logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głośnika do subwoofera BR 55L (Tesla ARN 312) do 250 PLN

Grzech 12 Sty 2004 13:00 1812 18
REKLAMA
  • #1 472208
    Grzech
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Witam. Przymierzam sie do zmiany glosnika i modyfikacji suba, na jakis inny. Tzn planuje przerobic zamknietego 55L (Tesla ARN 312) na BR. Probowalem wygoglowac ranking glosnikow, ale nic nie znalazlem. Czy mozecie mi cosik poradzic w kwestii doboru glosnika (do 250 PLN - 20-25mm)? Wiem ze nalezy zaczynac od glosnika - tak tez zrobilem za pierwszym razem. Nie chcialbym jednak rozstawac sie ze skrzynia.
  • REKLAMA
  • #2 472238
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    Po pierwsze, dlaczego chcesz zmienic glośnik? arn312 jest dobrym materialem na suba. Po drugie, jesli juz chcesz zmienic, to poszukaj czegoś z ofetry tonsila, beymy.
  • #4 472270
    Kubuś
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Arn to na ok 80 litrów 50 będzie troszkew mało dla niego
  • REKLAMA
  • #5 472285
    gierek_forever
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Polecam głosniki STX, choć do 250zł można już dostać dobego Tonsila.
  • #6 472356
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    zerknij na ten temat : "Jaki głośnik do subwoofera kwadrat czy koło i jaka firma" - tam cos proponuje...
  • REKLAMA
  • #8 472480
    tomaszo
    http://www.elmuz.com.pl/strony/start.htm
    Ja poszukalem troche i dzieki temu mam cos lepszego w podobnej cenie :)
    Beyma nie jest tragiczna, ale parametry tez rewelacyjne nie sa...
  • #9 472670
    rabbit17
    Poziom 11  
    Mogę powiedzieć co sam posiadam, inaczej nie wypowiadam sięo innych modelkach. mój subwoofer, obudowa 60 litrów, bass reflex, głośnik Alphard Sw 1202Z 4 ohm (nowa seria), Wzmacniacz na stk 412-030 A (150 W 4 ohm), i gra naprawde pięknie, ale to zasługa głośnika, to 32 centymetrowy przetwornik, potężne gumowe zawieszenie robi swoje, coś dla koneserów "tłustego i ciężkiego bassu" na pokój szczerze to nawet za dużo, ale potrafi zasilić muzą cały dom, jedno piętro, spokojnieskaczą ścianki działowe, nie tylko z płyt gipsowych......hehe....pozdrawiam, i jeśli coświęcej, ze schematów, to do mniejak w dym, słuze poomocą..pozdrawiam
  • #10 473425
    Magi
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witaj. ja na twoim miejscu nie zmieniał bym głośnika (ARN312) tylko zastanowił sie i zmienił obudowe. twoja jest za mala i ten głośnik niema gdzie pracowac i sie "dusi". głosniki tesli (TVM) sprawdziły sie nie tylko w domu ale i na estradzie. postaraj sie zrobic pudelko i zobaczysz ruznice. ja zrobiłem do tego glosnika skrzynke 92L. (dwa razy unmie juz była policja i nawet dostałem jeden mandat za zakłucanie pożądku i ciszy w bloku :twisted: )
  • REKLAMA
  • #12 473545
    Magi
    Poziom 13  
    O to dane techniczne i mechaniczne pochodzą one z katalogu TVM Tesla
    Załączniki:
    • ARN 312 - Dane techniczne.doc (1.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 474492
    Magi
    Poziom 13  
    najlepiej zrób ją tak w granicach 92-95L uwież mi ale te pare litrów robi cuda a basreflex ja umieściłem z tyłu bo z przodu jak był to niezanardzo mi sie brzmienie podobało. powodzenia przy konstrukcji i napisz cos jak juz ona powstanie i ZAGRA a raczej ZAHUCZY
    Pozdro............
  • #16 474800
    tomaszo
    Nie przesadzajcie z obj. dla ARN312!!!
    Popatrzcie na impuls!! - ten glosnik nie ma jakiegos kosmicznego B*L i nie bedzie mial dobrej kontroli w duzej obudowie. Nie dawalbym wiecej niz 80 , no 85 litrow!!! W 110 litrach to bedzie mulisko, ktore w zyciu nie wytrzyma 100 deklarowanych watow!!! (popatrzcie tez na wytrzymalosc mocowa - tylko poprawnie wpiszcie Xmax...)...
  • #17 474806
    Kubuś
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    ja mojego ARN 312-00-4 mam w ok 85 l miałem go w 100l i grał gorzej nie wiem czemu ale zmniejszyłem obudowe i jest duzio lepiej
  • #19 474854
    tomaszo
    Nie ma wiekszej roznicy miedzy tymi dwoma "odmianami" - gra lepiej, bo juz nie tylko buuuuuuuczy......maksymalnie 80 pare litrow!!!!
    #
    ARN312 w BR nie wytworzymy duzych natezen juz ponizej 35 Hz - jesli odczuwalnie siega w pomieszczeniu do 30 Hz to jest to wynik naprawde niezly. Nie przesadzajcie - to nie jest jeszcze potezny glosnik..Co prawda w TL zszedlby makabrycznie nisko - ale jaka to musi byc skrzynia..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośnika do subwoofera Tesla ARN 312 o objętości 55 litrów, planowanego do przeróbki z obudowy zamkniętej na bass reflex (BR) w budżecie do 250 PLN. Użytkownik rozważa wymianę głośnika, ponieważ obecny subwoofer nie dostarcza wystarczająco niskich tonów dla kina domowego, jednak nie chce zmieniać obudowy. W odpowiedziach podkreślono, że ARN 312 jest dobrym głośnikiem, ale wymaga większej objętości obudowy (około 80-85 litrów) dla optymalnej pracy w BR, a zbyt duża objętość (powyżej 100 litrów) pogarsza brzmienie i kontrolę basu. Zalecane jest raczej zwiększenie objętości skrzyni do około 90-95 litrów niż wymiana głośnika. Wśród polecanych głośników wymieniono modele Tonsil, Beyma oraz STX, jednak Beyma ma nie do końca jasne parametry. Jeden z użytkowników opisał własny subwoofer z głośnikiem Alphard SW 1202Z 4 ohm w obudowie 60 litrów BR, który dobrze sprawdza się w domu. Podano także, że głośniki Tesla (TVM) są solidne i sprawdzone, a do ARN 312 dostępne są parametry T/S, które można wykorzystać w programie WinISD do symulacji. Wskazano, że różnice między wersjami ARN 312 4-ohm i 8-ohm są niewielkie, a większa obudowa jest potrzebna dla wersji 8-ohm. Ogólnie rekomenduje się zmianę obudowy na większą (około 90-100 litrów) z bass reflexem umieszczonym z tyłu, co poprawi efektywność i jakość basu bez konieczności wymiany głośnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA