logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektowanie anteny krótkofalowej na pasmo amatorskie - co uwzględnić?

dawton0 31 Mar 2008 15:05 5144 12
REKLAMA
  • #1 4976743
    dawton0
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam!! Chciałbym proscić o pomoc. Otóż chodzi o to co mam uwzględnić przy projektowaniu anteny krótkofalowej na pasmo amatorskie. Co wziasc pod uwagę, co policzyć(np zysk anteny itd.) i w jaki sposób to policzyć, np jakimi wzorami mam sie posłużyc. Co przy takim projekcie jest wazne, co moge pominac. Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających forum ELEKTRODA!!!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4976816
    dawton0
    Poziom 10  
    No dziekuje bardzo. Tylko ze mam problem. Nie jestem na tyle biegly z angielskiego zeby wszystko zrozumiec. Znalazlem tu programik, pobrałem i odpalilem go. Ale niestety nie za bardzo wiem co sie z nim robi gdyz opis jest w jezyku angielskim. Mozesz mi troszke wyjasnic albo podpowiedziec cos innego? Dziekuje w kazdym razie za odpowiedz na mojego posta. Pozdraiwiam!!
  • REKLAMA
  • #4 4976833
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1669
    Tu masz trochę opisane. http://www.sp5pbe.waw.pl/~wotpzk/WOT/htm/mmana.htm
    Tak to jest, że co lepsze to jest po angielsku a co ciekawsze to cyrylicą pisywane. Może skorzystasz z jakiegoś istniejacego rozwiązania w takim razie?
    Michał
  • #5 4976862
    dawton0
    Poziom 10  
    Dziękuję, będę z tym teraz walczył. Może coś zakumam :)) Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje!!!!
  • #6 4978715
    dawton0
    Poziom 10  
    Niestety nie za bardzo dalej kumam. A na dodatek z tego co sie dowiedziałem projekt musze wykonac ręcznie, nie przy pomocy programu. I teraz wlasnie nie wiem jakie parametry mam dobrać i jak wszystko(i co) policzyć. Mozesz mi cos podpowiedziec o antenach krótkafalowych na pasmo amatorskie? Jakie ma pasmo, jakie parametry mam wybrać co i wg jakich wzorów mam liczyć?? Dzieki wielkie za każdą pomoc!!!!
  • #7 4978880
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1669
    To jest temat rzeka.
    określ się:
    1. Kierunkowa czy dookólna
    2. Polaryzacja pionowa czy pozioma
    3. Antena symetryczna, niesymetryczna, pełnowymiarowa, skracana, na które z kilkunastu pasm amatorskich :)
    Michał
  • #8 4980628
    dawton0
    Poziom 10  
    Pasmo dowolne byleby z zakresu amatorskich a co do reszty nie mam pojecia. Ale nic mi nie wiadomo na ten temat-zeby to mialo wieksze znaczenie wuiec chyba obojetnie co wybiore to bedzie dobrze. Chodzi glownie o poprawnosc obliczen i rozumowania.
  • #9 4980805
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 310
    Bieńkowski Z., Lipiński A.: "Amatorskie anteny KF i UKF", Wydawnictwa Komunikacji i Łączności. Było tego kilka wydań, ostatnie gdzieś w połowie lat 80-tych ub. wieku. Moim skromnym zdaniem nie ukazała się lepsza pozycja w języku polskim o antenach na pasma amatorskie. Popytaj w bibliotekach.
  • REKLAMA
  • #10 4982064
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4982852
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Antena w3dzz, poszukaj.
  • #12 4983587
    ElekTrick
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    dawton0 napisał:
    Pasmo dowolne byleby z zakresu amatorskich a co do reszty nie mam pojecia. Ale nic mi nie wiadomo na ten temat-zeby to mialo wieksze znaczenie wuiec chyba obojetnie co wybiore to bedzie dobrze.
    IMHO jest właśnie odwrotnie - technicznie nie ma znaczenia, czy antena jest na pasmo amatorskie czy poza nim - częstotliwość pracy to kwestia wyboru jednej zmiennej w projekcie. Liczy się konstrukcja anteny i to, jak ma ona działać - jeśli weźmiesz np. vertical 1/4fali - wtedy praktycznie nie ma co liczyć, a z drugiej strony np. wielopasmowy kilkuelementowy beam z trapami i nie daj Boże jeszcze w fazowanym zestawie - życzę zdrowia przy obliczeniach.
  • #13 4986040
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    dawton0 napisał:
    Pasmo dowolne byleby z zakresu amatorskich a co do reszty nie mam pojecia. Ale nic mi nie wiadomo na ten temat-zeby to mialo wieksze znaczenie wuiec chyba obojetnie co wybiore to bedzie dobrze. .

Na ten PrimaAprilis to koleś chyba sobie jaja z nas robi :D
    Cytat:
    Chodzi glownie o poprawnosc obliczen i rozumowania

Jeżeli to nie jaja to proszę o to wzór na obliczenie długości promiennika w antenie np. ¼Vertical (pionowy).

300 / f * k / n = długość w metrach

f - to częstotliwość w MHz
    k - to współczynnik skrócenia anteny (dla verticala mozna przyjąć k=0,96)
    n - to część λ jaką chcesz wyliczyć ( dla ¼vertical n=4 , dla ½ n =2 , itd.)

Przykład:
    Obliczamy promiennik dla ¼GP na częstotliwość 21MHz (pasmo amatorskie) i tak:
    300 / 21 * 0,96 / 4 = 3,428m (348,8cm)

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania anten krótkofalowych na pasma amatorskie, ze szczególnym uwzględnieniem parametrów do obliczeń, takich jak zysk anteny, długość promiennika czy polaryzacja. Podkreślono konieczność określenia typu anteny (kierunkowa lub dookólna), polaryzacji (pionowa lub pozioma) oraz rodzaju anteny (symetryczna, niesymetryczna, pełnowymiarowa, skracana) i pasma pracy. Wskazano na trudności w samodzielnym projektowaniu bez programów komputerowych, zwłaszcza przy bardziej złożonych konstrukcjach wielopasmowych i fazowanych. Zaproponowano literaturę fachową, m.in. "Amatorskie anteny KF i UKF" Bieńkowskiego i Lipińskiego oraz "Fale i anteny" Jarosława Szóstka, jako podstawę teoretyczną. Podano wzór do obliczenia długości promiennika anteny pionowej ćwierćfalowej: długość = (300 / f) * k / n, gdzie f to częstotliwość w MHz, k współczynnik skrócenia (np. 0,96 dla verticala), a n to ułamek fali (np. 4 dla ćwierćfali). Wspomniano także o popularnej antenie W3DZZ jako przykładzie. Zwrócono uwagę, że technicznie antena jest definiowana przez konstrukcję i częstotliwość pracy, a nie przez sam fakt, że jest na pasmo amatorskie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA