logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć radio Grundig SC303B bez oryginalnej kostki w Oplu?

pisorz0804 29 Mar 2008 21:11 4079 10
REKLAMA
  • #1 4970808
    pisorz0804
    Poziom 10  
    Witam potrzebuje schemat podłączenia radia grundig sc303B ponieważ nie mam oryginalnej kostki w oplu a nie wiem co znaczą symbole na schemacie.z góry dzięki za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 4970966
    *ANDY*
    Poziom 25  
    Ocena: 83
    www.studio24.prv.pl

w dziale kablomania/din
  • #3 4970987
    czarodziej 1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.Napisz o które kości chodzi bo jest trzy jedna to zasilanie na dole,druga środkowa głośniki ,od góry to wyświetlacz samochodu.Kable te oznaczone są kolorami ,ale co do kolorów to mogę napisać w poniedziałek jak będę w warsztacie,bo wszystkich nie pamiętam.
  • REKLAMA
  • #4 4971406
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Nie czaruj kolego kolorami bo to radio ma własny wyświetlacz i standardową kostkę ISO która jest opisana na tej stronie co podał kolega powyżej. A symbole trzeba po prostu znać jak się zabiera za podłączenie. Uszkodzić łatwo a jest jedna pułapka w stosunku do typowej kostki ISO, zamienione ACC z BUP. A do kolegi który założył temat, fotka i numerki styków lub opis symboli to Ci wyjaśnimy co który znaczy pod warunkiem że zadasz sobie trochę trudu, ja to już robię na pamięć i prawie z zamkniętymi oczami.

SławeK
  • #5 4972453
    pisorz0804
    Poziom 10  
    Sławek jakbys mogl podac mi twojego maila to wysłal bym ci zdjecie tego schematu na poczte.

Dodano po 5 [minuty]:

to jest link do zdjecia schematu slawek juz nie musisz wysywac mi linka maila .dzieki
    Jak podłączyć radio Grundig SC303B bez oryginalnej kostki w Oplu?

Dodano po 1 [minuty]:

jakby ktos mogl mi to rozszyfrowac to bede bardzo wdzieczny bo dobiero wczoraj sie zalogowalem a juz otrzymuje pomoc .DZIEKI
  • #6 4972894
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Typowe ISO - co tu tłumaczyć. Kupujesz kostki podłączeniowe (po ok. 2,50 zł sztuka) - głośnikową i zasilającą i masz wszystko.
  • #7 4973829
    pisorz0804
    Poziom 10  
    Ale gdy kupie kostke nadal nie bede wiedzial jak podłaczycv kable bo przeciez z kastka nie bedzie schematu podłaczenia.
  • REKLAMA
  • #8 4974175
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1403
    Mylisz się ;) na kabelkach kostki często masz opisane po angielsku typowy układ a tutaj taki jest :D
  • #9 4974246
    pisorz0804
    Poziom 10  
    aha no to sproboje dostac taka kostke moze mi sie uda dzieki
  • REKLAMA
  • #10 4974641
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    No dobra, w skrócie, Kl.30 to plus stały a Kl.15 to plus po kluczyku, wielu albo o tym nie wie albo myli, tym się to różni od typowej kostki ISO. Nad Kl.30 masz masę, obok "słoneczko" to wejście podświetlania z deski rozdzielczej, niekonieczne ale dobrze jest podłączyć a po nim znak Y to wyjście sterujące anteną automatyczną.

SławeK
  • #11 4975242
    pisorz0804
    Poziom 10  
    Aha dzieki to rozumiem ze reszty nie ma potrzeby podłaczac...wielkie dzieki za pomoc pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia radia Grundig SC303B w samochodzie Opel bez oryginalnej kostki. Radio posiada standardową kostkę ISO, jednak występuje różnica w oznaczeniach, szczególnie w zamianie przewodów ACC i BUP. Zaleca się zakup typowych kostek podłączeniowych – zasilającej i głośnikowej – które często mają opisane przewody w języku angielskim, co ułatwia instalację. Kluczowe jest rozpoznanie oznaczeń na schemacie: Kl.30 to plus stały, Kl.15 to plus po stacyjce, masa jest nad Kl.30, a dodatkowo występuje wejście podświetlenia deski rozdzielczej oraz wyjście sterujące anteną automatyczną. Znajomość symboli i prawidłowe podłączenie przewodów jest istotne, aby uniknąć uszkodzenia radia. Użytkownik otrzymał link do schematu oraz wskazówki dotyczące interpretacji symboli i kolorów przewodów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA