logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mam z kamery obrazu i dźwięku poprzez FireWire

Towr 29 Mar 2008 20:18 2132 5
REKLAMA
  • #1 4970583
    Towr
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witam!

Posiadam nowy laptop firmy MSI, zainstalowałem w nim świeży XP Professional z SP2 i wszystkimi potrzebnymi sterownikami. Ogólnie działa wręcz idealnie, ale jest niestety problem z podłączeniem kamery JVC model: GR-D239E poprzez wbudowane łącze FireWire. Kupiłem kabelek 4-4 pin, bo w obu urządzeniach mam takie właśnie wejścia. Komputer wykrył bez problemu kamerę, ale jak już włączę np. NeroVision i chcę coś przechwycić na dysk to sie nie da. Komputer normalnie steruje kamerą, można przewijać, włączać, stopować, ale nie idzie uzyskać obrazu oraz dźwięku, o przechwytywaniu na dysk również nie ma mowy.

Kamera na 100% ma dobre wyjście FireWire, ponieważ posiadam też kompa stacjonarnego i tam dziala to bez problemu, ale przez inny kabelek, bo w kompie mam wejście 6 pinowe.

Z kolei laptop również ma dobre wejście FireWire, ponieważ stacjonarka posiada wbudowany konwerter analogowo-cyfrowy ADVC-50 - konwerter ten sam w sobie nie może działać, ponieważ potrzebuje do przechwytywania właśnie kontrolera FireWire. I ja ten konwerter podłączyłem do laptopa - i tam już normalnie można było obraz przechwytywać bez żadnych problemów.

Teraz może nasuwać się jedno, że ten kabelek 4-4 pin będzie uszkodzony... otóż nie! Podlączałem moją kamerę do innego laptopa przez ten kabel i wszystko śmigało ok!

I teraz zgłupiałem... kabel dobry, kamera dobra, laptop dobry, i nie wiadomo, gdzie leży problem...

Co o tym myślicie? Bo ja już nie mam koncepcji tutaj...
    Dziękuje i pozdrawiam
    Tomasz
  • REKLAMA
  • #2 4970595
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Próbowałeś innym oprogramowaniem?
  • REKLAMA
  • #3 4970599
    Towr
    Poziom 18  
    Tak oczywiście, wszystkimi, jakie mialęm pod ręką... nawet Windows Movie Maker i nic...

Dodam jeszcze, że w menadżerze urządzeń wsystko jest ok, nie ma żadnych pytajników, wykrzykników, wszystkie urządzenia działają prawidłowo...
  • REKLAMA
  • #4 4971376
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Jak masz możliwość to sprawdź inną kamerę na swoim lapku wtedy będzie wiadomo czy to napewno lapek nie jest

btw. jaki to lapek?
  • REKLAMA
  • #6 4975274
    Towr
    Poziom 18  
    Sprawdziłem na kabelku najlepszej jakosci z pozłacanymi wtykami i dalej to samo, wiec kabel wykluczam. Pojutrze będę miał inna kamerę i zobacze, co będzie sie działo.
REKLAMA