logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kineskop 28 cali po upadku - plama kolorów, jak naprawić?

mirekw1 12 Sty 2004 10:01 1632 8
REKLAMA
  • #1 472025
    mirekw1
    Poziom 13  
    Witam tv po upadku -,,sprawny '' poza kineskopem w górnym rogu nie ma czystości kolorów -niby efekt namagnesowania nieregularna plama wielkości zeszytu a5 ( na niebieskim tle plama w kolorze żółtym) po przejechaniu lutownicą plama się odkształca czy można to jakoś skompensować naklejając magnesy czy tym podobnie prawdopodobnie pękł któryś z pierścieni na szyjce kinola lub coś w środku kinola na środku kinola są widoczne dwa małe czarne punkciki -odskoczył luminofor poza tym ok Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 472034
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Najprawdopodobniej nic juz nie uda ci się zrobić bo masz na stałe odkształconą maskownicę w kineskopie możesz spróbować z magnesami ala efekty nie są garantowane
  • #3 472039
    dzez
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Niestety kinol jest do wymiany. Efekt ten powoduje urwana maskownica ktora w kineskopacxh kolorowych jest tuz przed napylonym luminoforem. Maskownica to cienka blaszka z wytrawionymi maluskimi otworkami cos jak sito. Kinol taki nie nadaje sie nawet do regeneracji co najwyzej na gasior do wina :)
  • REKLAMA
  • #4 478681
    kynasto
    Poziom 12  
    odklejona maska kineskopu, z magnesami nie masz co kombinować bo na pewno przy ustawieniu poprawnie czystości rozjedzie się Tobie w tym obszarze zbieżność
    Przykro mi
  • REKLAMA
  • #5 479147
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Witam!A w jakim stanie ogólnym jest ta bańka?Jeżeli ok to warto spróbować z magnesami przyklejanymi.Miałem podobny przypadek w tomsonie.Po "regeneracji"nie był to nówka,ale dało się patrzyć.Powodzenia!
  • #6 479214
    grzegorz dob.
    Poziom 20  
    Ocena: 126
    Wypieła ci się maska z zaczepu ekrau.uderz mocno pięścią w ekran a usłyszysz że maska sie trzęsie,a na ekranie czystość będzie się zmieniać.Jedyną radą jest klejenie magnesów dosyć silnych w tym rogu.Zbieżność się nie zmieni poniewarz jest doleko od szyjki.
  • #7 479352
    Majger
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Dorzucę jeszcze jedną radę- w moim przypadku musiałem na stałe wypiąć cewki, bo przy każdym włączeniu kolory się ''rozjeżdżały''.
  • #8 480205
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Ratowałem kineskopy, które po upadku miały zafarbowane 1/3 ekranu.
    Prawie od przekątnej do rogu, kolory zmienieły się jak tęcza, ze trzy razy.
    Doklejałem na obwodzie cewek odchylających kilkunastocentymetrowe kawałki elastycznych magnesów, wyjętych z uszczelki drzwi lodówki - nawet trzy , coraz krótsze kawałki, warstwami.
    W sklepach RTV można trafić fabrycznie nowe telewizory o gorszej czystości, zbieżności i geometrii niż tak "naprawiony".
    Oczywiście nie gwarantuję, że każda deformacja maski da się tak "naciągnąć".

Wmak
  • REKLAMA
  • #9 487350
    DAREK2004
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    mam kilka takich kineskopów jak mieszkasz niedaleko Kielc to możesz zadzwonić (041)366-71-80
    najlepiej w niedzielę to mnie zastaniesz

Podsumowanie tematu

✨ Po upadku kineskopu 28 cali pojawiła się nieregularna plama kolorów, prawdopodobnie spowodowana uszkodzeniem maskownicy (pierścienia) na szyjce kineskopu. Plama zmienia kształt pod wpływem ciepła lutownicy, a na środku kineskopu widoczne są dwa czarne punkty, co może wskazywać na odklejenie luminoforu. Uszkodzona maskownica, będąca cienką blaszka z otworkami tuż przed luminoforem, jest kluczowym elementem odpowiedzialnym za czystość kolorów i zbieżność. W przypadku jej uszkodzenia regeneracja jest praktycznie niemożliwa, a kineskop nadaje się do wymiany. Próby korekty za pomocą magnesów mogą przynieść częściową poprawę, jednak efekty nie są gwarantowane i mogą powodować rozjeżdżanie zbieżności. W niektórych przypadkach stosowano doklejanie elastycznych magnesów na obwodzie cewek odchylających, co poprawiało jakość obrazu, choć nie przywracało pełnej sprawności. W skrajnych sytuacjach konieczne było trwałe wypięcie cewek odchylających, aby uniknąć ciągłych problemów z kolorami. Ogólnie, uszkodzenie maskownicy w kineskopie kolorowym po upadku jest poważnym defektem, który trudno naprawić bez wymiany kineskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA