logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux TAP 2546 TN - brak obrazu, ćwierkanie z trafopowielacza, co robić?

wiaz 30 Mar 2008 18:00 2553 11
REKLAMA
  • #1 4973616
    wiaz
    Poziom 11  
    Na początku roku Trilux TAP 2546 TN przestał mi działać.
    Objawy:
    Po włączeniu było słychać odgłos kineskopu jak zawsze (takie "dzyyń") ale ekran czarny.
    Nie świeciła kontrolka czuwania.
    Z trafopowielacza dochodziło regularne ćwierkanie. Napięcie na wyjściu z trafo było rzędu kilku Volt.
    Nie znam się na telewizorach, wiec oddałem TV do miejscowego elektronika.
    Po tygodniu przywiózł mi telewizor ale nienaprawiony. "Panie, napięcia mi sie nie zgadzają. Nie wiem co jest." To jego słowa. Dowiedziałem się jeszcze, że wymienił tranzystor "na wysokim" i jakiś kondensator. W tedy świeciła kontrolka czuwania ale nie można go było uruchomić.
    Oddałem TV do drugiego zakładu. Był tam ponad miesiąc i nic nie zostało zrobione. Elektronik twierdził, że "już gra", "już za godzinę", "już jutro", "za tydzień" itd. Kiedy pojechałem po odbiór okazało się, że nie gra. Twierdzi, że wymienił układ TDA 8844 2Y i wtedy grał, ale potem "podobno" ten układ się spalił. Sugerował, że w trafo może być przebicie. Procesor podobno jest dobry.
    W tej chwili telewizor ma takie objawy:
    Po włączeniu słychać odgłos kineskopu, a po naciśnięciu przycisku PROGRAM + lub PROGRAM- cichy, krótki pisk (. Tak jakby miał zaraz wskoczyć obraz.
    Pali się kontrolka czuwania i nic poza tym.
    Szukałem w google tego trafo: OREGA 40326-129 ale nie mogę znaleźć. Czy jest jakiś zamiennik?
    Nie chcę już oddawać tego TV do kolejnego serwisu, bo szkoda nerwów i pieniędzy.
    Czy warto go naprawiać i od czego zacząć???
  • REKLAMA
  • #2 4974377
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Dla mnie warto go naprawiać a tamci serwisanci to naprawdę mogli tylko pogorszyć sprawę. Generalnie trzeba zacząć od pomiarów wszystkich napięć zasilacza i porównać je ze schematem. Sprawdzić czy jest żarzenie kineskopu, sprawdzić zasilanie PK (płytki kineskopu). Trafo zostaw w spokoju. Czy kinol się elektryzuje ?
  • #3 4974629
    wiaz
    Poziom 11  
    Co to jest kiool ?
    Żarzenia nie ma na lampie.
    Za pomiary zabiorę się jutro.

Do tej pory naprawiałem telewizory lampowe Neptun - to było bardzo dawno temu. Potrafię wykonać z podzespołów odbiornik FM, naprawiać zasilacze i proste urządzenia. Moja wiedza na temat TV jest niewielka.
  • REKLAMA
  • #4 4976917
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Chodziło mi o kinol czyli kineskop. Przepraszam za błąd i oczywiście poprawiam. Nie zauważyłem go :-)
    Pozdrawiam

To nie tylko brak uwagi, ale również używanie slangu (p.10.9 regulaminu) - szczególnie w dziale dla początkujących! [Mirek Z.]
  • #5 4993777
    MAREK-serwis
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witaj Kolego. Triluxy są stosunkowo proste w naprawie,ale trzeba do tego podejść bardzo starannie i z zasobem pewnych doświadczeń. Na początek proponuję wymienić wszystkie kondensatory elektrolityczne w przetwornicy. Po jej stronie wtórnej też a następnie pomierzyć napięcia na jej wyjściu. To są tylko rozważania czysto teoretyczne,gdyż nie wiem jak "rzezbił"w nim technik w serwisie. TV można naprawić kolejny raz tylko pytanie jaki łączny koszt będzie tych napraw .
  • REKLAMA
  • #6 4995371
    wiaz
    Poziom 11  
    Przepraszam, że długo się nie odzywałem, ale nie maiłem czasu.
    Pomierzyłem napięcia w zasilaczu ( trafo 40326-129 ) i prawie wszystko się zgadza. Prawie bo na elektrolicie C632 powinno być wg schematu 12V a jest 9.9V.
    Na diodzie:
    D804 powinno być 200V, jest 5V
    D806 powinno być 40V, jest 10V (czuwanie) i 20V po włączeniu.

Na płycie kineskopu (WW4101) jedyne napięcie jakie znalazłem to 3V.

W wolnych chwilach sprawdzam dalej ale mam kiepski schemat, który utrudnia mi pracę. Pobrałem go z bazy schematów.

Z tematu usunąłem zbędne posty. [Mirek Z.]
  • #7 4998122
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    wiaz napisał:

Pomierzyłem napięcia w zasilaczu ( trafo 40326-129 ) i prawie wszystko się zgadza. Prawie bo na elektrolicie C632 powinno być wg schematu 12V a jest 9.9V.

Może by tak podmienić, o ile jeszcze tego nie zrobiono, C632?
    Za stabilizatorem IC604 jakie napięcie?

Co się dzieje z tymi napięciami jeśli wyjmiesz R801?
  • #8 4999361
    wiaz
    Poziom 11  
    Cytat:
    Może by tak podmienić, o ile jeszcze tego nie zrobiono, C632?
    Za stabilizatorem IC604 jakie napięcie?

Co się dzieje z tymi napięciami jeśli wyjmiesz R801?

Wymieniłem C632. Jest to samo 9.9V. Nie napisałem, że na C632 mierzyłem napięcie przy włączonym TV. W czasie czuwania wynosi 11.4V.
    Na IC604 jest 1.4V (czuwanie) i 7.6V (włączony TV).
    Po wyjęciu R801 napięcie nie zmienia się.

Na D805 jest 0.4V, powinno być 16V.
  • REKLAMA
  • #9 4999416
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Jeżeli faktycznie wszystkie napięcia zasilacza poprawne z wyjątkiem 12V, na wyjściu IC604 masz 7,6V to albo uszkodzony LM albo dalej jakieś przeciążenie w gałęziach 12V, 8V.
    Brak tego ostatniego napięcia powoduje brak poprawnej pracy generatora H.
    Napięciami za trafopowielaczem na razie się nie zajmuj.
    Należałoby odłączyć trafopowielacz od +B, zasilacz obciążyć żarówką i szukać przyczyny tych zaniżonych napięć i złej pracy generatora.
  • #10 4999757
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5000513
    wiaz
    Poziom 11  
    IC604 i TDA 8844 są zimne.
    Na C633 jest również niewielki spadek napięcia 23.4V (powinno być 25V). Ten kondensator również wymieniłem.
  • #12 5000854
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Trilux TAP 2546 TN przestał wyświetlać obraz, a z trafopowielacza dochodziło ćwierkanie. Po włączeniu słychać było dźwięk kineskopu, ale ekran pozostawał czarny, a kontrolka czuwania nie świeciła. Wymieniono kilka elementów, m.in. tranzystor wysokiego napięcia, kondensatory elektrolityczne oraz układ scalony TDA 8844 2Y, który jednak uległ uszkodzeniu. Pomiary napięć zasilacza wykazały nieprawidłowości: napięcie na kondensatorze C632 wynosiło 9,9 V zamiast 12 V, na diodach D804 i D806 było znacznie niższe niż w schemacie, a na płycie kineskopu pojawiło się tylko 3 V. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy i na jej wyjściu została zasugerowana jako pierwszy krok. Stwierdzono możliwe przeciążenie gałęzi 8 V, co może powodować brak poprawnej pracy generatora H. Układy IC604 (stabilizator) i TDA 8844 nie nagrzewały się, co może wskazywać na ich wyłączanie. Zalecane jest odłączenie trafopowielacza i obciążenie zasilacza żarówką w celu dalszej diagnostyki. Problemy z napięciami i przeciążeniem wymagają dokładnych pomiarów i analizy obwodów zasilania oraz generatora poziomego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA