logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć natężenie i napięcie w transformatorze TS 90/11?

wolny LOPEZ 31 Mar 2008 21:01 1830 3
REKLAMA
  • #1 4978203
    wolny LOPEZ
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam. Mam trafo TS 90/11(2x20(2.2A) i 2 x 20(0.15A chyba) i buduje na nim zasilacz ale potrzebuje napięcia żędu 40-45V po sprostowaniu i filtracji. Chcę też wycisnąć z niego jakieś 4A więc połączyłem równolegle uzwojenia te po 2.2A i miałem po wyprostowaniu jakieś 28V to za mało więc połączyłem szeregowo jeszcze jedno to 0.15A ale to dawało po wyprostowaniu i filtrancji przez kondensator 3300µF 56V to za dużo więc odwinąłem prawie połowę uzwojenia tego 0.15A i mam 45V ale nie wiem jak wygląda sprawa z natężeniami?? Ktoś mi wytłumaczy jak to będzie i czy mogę np. do tych uzwojeń dowinąć drutu do tych uzwojeń 2.2A żeby podniosło się natężenie i napięcie do jakiś 35V??
  • REKLAMA
  • #2 4978271
    Marek1988
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    nateżenie maksymalne będzie takie jakie jest maksymalne natężenie najmniejszego transformatora.pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 4978371
    Wiech26
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Zmierz średnice drutów na tych uzwojeniach wtórnych.Poszukaj max prąd dla danej średnicy.Moim zdaniem lepiej nawinąć wtórne uzwojenie od nowa wyliczając potrzebne napięcie i prąd.To 0.15A odwiń a w to miejsce możesz podowijać do każdego 2.2A po tyle samo zwoi co mają aby otrzymać potrzebne napięcie po stronie wtórnej.Ale lepiej usunąć całe wtórne i nawinąć je na nowo odpowiednią do prądu średnicą drutu.Łączenia równoległego uzwojeń raczej się nie praktykuje.
  • #4 4986357
    wolny LOPEZ
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Cytat:
    nateżenie maksymalne będzie takie jakie jest maksymalne natężenie najmniejszego transformatora

Przy łączeniu szeregowym tak???

Cytat:
    Łączenia równoległego uzwojeń raczej się nie praktykuje.

A dlaczego?? Mógłbyś wytłumaczyć??

Cytat:
    po tyle samo zwoi co mają

Ale wtedy to chyba będe miał 2 razy większe napięcie i natężenie a ja tyle nie potrzebuje.
REKLAMA