logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega B klima niedziała wentylator chodzi cały czas

bkia 29 Mar 2008 22:04 5926 6
REKLAMA
  • #1 4970996
    bkia
    Poziom 15  
    Ocena: 62
    Witam mam taki problem, jak w temacie Omega B 2.5L klimatronik wczoraj sie to za czeło najpierw dmuchawa chodziła cały czas i nie reagowała na ustawienia,odłączyłem akumulator, i klima nie chodzi wogule bezpieczniki dobre.
    Co to morze być, podejrzewam sterownik.
    Gdzie w omedze jest sterownik klimy ??.
  • REKLAMA
  • #2 4971996
    bkia
    Poziom 15  
    wentylator nawiewu nieda sie wyłączyć, a klimatronik zgasł i już nieświeci,bezpieczniki dobre.
    Wypiołem całkiem sterownik a wentylator chodzi cały czas, podejrzewam elektroniczny regulator wentylatora mam racje.
    Pewnie ma zwarcie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4972341
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 981
    sprawdz zasilanie sterownika masz go pod przyciskami klimy trzeba zdemontowac do tego panel srodkowy
  • #4 4975164
    bkia
    Poziom 15  
    Zdemontowałem panel nawet odłączyłem sterownik klimy a wentylator chodzi nadal,padł regulator obrotów dmuchawy.
    Ale mam większy problem,bo nie działa sterownik,nic nie pokazuje nie podświetla przycisków.
    Sprawdziłem zasilanie dochodzi,znaczy nie wiem do których przewodów przychodzi prąd.
    Sprawdziłem do czerwonego jest + brązowy -,do żarówki dochodzi + ale po drugiej stronie niema masy pokazuje tez +,wiec myśle że coś poleciało.
    Dlatego miałbym prośbę jeśli ktoś ma serwisówkę do tego panela to żeby mi udostępnił.
    Chodzi mi też o podłączenie w złączach które przewody jakie napięcia itp, jak pójdę do znajomego elektronika żeby wiedział co i jak.
    Nie naprawia samochodów więc takich schematów niema.
    Dziękuje za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4982757
    maciek06
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Regulator obrotów dmuchawy ci padł,ten za schowkiem.
  • REKLAMA
  • #6 4983089
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 565
    bkia napisał:
    ..niedziała.. ..niewiem do kturych..niema.. ..kture przewody.. jak pujde...Nienaprawia niema...

już pomijajac łączone niepotrzebnie wyrazy ale chociaż "który" mógłbyś pisać przez " ó " ..........
  • #7 4994266
    bkia
    Poziom 15  
    Witam wszystko rozwiązane moduł silnika na wiewu poszedł, jeden mofset 3zł + koszty przesyłki.
    Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki (dobre), koleś wy ciągną bezpiecznik i mi nie powiedział zapierał sie że żadnych nie wyciągną,i nie było + od stacyjki schemat dopiero pokazał.
    Bardzo dziękuje pewnemu panu za durzą pomoc,w postaci schematu i podpowiedzi, nie znam nica,ale pewnie będzie wiedział że o niego chodzi.
    Dziękuje wszystkim i pozdrawiam.
    Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Omega B 2.5L z klimatyzacją klimatronik wystąpił problem z wentylatorem nawiewu, który działał cały czas i nie reagował na ustawienia. Po odłączeniu akumulatora klimatyzacja przestała działać całkowicie, mimo że bezpieczniki były sprawne. Podejrzenia padły na sterownik klimatyzacji oraz elektroniczny regulator obrotów dmuchawy. Po demontażu panelu środkowego i odłączeniu sterownika wentylator nadal pracował, co potwierdziło uszkodzenie regulatora obrotów dmuchawy, znajdującego się za schowkiem. Dodatkowo sterownik klimatyzacji nie wykazywał żadnej aktywności, mimo obecności zasilania, co wskazywało na uszkodzenie elementów elektronicznych. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana modułu silnika wentylatora (w tym uszkodzonego tranzystora MOSFET), co przywróciło prawidłową pracę wentylatora i klimatyzacji. W trakcie naprawy pomocne okazały się schematy elektryczne panelu klimatyzacji oraz wskazówki dotyczące lokalizacji i podłączenia sterownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA