logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S7 CP342-5 a A1SJ71PB93D Komunikacja Profibus DP - pomocy ??

Oskarr 01 Kwi 2008 12:40 3474 21
  • #1 4980210
    Oskarr
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam.
    Próbuje połączyć po profibasie DP sterownik CPU315-2DP wyposażonym w moduł komunikacyjny CP342-5 ze sterownikiem Mitsubishi A2SH z modułem profibusowym A1SJ71PB93D.
    Posidam już pliczek GSD, Mitsubishi ma już skonfigurowaną obsługę modułu, moduł simatica również jest skonfigurowany poprawnie (tak mi sie przynajmniej wydaje). Mitsubishi generuje kod błędu 3065h co oznacza przekroczenie obszaru I/O. Obszar wymiany po obu stronach jest identyczny (po jednym wordzie w obie strony)
    No i nic z tego!!! Oba moduły zgłaszają BF, połączenie elektryczne równiez zostało już sprawdzone.
    Czy ktoś wie w czym tkwi prblem że te dwie mendy nie chca ze sobą gadać???
  • #2 4980389
    frohme
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Pierwsze to ogranicz możliwości pomyłki. CPU 315-2DP już na sobie ma możliwość komunikacji po MPI i PROFIBUS, no to zacznij od tego czy sam procesor załapie z Mitsubishi. A potem może dalej, tylko nie wiem czy naprawdę warto zaprzęgać w tej konfiguracji CP.
  • #3 4980474
    Oskarr
    Poziom 13  
    Już to sprawdziłem. Te sam problem sie pojawia.
    Podejrzewam że może im sie obszar wymiany nie zgadza, bo Mitsu mówi że jest ready a siemens mówi że Mitsu nie jest ready. (CP jest masterem)
  • #4 4980778
    frohme
    Poziom 21  
    Jak do tej pory nie miałem potrzeby spinać różnych producentów przez PROFIBUS, ale jeżeli znasz angielski rzuć hasło na forum plc.net, albo i samego Siemensa. Może jeszcze jedna próba, tak dla 100% pewności - dopnij jakiś moduł firmowy Siemensa jako slave, wgraj konfigurację, i wtedy wszystko z tej strony będziesz wiedział. Głupia sprawa, ale zawsze o tym sobie przypominam gdy nie ma logicznego wyjaśnienia braku komunikacji - 99% nieszczęść jest związanych z wtykiem na kablu PROFIBUS, nie wystarczy sprawdzić, bywa tak, że wymiana jest konieczna.
  • #5 4980818
    Oskarr
    Poziom 13  
    Na plc.net już jest podobny post nikt sie jeszcze nie odważył odpisać hehe...
    Tak wogole to Profibus DP jako standard nie powinien stwarzać problemow jakiekolwiek urządzenia by sie chciało spiąć :)
  • #6 4981434
    andy1955
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 50
    Cytat:
    Na plc.net już jest podobny post nikt sie jeszcze nie odważył odpisać hehe...

..i mają rację !
    Mając do dyspozycji tak "dużo" informacji o hardware-konfiguracji w Step 7 oraz Informacji z "Memorypuffer" a także o software-konfiguracji
  • #7 4982347
    Oskarr
    Poziom 13  
    Miałem nadzieje że ktoś zna jakiś "hottrick" który należy znać lub wykonać żeby połączenie zadziałało. Jeśli chodzi o Mitsu to tam praktycznie nie ma żadnej kofiguracji Hardware po prostu sie mówi gdzie sie moduł znajduje. Wszyscy potrafia robić wszystko w prosty sposób tylko Siemens się tego jeszcze nie nauczył.
    Ja juz żeniłem wiele typów modułów po profibusie i rzadko kiedy działa to od pierwszego strzału. A to niby światowy standard Profibus DP, ktorego pilnuje między narodowe stowarzyszenie ;)
  • #8 4982528
    czaruta
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Poszukaj, czy nie istnieja gdzies "alternatywne" pliki GSD. Moglbys tez rowniez podpiac sie online do Siemensa i zobaczyc, co on krzyczy. Oprocz tego zobacz jak zadeklarowales komunikacje miedzy sterownikami (wlasnie te I/O co Ci "krzyczalo")
  • #9 4983504
    Oskarr
    Poziom 13  
    Już to wszystko zrobiłem. Pilczek GSD ściągnięty ze strony Mitsu, innego nigdzie nie ma. Siemens (master) mówi że stacja istnieje, ale nie jest gotowa i nie sparametryzowana, a Mitsu (slave) mówi że stacja sparametryzowana i gotowa ale sprawdź konfiguracje w Slavea w Maserze.
    Normalnie masakra Panowie!!! A cały Suport Siemensa i Mitsu siedzi na Automaticonie hehe
  • #10 4983866
    zembol
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    A GX Configurator DP to do czego jest
  • #11 4983948
    Oskarr
    Poziom 13  
    Oczywiście że coś takiego istnieje, ale raczej do konfiguracji Mastera a nie Slavea

Dodano po 10 [minuty]:

Jeszcze raz wyjaśnie o co chodzi:
    1) Master Simatic CP342-5: moduł jest już sparametryzowany, przygotowany do wymiany danych (DP_SEND, DP_RECV), Diagnostyka mówi że Slave istnieje ale nie jest jeszcze gotowy.
    2) Slave Mitsu A1SJ71PB93D: obsługa modułu wykonana zgadnie z DTR (obsługa Slavea jest już sprawdzona w aplikacji gdzie odbywa sie komunikacja pomiędzy dwoma modułami Mitsu 92D-93D), bufor diagnostyczny mówi że stacja jest ready ale przekroczny obszar I/O)

W obu kierunkach przesyłany jest jeden WORD, wszystko wygląda wporządku z dwóch stron. Jednak Slave mówi że sprawdź mastera a Master mowi sprawdź Slavea i tak za każdym razem :/
  • #12 4984093
    zembol
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    ja bym jednak skorzystal z GX DP i zobaczyl jak wyglada konfiguracja.
  • #13 4984208
    Oskarr
    Poziom 13  
    Configurator DP służy do configuracji sieci dla modułu masterowego. Kazdy Slave śpiewa tak jak mu zagra Master (slave musi mieć tylko numer stacji i obszar wymiany danych pokrywający się z obszarem danych przydzielonych w masterze dla tego Slavea) dla modułu Slave 93D obszar wymiany definiuje sie w programie głównym
  • #14 4986522
    czaruta
    Poziom 13  
    swego czasu miałem problem z klemami Beckhoffa, okazało sie ze ze istnieją 3 wersje plików GSD, a sterownik gadał tylko z jedna - bodajże prosto od Siemensa. Inna rada: zajrzyj, jak jest on u Siemensa (master) zadeklarowany i skonfigurowany i jak to ma sie do rzeczywistej konfiguracji.
    Jakie numery błędów Ci pokazuje przy komunikacji (DP_SEND, DP_RECV) ?
  • #15 4987756
    Oskarr
    Poziom 13  
    No właśnie cały problem w tym że DP_SEND i DP_RECV nie generują błędów. Pokazują że komunikacja jest ok. Jeszcze nigdy nie miałem takiej sytuacji :/
  • #16 4987904
    frohme
    Poziom 21  
    Przypomniałem sobie,że też kiedyś miałem dość wredną sytuację akurat z kartą PROFIBUS Beckhoffa. Doszło do tego, że sprawdzałem trasę kablową analizatorem magistrali, a problem był w tym, że deklaracja obszaru adresów I/O podana była dla Siemensa S7 jako DWORD a dla Beckhoffa jako obszar o tym wymiarze, no i za żadne skarby nie chciało zaskoczyć. Teraz nie powiem jak dokładnie trzeba było zadeklarować w S7, czy 2 x INT czy jeszcze inaczej, ale w tym był sęk. (Co? Sęk. Kto? Sęk.... w kabarecie "Dudek"). Spróbuj na kilka sposobów, a może....
  • #17 4988111
    Oskarr
    Poziom 13  
    Spróbować można, tylko w tej chwili to jest dokładnie to samo s dwóch stron. W S7 SEND_WORD, RECV_WORD a w Mitsu identycznie SEND_WORD, RECV_WORD, wszystko jest zdeklarowane jako UNIT.
    Jedyne co mogę teraz zrobić to podzielić te wordy na bajty.
  • #18 5010216
    Oskarr
    Poziom 13  
    Rozwiązanie problemu:
    1) nie ma sie co czepiać Mitsu, jeżeli chodzi i konfiguracje, to jest ona jasna dla użytkownika i nie wymaga poświęcania dużej ilości pracy na programem nawet dla początkujących w GX Developer.
    2) Natomiast jeżeli chodzi o Siemensa, to dla mnie od dziś jest sterownik drugiej kategorii pod względem konfiguracji. Sytuacja wyglądała w ten sposób że sterownik wraz z modułem był skonfigurowany prawidłowo (co było potwierdzone przez Siemensa). Niestety połączenie nadal nie działało. Po kilku manewrach (kombinacjach) różnych opcji sieci DP w końcu ruszyła komunikacja i DP_SEND, DP_RECV zaczeły działać poprawnie. Na czym polegał błąd? Tego nie widzą nawet panowie specjaliści z Siemens Polska !!!
    3) Istnieje kilka wersji pliku GSD do Mitsu. GSD jest konfigurowane w Step 7, należy sprawdzić każdą wersje bo tylko z jedną z nich połączenie działa.

Dla mnie Siemens to już wielki badziew !!
  • #19 5011941
    czaruta
    Poziom 13  
    To nie jest nowina ze Siemens źle współpracuje z innymi producentami, a o tych plikach GSD w rożnych formach to Ci wspominałem. Mimo wszystko nie wieszałbym na Siemesnie psów, bo... jest wiele rzeczy gorszych (np. WinCC flexible) a jak go dobrze poznasz, to docenisz jego przewage.
  • #20 5013012
    Oskarr
    Poziom 13  
    Jeżeli chodzi o GSD to wszystkie miały te same nazwy i instalowały się HW pod tymi samymi nazwami. Trzeba było wszystkie sprawdzić.

Tak na marginesie to pracuje z Siemensem już 3 lata. Pewnie jeszcze tak i tak mało wiem o nim :)

Dodano po 6 [minuty]:

Odnośnie rozważań na temat Siemensa zapraszam na:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic983267.html
  • #21 5014053
    ThoronDC
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam

Problem jest taki że pliki GSD dostarcza producent sprzętu czyli Mitsubishi skoro oni maja bałagan i kilka wersji do tego samego urządzenia to już nie jest wina simensa.

Miałem taki problem z mulitpnozem, też jest kilka wersji plików GSD na stronie PILZa. Jednakże jak się dokładnie wczytało w dokumentację od multiponza to było jak byk napisane do jakiej wersji modułu jaka wersję pliku GSD instalować.
    Problem jest taki że nie zawsze się chce czytać dokumentację i już. Łatwo za to się narzeka.

Pozdrawiam
  • #22 5014152
    Oskarr
    Poziom 13  
    Zgadzam sie że nie zawsze sie czyta dokumentacje. W końcu to nasza domena. Polak najpierw robi a dopiero potem myśli hehe... a z drugiej strony nie z każdej dokumentacji wszystko jasno wynika

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z komunikacją Profibus DP między sterownikiem Siemens S7 CPU315-2DP z modułem komunikacyjnym CP342-5 a sterownikiem Mitsubishi A2SH z modułem profibusowym A1SJ71PB93D. Pomimo posiadania pliku GSD i poprawnej konfiguracji obu modułów, komunikacja nie działała, a Mitsubishi zgłaszało błąd 3065h (przekroczenie obszaru I/O). Obszary wymiany danych były identyczne (po jednym słowie w obu kierunkach), jednak oba moduły sygnalizowały błąd BF, a diagnostyka wskazywała, że Siemens (master) widzi stację, ale nie jest ona gotowa, natomiast Mitsubishi (slave) twierdziło, że jest gotowe, ale z błędem I/O. Wskazywano na możliwe problemy z wersjami plików GSD, które dla modułu Mitsubishi występowały w kilku wariantach, a tylko jedna wersja umożliwiała poprawną komunikację. Zalecano testowanie konfiguracji z modułem Siemens jako slave, sprawdzanie deklaracji obszarów I/O, a także użycie narzędzi takich jak GX Configurator DP do weryfikacji ustawień. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez dobranie właściwej wersji pliku GSD dla modułu Mitsubishi oraz odpowiednie ustawienia w Step 7, co pozwoliło na poprawne działanie DP_SEND i DP_RECV. W dyskusji podkreślono, że standard Profibus DP powinien umożliwiać bezproblemową komunikację między urządzeniami różnych producentów, jednak w praktyce konfiguracja i kompatybilność plików GSD mogą powodować trudności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA