logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Smeg946E - przerywana praca i dźwięk brzęczyka co minutę

dyjson 30 Mar 2008 16:52 1387 14
REKLAMA
  • #1 4973367
    dyjson
    Poziom 10  
    Witam. mam problem z w/w zmywarką. polega on na tym, że po włączeniu wypompowuję wodę i program leci dalej. Po jakimś czasie program zacina sie tzn. zmywarka pracuje ale co ok. 1 min zatrzymuje się słychac dźwięk brzęczyka i rusza dalej. Tak w kółko i nieskończoność. Co może być przyczyna takiego zachowania sie urządzenia?

Proszę przeczytać regulamin forum, szczególnie pkt. 11 i poprawić temat postu.
    16:51 30.03.2008
    Nie kasować wpisów moderacyjnych.
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 4973742
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 790
    Nabiera wodę?
  • REKLAMA
  • #3 4974271
    dyjson
    Poziom 10  
    Nabiera wodę i pracuje, jednak nie podgrzewa wody i zacina się. Dzisiaj odkryłem że dzieje się tak na każdym programie z wyjątkiem mycia naczyń mocno zabrudzonych (garnki). Na tym programie wszystko jest w porządku.
  • REKLAMA
  • #4 4974673
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Jeśli to elektronik to do sprawdzenia płytka [przekaźnik od grzałki], termistor od temperatury może też być grzałka zakamieniona zatkana bo w niej jest przepływowa
  • #5 4975149
    dyjson
    Poziom 10  
    Myślę jednak że jest to wina elektroniki. Ale dlaczego na programie do naczyń mocno zabrudzonych wszystko jest OK. pozostałe programy się zacinają?
  • #6 4975887
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    W takim razie spróbuj do niej dojść i wysuszyć gorącym powietrzem druga rzecz to nie wiem ile razy na tym myciu było w porządku bo może pompka spustu wody jest zatkana jakiś kawałek np. ziarnko cytryny blokuje wirnik tak często jest w boszhu wtedy brzęczy albo zużyty silnik pompy po nagrzaniu plastikowa obudowa powiększa swoją średnicę i wirnik ma jeszcze miejsce przestaje ocierać trochę zgaduje może też być zatkany zasobnik wodny chociaż nie wiem czy to ma sens bo jak piszesz to na ciężkim programie jest OK
  • #7 4975904
    dyjson
    Poziom 10  
    Myślę że najpierw zajrzę w programator. Przeczyszczę go. Bo tak analizuję i skoro jeden program idzie do końca a reszta nie to może jest problem z programatorem. Sprawdze wszystkie styki i zobacze czy nie ma gdzies tzwn. Zimnego lutu". Jak nie będzie to zabiore się za dalszą analizę.
  • #8 4975928
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    jaki to jest brzęczyk z programatora czy z wnętrza zmywarki?
  • #9 4975942
    dyjson
    Poziom 10  
    To jest sygnał dźwiekowy z programatora. Zazwyczaj słychać go po zakończeniu pracy. Jednak przy zacięciu sie co ok. minutę daje sygnał i zaczyna mycie lecz bez wypompowania wody.
  • #10 4975973
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    To jest programator elektroniczny mocne wygrzanie czasami pomaga.
  • #11 4976001
    dyjson
    Poziom 10  
    Wygrzanie? W jaki sposób?
  • #12 4976017
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Gorące powietrze z opalarki lub suszarki ewentualnie piekarnik 120 stopni.
  • #13 4976031
    dyjson
    Poziom 10  
    OK. Spróbuję wersji z piekarnikiem. Tylko na jak długo?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 4976055
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    ókoło30 min
  • #15 5020911
    dyjson
    Poziom 10  
    Więc programator wyciągnąłem, zauważyłem że na jego odwrocie są jakieś białe blamki, prawdopodobnie osad z pary więc go wyczyściłem spirytusem a nastepnie do piekarnika na 30 min. Byłem zdumiony jak odpaliłem maszynę. Wydaje się pracować normalnie. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Smeg946E po uruchomieniu wypompowuje wodę i rozpoczyna program, jednak po pewnym czasie program się zacina – urządzenie pracuje, ale co około minutę zatrzymuje się i słychać dźwięk brzęczyka z programatora, po czym cykl się powtarza bez końca. Problem nie występuje na programie do naczyń mocno zabrudzonych, który działa poprawnie. Podejrzewane przyczyny to usterka elektroniki, zwłaszcza programatora, ewentualnie przekaźnika grzałki, termistora temperatury lub zatkana/zakamieniona grzałka. Zalecane jest sprawdzenie styków programatora pod kątem zimnych lutów oraz jego wygrzanie gorącym powietrzem (np. suszarką, opalarką lub w piekarniku w 120°C przez około 30 minut). Po oczyszczeniu programatora spirytusem i wygrzaniu w piekarniku urządzenie zaczęło działać prawidłowo, co potwierdziło, że problem leżał w elektronice programatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA