  • #14 5158419
    beker
    Poziom 18  
    Ma ktos tego najnowszego firmwara ?? 1.08 ??
    Wgrywaliscie go ??
    jest w nim polak ??
    Bo mam menu polskie w swoim fz18 a nie chcialbym go stracic
  • #15 5163226
    Marek Piekarczyk
    Poziom 11  
    Witam
    Nie wiem, czy Wam pomogę, ale pod linkiem: http://www.nemodus.com/fz50/le_fz50/fz50_firmware.php można znaleźć nieoficjalny FW w wersji 1.09 (dla zainteresowanych dołączam ten plik). Niby jest on do FZ50, ale gdzieś na forum optyczne.pl obiło mi się o oczy (na wszelki wypadek radzę doczytać o tym), że FZ18 ma taki sam soft, jak FZ50.
    Mam też instrukcję serwisową do FZ18 (po angielsku). Jeśli będą chętni, to dołączę ją później, bo nie mam jej na "pendraku" (a byłem pewien, że mam :cry: )

Uwaga 1: Podana wyżej strona jest w jęz. francuskim.
    Uwaga 2: Nic o tym pliku nie wiem. Mam FZ50 do 2 tygodni, wiem że ma soft 1.09 i że ten soft ma polskie menu dostępne po wybraniu odpowiedniego regionu.
    Załączniki:
    • FZ50_109.zip (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 5163242
    Portal
    Poziom 16  
    Marek Piekarczyk napisał:
    Niby jest on do FZ50, ale gdzieś na forum optyczne.pl obiło mi się o oczy (na wszelki wypadek radzę doczytać o tym), że FZ18 ma taki sam soft, jak FZ50.

Bardzo malo parwdopodobne aby dwa rozne modele o roznych sposobach dzialania (zoom reczny , ostrosc reczna i inne) mialy taki sam firmware.

Zamieszcza instrukcje serwisowa do FZ18 i FZ8 jakby komus byla potrzebna
    Załączniki:
    • FZ8_service manual.pdf (3.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • FZ18_service manual.pdf (2.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #17 5163249
    Marek Piekarczyk
    Poziom 11  
    Dlatego radzę doczytać.
  • #18 5163351
    Portal
    Poziom 16  
    beker napisał:
    Ma ktos tego najnowszego firmwara ?? 1.08 ??
    Wgrywaliscie go ??
    jest w nim polak ??
    Bo mam menu polskie w swoim fz18 a nie chcialbym go stracic

Maja ja tylko osoby ktore maja dostep do stronys erwisowej panasonica ( serwisnaci z serwisow) ale sa bardzo "wierni" japoncom ktorzy zakazali udostepniac osobom trzecim.
    Mysle ze za jakis czas ktos wypusci do internetu jak to bylo z wersja 1.05 - ja osobiscie szukam tego firmware nadal, jak znajde napewno dam znac na tym forum

Jak dobrze sie orientuje to kazde firmware ma polski jezyk tzn ma wszystkie jezyki. (jedna wersja firmware na wszystkie kraje)
  • #19 5165908
    Marek Piekarczyk
    Poziom 11  
    Cytat:
    Jak dobrze sie orientuje to kazde firmware ma polski jezyk tzn ma wszystkie jezyki. (jedna wersja firmware na wszystkie kraje)

Też dotarłem do takiej informacji. Jeden firmware, ale z regionami, które ustawia się w trybie serwisowym. I tu zaczynają się schody: region wybiera się wychodząc z trybu serwisowego. Jeśli dokona się złego wyboru, to - ponoć według instrukcji serwisowej do FZ18 - traci się dostęp do pewnych ustawień po ponownym wejściu w ten tryb.

Obiecałem dołączyć moją instrukcję serwisową do FZ18 i niniejszym to czynię. Jest w wersji html i do poprawnego działania trzeba umożliwić przeglądarce uruchamianie skryptów ActiveX, a uruchamia się plikiem index.html.
    Załączniki:
    • FZ18 Service Manual.zip (4.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 5179413
    beker
    Poziom 18  
    Wszedzie pisza o tym firmawre 1.08 do fz18 a nigdzie go nie mozna dostac :(
    Szukalem juz doslownie wszedzie. A nie ma mozliwosci zgrania takiego firmaware z innego lumixa ??
  • #21 5179937
    Portal
    Poziom 16  
    beker napisał:
    Wszedzie pisza o tym firmawre 1.08 do fz18 a nigdzie go nie mozna dostac :(
    Szukalem juz doslownie wszedzie. A nie ma mozliwosci zgrania takiego firmaware z innego lumixa ??

jezeli nie potrzebny ci aparat na kilka dni to oddaj do serwisu - wgraja , usunal "blue band", skalibruja.
    Sam 1.08 nie usuwa blue band , tylko trzeba wykonac mala modyfikacje w elektronice.
    Moj aparat wlasnie byl kilka dni w serwisie i teraz jest super :)

Podam liste Serwisow Klasy A ktore robia to na miejscu oraz inne

PROMEX-ELEKTRONIK                        
    ul. Białostocka 5  
    03-741 WARSZAWA

SERWIS KLASY A

T: (22) 6185270, 6185706
    E: biuro@ntserwis.pl
    godziny otwarcia:
    Pon-Pt: 9:00-18:00
    Sobota: 9:00-14:00

ATMAX
    ul. Kręta 6
    15-345 BIAŁYSTOK

SERWIS KLASY A

T: (85) 7428147
    E: atmax@bk.onet.pl

godziny otwarcia:
    Pon-Pt: 10:00-18:00
    Sobota: 10:00-13:00

W&W
    ul. Piotrkowska 235/241
    91-805 ŁÓDŹ

SERWIS KLASY A

T: (42) 6371774
    E: serwispiotrkowska@wandw.com.pl

godziny otwarcia:
    Pon-Pt: 9:00-17:00
    Sobota: nieczynny

MDS ELEKTRONIK
    ul. Jana Nowaka-Jeziorańskiego 73
    25-432 KIELCE

T: (41) 3623936
    E: mds@mds.fan.pl

godziny otwarcia:
    Pon-Pt: 10:00-18:00
    Sobota: 10:00-14:00

Aparat cyfrowy można oddać do naprawy również do jednego z poniższych autoryzowanych serwisów, adresy na stronie :
    http://www.panasonic.pl/obsluga_klienta.php?kat_id=310&cat=Audio-Wideo+i+AGD

Niektore serwisy robia to nawet w jeden dzien , zalezy od obciazenia robota
    Jezeli ktos moze przez kilka dni obejsc sie bez aparatu to polecam oddac do serwisu w celu aktualizacji i usuniecia blue band - zanim znajdziecie na necie ( o ile wogle bedzie dostepny) to szybciej wam serws zrobi. Oczywiscie serwisy za bardzo nie chca wymieniac firmware bo to nie ich obowiazek ale przy oddawaniu nalezy podac ze ma wade fabryczna "blue band" ( czyli niebieski pasek na fotkach robionych w ciemnych pomieszczeniach)

U mnie na nowym firmware zauwazylem duza poprwe w :
    - super wykrywanie twarzy w kazdej pozycji ( wczesniej byl to koszmar, malo kiedy wykrywalo)
    - super szybki autofocus (mowa o ekstremalnych warunkach gzie wczesniej mialem problemy z ostroscia , wyswietlalo sie na zcerwono i nie mogl zlapac ostrosci)
    - mniejsze szumy - porownalem szumy przy ISo 400 i ISO 200 - przy 1.08 sa duzo mniejsze ale tez fotki nie traca na jakosci poprzez odszumianie , mozna powiedziec ze przy iso 400 sa szumy takie jak kiedys przy iso200
    Jak narazie tyle bo jeszcze malo sie bawilem
  • #22 5192315
    dr_Henio
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Ja posiadam fz8 z angielskim menu.
    Czy mogę wgrac firmware z polskim jezykiem? Jeśli tak to skąd go pobrac?

Dodano po 42 [minuty]:

mam VER 1.06:0000
    DMC-FZ8: 0106
    03.05
  • #23 5192992
    Portal
    Poziom 16  
    dr_Henio napisał:
    Ja posiadam fz8 z angielskim menu.
    Czy mogę wgrac firmware z polskim jezykiem? Jeśli tak to skąd go pobrac?

Dodano po 42 [minuty]:

mam VER 1.06:0000
    DMC-FZ8: 0106
    03.05

wystarczy wejsc do menu serwisowego i wybrac odpowiedni region dla Polski i bedzie jezyk polski
    Masz to opisane w isntrukcji serwisowej na stroie 10 i 11 - jak dobrze pamietam trzeba wybrac region o nazwie "EG,E" ( w polsce sprzedawane aparaty maja koncowy symbol E - DMC-FZ18 E )
    I oczywiscie nalezy te dwie strony (10 i 11) dobrze przeczytac :) (instrukcja serwisowa do pobrania wyzej)
    Na forum optyczne pl w watku o FZ18 gosc bez zadnych przeszkod zminil na jezyk polski aparat pzyzwieziony z zagranicy (ostatnie strony watku)
  • #24 5194592
    dr_Henio
    Poziom 16  
    Teraz na koniec przy wyłanczaniu mam żółty !

Jak sie go pozbyc?
  • #25 5194648
    Portal
    Poziom 16  
    dr_Henio napisał:
    Teraz na koniec przy wyłanczaniu mam żółty !

Jak sie go pozbyc?

na forum optyczne pl w watku o fz18 jest rozwiazanie jak to zrobic - poprostu nie wyszedles tak jak trzeba z menu serwisowego - latwo to sie naprawia - poczytaj na tamtym forum

Ale co masz juz jezyk polski ?
  • #26 5194761
    dr_Henio
    Poziom 16  
    Mam język polski, robiłem tak jak pisali tam ale nie pomaga. Zresztą jak się dostałem do menu serwisowego nie mogłem zmienić regionu z P na EG,E
  • #27 5196353
    Portal
    Poziom 16  
    dr_Henio napisał:
    Mam język polski, robiłem tak jak pisali tam ale nie pomaga. Zresztą jak się dostałem do menu serwisowego nie mogłem zmienić regionu z P na EG,E

zacytuje jednego z uzytkownikow :

W tryb serwisowy można wejść naciskając jednocześnie lub trzymając naciśnięte przyciski "w górę" i "AF makro/Focus" i włączając aparat z pozycji "P", oraz potem przełączając na "Playback". 

Jeśli nie wyjdzie się z tego trybu serwisowego w jeden z kilku możliwych sposobów, tylko przełączy aparat z pozycji "Playback" lub "P" w inną, i wtedy go wyłączy, to zacznie pojawiać się trójkąt. 
    Nie przeszkadza to zupełnie w pracy aparatu, ale rzeczywiście może być irytujące. 
    Sposób rozwiązania problemu to wyjście z menu serwisowego przez przywrócenie ustawień fabrycznych regionu. 
    Menu wyboru pojawi się, gdy trzymając lub naciskając jednocześnie przyciski "MENU" i "w prawo" wyłączymy aparat. 
    Pamiętać należy o tym, by chcąc zachować język polski wybrać opcję "EG.E" i zaakceptować klawiszami "w prawo". 
    Potem aparat sam się wyłączy pokazując przy okazji cudowny napis "LUMIX". 
    Chcąc pozbyć się limitu 15 minut nagrywania filmów, należy wybrać opcję "GC.SG" - niestety z menu zniknie język polski - będzie angielski. 
    Po ponownym uruchomieniu aparatu trzeba będzie podać godzinę i datę, ale trójkąt zniknie na zawsze 

• #28 5202393
    Tomasz M.
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Trzeba było zacytować również, że nie zmieni regionu z P na EG.E :-)

Regiony P i None są wybieralne raz :-( jest to napisane w instrukcji serwisowej.

Pozdrawia Harry
  • #29 5202492
    Portal
    Poziom 16  
    Tomasz M. napisał:
    Trzeba było zacytować również, że nie zmieni regionu z P na EG.E :-)

Regiony P i None są wybieralne raz :-( jest to napisane w instrukcji serwisowej.

Pozdrawia Harry

moze jeszcze cala instrukcje serwisowa mam cytowac :)
  • #30 5202973
    dr_Henio
    Poziom 16  
    Wazne ze dziala PL nawet w regionie P

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania i instalacji firmware do aparatów Panasonic Lumix DMC-FZ7, FZ8, FZ18 oraz TZ5, ze szczególnym uwzględnieniem wersji 1.05, 1.08 i 1.09. Najnowsze oficjalne firmware do FZ18 to wersja 1.08, która poprawia m.in. redukcję szumów, stabilizację obrazu oraz jakość balansu bieli, a także wprowadza polskie menu po odpowiedniej konfiguracji regionu w trybie serwisowym. Firmware do FZ7 i FZ8 jest trudniej dostępny, często wymaga kontaktu z autoryzowanym serwisem Panasonic, gdyż oficjalne pliki są zastrzeżone i dostępne tylko dla serwisantów. Użytkownicy dzielą się nieoficjalnymi linkami do firmware, jednak ich kompatybilność i obecność polskiego języka nie zawsze jest potwierdzona. W trybie serwisowym można zmienić region, co pozwala na zdjęcie ograniczenia nagrywania filmów do 15 minut, jednak wiąże się to z utratą polskiego menu lub pojawianiem się żółtego trójkąta z wykrzyknikiem przy wyłączaniu aparatu. W niektórych modelach zmiana regionu na polski jest niemożliwa bez wymiany pamięci FLASH. Obsługa kart SDHC powyżej 4GB jest ograniczona w starszych modelach, np. FZ7 obsługuje maksymalnie 2GB, a FZ18 do 4GB. Aktualizacje firmware najlepiej wykonywać w serwisie, gdzie można również usunąć defekty sprzętowe, takie jak efekt "blue band". Instrukcje serwisowe oraz metody wejścia do trybu serwisowego są dostępne i omawiane, jednak ich stosowanie wymaga ostrożności, aby nie utracić funkcji lub języka polskiego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA