Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Delphi] Liczenie linii pliku txt.

bikemc 30 Mar 2008 13:21 3166 10
  • #1 30 Mar 2008 13:21
    bikemc
    Poziom 13  

    Witam,
    Jak sprawdzić ile jest linii zapisanych w pliku txt w delphi?
    Chciałbym żeby funkcja wyświetlała ich ilość np:
    showmessage(linii);

    Nie mogę znaleźć o tym nigdzie:(
    dzięki!

    Moderowany przez Marek_Skalski:

    Poprawiłem temat. Zamykam.

    0 10
  • #2 30 Mar 2008 13:55
    BugsdBunny
    Poziom 14  

    Code:
    i:=0
    
    while (EOF(zmiennaZUchyuwtemDoPliku) do
    begin
     readln(zmiennaZUchwytemDoPliku);
      Inc(i);
    end;
    showmessage( IntToStr(i) );

    0
  • Pomocny post
    #3 30 Mar 2008 14:22
    190175
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #4 30 Mar 2008 14:52
    BugsdBunny
    Poziom 14  

    Powinno być tak, jak napisał OLOAM.
    Dzięki za poprawienie :)

    0
  • #5 01 Kwi 2008 00:32
    bikemc
    Poziom 13  

    oka działa aż miło:)
    pozdro!:)

    0
  • #6 01 Kwi 2008 23:01
    szalony123
    Poziom 10  

    Dobra, to może i ja dorzucę 3 grosze. Kod będzie w c++ ale to też Borland więc zrozumiesz ;)
    Jedna sprawa, plik nie może być zbyt duży (powyżej 6MB zaczyna mielić)

    Code:

    TStringList *lst = new TStringList();
    lst->LoadFromFile("plik.txt");

    ::MessageBox(
           0x00,
           IntToStr(lst->Count).c_str(),
           "Ilosc lini",
           MB_ICONINFORMATION|MB_OK
           );

    Taaa, to było by na tyle ;P

    Moderowany przez Marek_Skalski:

    Poniższe posty zostawiam w celach edukacyjnych. Jest to przykład jak nie należy pisać programów. Poprawiłem tekst.

    0
  • #7 01 Kwi 2008 23:49
    190175
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 02 Kwi 2008 06:55
    szalony123
    Poziom 10  

    Pytanie było o Delphi to jest raz...
    Dwa, to jest c++ a nie c.
    3 ok, zgodzę się z Tobą, teoretycznie masz racje, w praktyce tak się robi, bo jest łatwiej i wygodniej ;] A znając życie kolega będzie chciał coś więcej z tym robić, więc póki co, może z tego korzystać; o ile nie potrzebuje dużej wydajności... :]

    0
  • #9 02 Kwi 2008 09:15
    190175
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 02 Kwi 2008 09:47
    szalony123
    Poziom 10  

    ee i tu sie mylisz. Tak sie programuje w firmach, po prostu dopoki nie potrzebna jest optymializacja idzie sie w czas.
    Co do wykladowcy na wykladzie - daj spokoj,
    zmienia slowko struct na class i nazywa to c++. Nie czarujmy sie,
    skoro jest obiektowka to nalezy z niej korzystac, jak bedzie trzeba optymalizowac, wtedy nalezy sie martwic...

    Zdania rozpoczynamy wielką literą i kończymy kropką. Proszę poprawić wszystkie posty przed napisaniem następnego - krzychoocpp

    Zadowolony?

    0
  • #11 02 Kwi 2008 10:25
    190175
    Użytkownik usunął konto