logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt cyfrowego filtra dolnoprzepustowego - wykresy częstotliwości

wiecek 30 Mar 2008 21:50 3919 8
REKLAMA
  • #1 4974844
    wiecek
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam wielki problem dotycząc zaprojektowania filtru dolnoprzepustowego, ponieważ jestem totalną nogą z programowania. Bardzo proszę o pomoc !!! Czekam za odpowiedzią.
  • REKLAMA
  • #2 4974881
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    A po co ci programowanie ??? przecież to nawet zrobisz na kondensatorze
  • REKLAMA
  • #4 4977802
    sosen21
    Poziom 12  
    Założyciel tematu nie sprecyzował czy filtr analogowy czy cyfrowy. Jeśli cyfrowy to programowanie "raczej" wchodzi w grę.
  • #5 4978424
    wiecek
    Poziom 2  
    musze zaprojektowac filtr cyfrowy dolnoprzepustowy np. Butterwortha i stworzyc program, ktory narysuje mi przebieg jako dowod ze dziala
  • #6 4983380
    sosen21
    Poziom 12  
    Musisz wykonać to w określonym języku? Ja proponuję Matlaba...używasz?
  • REKLAMA
  • #7 4983566
    wiecek
    Poziom 2  
    no właśnie zaczęłam sie nim bawić ale nie wiem co mi z tego wyjdzie bo narazie nic :(
  • #8 4984538
    R2_artur
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Pierwsza czynność ---> wstęp teoretyczny nt. filtrów (np. wikipedia)
    Druga czynność --> oprogramowanie np. Matlab ale też programy freeware: free filter 2007, elesie, i wiele innych na sieci

Jak juz wybierzesz matlaba, to HELP FDATOOL (filter design) i krok po kroku, metodą "obrazkową" zaprojektujesz FDP i wyznaczysz jego parametry oraz charakterystykę.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 5008956
    wiecek
    Poziom 2  
    nie no ja nie dam rady :( kto mi to zrobi?? proszę!!!!!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu zaprojektowania cyfrowego filtru dolnoprzepustowego, w szczególności filtru Butterwortha, wraz z wygenerowaniem wykresów częstotliwości potwierdzających jego działanie. Początkowo pojawiły się sugestie dotyczące filtrów analogowych, które można zrealizować prostymi elementami pasywnymi, jednak autor wyjaśnił, że potrzebuje filtru cyfrowego oraz programu do wizualizacji charakterystyki. Wskazano na konieczność programowania, a jako narzędzie rekomendowano środowisko Matlab, w którym można wykorzystać funkcję FDATOOL do projektowania filtrów cyfrowych i generowania ich charakterystyk. Zaproponowano również alternatywne darmowe programy do projektowania filtrów. Autor wyraził trudności w samodzielnym wykonaniu zadania i prosił o pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA