Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Viessmann Trimatik uszkodzony

geniusz 01 Apr 2008 11:49 8740 5
    geniusz
    Level 11  
    Posiadam kocioł Litola ze sterowaniem Trimatik. Po zaniku i ponownym włączeniu zasilania sieciowego na wyświetlaczu trimatika pojawiły się dni tygodnia ( przedstawiam załącznik-zdjęcie). Regulator nie pokazuje temperatur z czujników. Zegar wskazuje prawidłowo. Bezpieczniki regulatora nie uszkodzone. Ponieważ instalator podał b.wysoką cenę wymiany regulatora, może ktoś poda ew. kontakt aby ewentualnie zakupić ten regulator. A może jest jakaś koncepcja naprawy urządzenia. Obecnie kocioł pracuje w tzw. trybie awaryjnym.Pozdrawiam i dziękuję za ew.odpowiedzi.
    Viessmann Trimatik uszkodzony

Proszę przeczytać regulamin dot. ładowania zdjęć na forum. [DR]
    aadamuss
    Level 20  
    A reset robiłeś ? Pozdr Adam
    geniusz
    Level 11  
    Tak, resetowałem. Co ciekawe: nie wskazuje temperatury na czujnikach.
    aadamuss
    Level 20  
    Jeżeli przytrafiło się to po braku zasilania to może faktycznie coś tam padło. Można jeszcze wypiąć i wpiąć czujniki ale piszę to tak bez przekonania. Jak było jakieś przepięcie to tak mogło się to skończyć. Pozdrawiam Adam
    geniusz
    Level 11  
    Zamówiłem nowy regulator.Dziękuję za zainteresowanie tematem.Pozdrawiam Pana Adama.
    mu50st
    Level 2  
    Miałem ten sam problem. Serwis chciał mi całą automatykę wymienić bo piec nie łapał karty kodowej. Dla potomnych: Wewnątrz sterownika (moduł z wyświetlaczem) jest wlutowana 3.6 woltowa litowa bateria aa. Jak ona padnie sterownik traci nastawy i nie daje się zakodować. Wystarczy wlutować w płytkę nową ustawić dzień tygodnia (można to zrobić tylko raz) i wszystko powinno być ok.