logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować zasilacz stabilizowany 15V 4A? Pierwszy projekt, wskazówki?

KoLi86 30 Mar 2008 18:02 3735 8
REKLAMA
  • #1 4973622
    KoLi86
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam do zaprojektowania Zasilacz stabilizowany
    Z danymi:

Napiecie wyjściowe: 15V
    Prąd wyjściowy: 4A

Proszę o pomoc ponieważ jest to mój pierwszy projekt i nie wiem zabardzo jak sie za to zabrać
  • REKLAMA
  • #2 4973642
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Użyj przycisku "szukaj", schematów na elektrodzie jest mnóstwo.
  • REKLAMA
  • #3 4973734
    KoLi86
    Poziom 10  
    Przeględalem ale chodziło mi o konkretną pomoc, bo jak zauważyłeś napisałem że robię to po raz pierwszy więc chciałbym to zrobić dobrze
  • REKLAMA
  • #4 4974571
    ronwald
    Poziom 27  
    Ocena: 68
    Samo hasło projekt zasilacza stabilizowanego kolego to za mało! Gdzie założenia?
    Zasilanie stabilizatora ? Temperatura pracy?, charakterystyka wyjściowa?, współczynnik stabilizacji w funkcji temperatury, zakres regulacji wokół 15 ? ect,ect.... ect? Czy zasilacz ma być zbudowany w oparciu o elementy dyskretne czy też w oparciu o wzmacniacze , stabilizatory monolityczne?
  • REKLAMA
  • #5 4974873
    KoLi86
    Poziom 10  
    Zasilacz ma być zaśilany prądem z sieci 230V 50Hz

Temperatura pracy nie mam danej charakterystyka wyjściowa tez nie, zakres regulacji wokół 15 to 1% tolerancja. Do Budowy Zasilacza ma mi pomóc schemat transformator->Prostownik->Filtr->Stabilizator
  • #6 4974928
    telemah
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    Jeśli ma to być pojedyncze napięcie +15v to polecam monolityczny stabilizator 7815 + odpowiednio mocny tranzystor.Do tego dobierz transformator tak aby był jak najmniejszy spadek napięcia na zasilaczu - zaoszczędzisz w ten sposób na chłodzeniu :D Wszystko znajdziesz w nocie katalogowej układu LM78XX - bo jest wspólny datasheet dla wszystkich 1,5A stabilizatorów napięcia dodatniego gdyż różnią się one tylko wynikowym napięciem wyjściowym. Transformator dobierasz tak : musisz mieć przynajmniej 3v naddatku bo tyle trzeba aby stab. wystabilizował napięcie wynikowe o stabilnych parametrach, ja doliczam jeszcze 1v czyli razem 4v.
    Do tego dolicz 0,7-0,8 v na spadek napięcia na tranzystorze więc masz naddatek rzędu 5v.Tak więc musisz mieć transformator o napięciu wyjściowym 20-24v nie bierz pod uwagę ile będzie volt luzem po wyfiltrowaniu gdyż to napięcie przysiądzie przy pełnym obciążeniu, jak dasz trafo np na 15v to owszem luzem po filtracji będzie ponad 20v ale jak obciążysz zasilacz dużym prądem to napięcie spadnie do 16-17v więc może być za małe aby stabilizator zdołał je skutecznie wystabilizować !!

Ps. nie dawaj trafa o napięciu wyższym jak 24v mierzone przed kond. filtrującym ! Trafo trzeba tak dobrać aby naddatek napięcia był rzędu
    5v bo tyle wystarczy.Czym większy spadek napięcia tym większa moc tracona a co za tym idzie większe bardziej kłopotliwe i droższe chłodzenie !

Jakby coś to z chęcią pomogę w budowie takiego zasilacza - a nie jest on zbyt skomplikowany
    :D
  • #7 4974984
    KoLi86
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuje za chęć udzielenia mi pomocy, nigdy tego nie robiłem. A mógłby pan dla mnie stworzyś schemat tego Zasilacza bo chciałbym go do Schematics wrzucić i zasymulować. Z góry dziękuje
  • Pomocny post
    #8 4975078
    telemah
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    Nie muszę nic rysować bo w sieci tego bez liku

choćby to:

http://tom5555.republika.pl/pliki/projekty/zasilacz/index.htm

nawet prostą sygnalizację przeciążenia ma

Zamiast 7805 wstaw 1815 transformator dobierz tak jak pisałem.
    Masz tam nawet płytkę drukowaną :D filtrów nie potrzebujesz bo te monolity b.dobrze sobie radzą z zakłóceniami sieciowymi.Zamiast tranzystora MJ możesz dać inny NPN byle odpowiednio mocny ! Jeśli posłuchasz moich rad co do wyboru transformatora to chłodzenia starczy radiator o powierzchni
    15-20cm ² oczywiście chłodzenie pasywne . Pamiętaj aby odizolować od siebie tranzystor oraz stabilizator przekładkami z miki albo gumy termoprzewodzącej, oraz przesmarować pastą silikonową .

W razie pytań wal śmiało .

Ps.Jeśli pomogłem naciśnij "pomógł"
  • #9 4975116
    KoLi86
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuje, w razie kłopotów napisze

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu zasilacza stabilizowanego o parametrach 15V i 4A, zasilanego z sieci 230V 50Hz. Kluczowe wskazówki obejmują dobór transformatora o napięciu wyjściowym około 20-24V, uwzględniającym spadki napięcia na stabilizatorze i tranzystorze, co zapewni odpowiedni zapas napięcia do stabilizacji. Proponowany układ opiera się na schemacie: transformator → prostownik → filtr → stabilizator. Zalecane jest użycie monolitycznego stabilizatora napięcia 7815 (lub 1815 jako zamiennik) wraz z odpowiednio mocnym tranzystorem NPN (np. MJ), aby osiągnąć wymaganą wydajność prądową. Wskazano na konieczność stosowania radiatora o powierzchni około 15-20 cm² oraz izolacji termicznej między tranzystorem a stabilizatorem za pomocą przekładek i pasty silikonowej. W sieci dostępne są liczne schematy i projekty, w tym z sygnalizacją przeciążenia i gotowymi płytkami drukowanymi, które można wykorzystać do symulacji i realizacji projektu. Filtry są opcjonalne, gdyż stabilizatory LM78XX dobrze radzą sobie z zakłóceniami sieciowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA