logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Trimatik - brak odczytu temperatur po zaniku zasilania, naprawa?

geniusz 01 Kwi 2008 11:49 10870 9
  • #1 4980020
    geniusz
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Posiadam kocioł Litola ze sterowaniem Trimatik. Po zaniku i ponownym włączeniu zasilania sieciowego na wyświetlaczu trimatika pojawiły się dni tygodnia ( przedstawiam załącznik-zdjęcie). Regulator nie pokazuje temperatur z czujników. Zegar wskazuje prawidłowo. Bezpieczniki regulatora nie uszkodzone. Ponieważ instalator podał b.wysoką cenę wymiany regulatora, może ktoś poda ew. kontakt aby ewentualnie zakupić ten regulator. A może jest jakaś koncepcja naprawy urządzenia. Obecnie kocioł pracuje w tzw. trybie awaryjnym.Pozdrawiam i dziękuję za ew.odpowiedzi.
    Viessmann Trimatik - brak odczytu temperatur po zaniku zasilania, naprawa?

Proszę przeczytać regulamin dot. ładowania zdjęć na forum. [DR]
  • #2 4996962
    aadamuss
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    A reset robiłeś ? Pozdr Adam
  • #3 4998092
    geniusz
    Poziom 11  
    Tak, resetowałem. Co ciekawe: nie wskazuje temperatury na czujnikach.
  • #4 5001157
    aadamuss
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Jeżeli przytrafiło się to po braku zasilania to może faktycznie coś tam padło. Można jeszcze wypiąć i wpiąć czujniki ale piszę to tak bez przekonania. Jak było jakieś przepięcie to tak mogło się to skończyć. Pozdrawiam Adam
  • #5 5002651
    geniusz
    Poziom 11  
    Zamówiłem nowy regulator.Dziękuję za zainteresowanie tematem.Pozdrawiam Pana Adama.
  • #6 15402198
    mu50st
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Miałem ten sam problem. Serwis chciał mi całą automatykę wymienić bo piec nie łapał karty kodowej. Dla potomnych: Wewnątrz sterownika (moduł z wyświetlaczem) jest wlutowana 3.6 woltowa litowa bateria aa. Jak ona padnie sterownik traci nastawy i nie daje się zakodować. Wystarczy wlutować w płytkę nową ustawić dzień tygodnia (można to zrobić tylko raz) i wszystko powinno być ok.
  • #7 20912036
    emajster
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Mam pytanie do mu50st,czy posiada instrukcję (sposób ustawiania )sterownika tego pieca bo nigdzie nie mogę znaleźć.
  • #8 20912481
    mu50st
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Niestety pełną instrukcję w formie elektronicznej mam tylko po niemiecku. Jak odszukam mogę spróbować poskanować wersję po polsku, ale ona z tego co pamiętam nie ma wszystkiego, gdyż nie jest instrukcją dla serwisanta, tylko użytkownika.
    Załączniki:
    • Trimatik.pdf (2.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20912689
    emajster
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Dobre i to ale ja niemieckiego nic nie rozumiem.może by było coś angielsku lub polsku,na razie serdecznie dziękują i za to.
  • #10 21261985
    amigos
    Poziom 16  
    Ocena: 130
    Podepnę się pod temat. Wymieniłem baterię, ustawiłem zegar i datę, ale piszecie, że trzeba ustawić dzień tygodnia. Na wyświetlaczu mam temperaturę, a powyżej 7 trójkątów czyli wszystkie 7 dni zapalone. Jak ustawić ten dzień tygodnia? Na włączonej opcji c.o. i c.w.u. obie diody czerwona i zielona są zgaszone i kocioł nie włącza się. Pomoże ktoś? A może na forum jest jakiś serwisant z Łodzi co by znalazł szybko czas aby się tym zająć?

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz kotła Litola ze sterowaniem Viessmann Trimatik zgłosił problem z brakiem odczytu temperatur z czujników po zaniku i ponownym włączeniu zasilania. Na wyświetlaczu pojawiły się dni tygodnia, a regulator pracował w trybie awaryjnym, mimo prawidłowo działającego zegara i nienaruszonych bezpieczników. Próby resetu nie przyniosły efektu. Możliwe przyczyny to uszkodzenie regulatora lub czujników, zwłaszcza po przepięciu. Jeden z użytkowników zasugerował, że problem może wynikać z rozładowanej wlutowanej baterii litowej 3,6 V w module sterownika, która odpowiada za zachowanie nastaw i kodowanie pieca. Wymiana baterii i ponowne ustawienie dnia tygodnia (możliwe tylko raz) może przywrócić pełną funkcjonalność. Użytkownicy dyskutowali także o dostępności instrukcji obsługi sterownika, która jest głównie w języku niemieckim, a wersja polska jest ograniczona. Wątpliwości dotyczą również sposobu ustawienia dnia tygodnia na wyświetlaczu, co jest kluczowe dla prawidłowej pracy kotła i aktywacji trybów c.o. i c.w.u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA