logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C65 nie uruchamia się - błędy w PapuaUtils i możliwe przyczyny

l0la 02 Kwi 2008 03:51 2088 6
REKLAMA
  • #1 4983448
    l0la
    Poziom 2  
    Cześć
    Tak jak w temacie. Mam martwego Siemensa wraz z kablem DCA-500. W programie "PapuaUtils v0.5.1", zakładka "Flasher", zaznaczone tylko "Pauza".
    Według tego poradnika wraz ze spiętym TP otrzymuję taki komunikat:
    Autostart...
    Transfer BOOTa...
    BOOT zaladowany...
    Pauza 2 sek...
    Odczyt informacji...
    Nieznany flasz(ID:0081) lub:
    1) Blad TP.
    2) Niekontaktuje flasz.
    3) pamiec flasz uszkodzona.
    4) zlacze telefonu uszkodzone.
    5) kabel jest walniety

W "PapuaUtils v0.9.1 a" wszystko jak wyżej najpierw otrzymałem (tylko raz...) taki komunikat:
    Press Red key !    
    Autostart...
    ÜTransfer Boot...
    BOOT geladen...
    Pause 2 Sec...
    Getting Information.....
    Unbekannter Flash (ID:0090) oder:
    1) Fehler beim Testpoint setzen.
    2) Not all contacts  (Broken Balls).
    3) Flashdefectiv
    4) Oter part defective        .
    5) Defective cable  .
    Boot ist open..

a później już cały czas:
    Press Red key !    
    Autostart...
    ÜTransfer Boot...
    BOOT geladen...
    Pause 2 Sec...
    Getting Information.....
    Unbekannter Flash (ID:0081) oder:
    1) Fehler beim Testpoint setzen.
    2) Not all contacts  (Broken Balls).
    3) Flashdefectiv
    4) Oter part defective        .
    5) Defective cable  .
    Boot ist open..

W programie "V_Klay v3.3" przy próbie odczytania informacji ("odśwież") lub zapisania pamięci/flasha bez TP wyskakuje (przez moment "Wysyłam boty...):
    (...)No answer from boot ChaosKey2.bin

Z TP (przez moment "Próbuję ustawić prędkość komunikacji...):
    (...)Loader not ready.

Oraz jeszcze w WinSwupie 32 v4.05:
    Cant connect to Mobile with BootstrapLoader on Com 2

Kabel jest pod portem COM2 i ustawiony jest na prędkość 115200
    Czy sądzicie że jest jeszcze jakaś szansa przywrócić go do życia?
    Nie interesują mnie serwisy. Chcę samodzielnie go naprawić (o ile to możliwe). Czy "grzać" można tylko specjalnym sprzętem czy istnieje jakiś domowy sposób?
    Znalazłem taki temat jeszcze i w ostatnim poście jest wzmianka o SST ale w przeciwieństwie do wyżej opisanych programów nie reaguje nawet na czerwoną słuchawkę.
    Ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł?
    Peace
  • REKLAMA
  • #2 4983891
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 278
    l0la napisał:
    Cześć
    Tak jak w temacie. Mam martwego Siemensa wraz z kablem DCA-500. W programie "PapuaUtils v0.5.1", zakładka "Flasher", zaznaczone tylko "Pauza".
    Według tego poradnika wraz ze spiętym TP otrzymuję taki komunikat:
    Autostart...
    Transfer BOOTa...
    BOOT zaladowany...
    Pauza 2 sek...
    Odczyt informacji...
    Nieznany flasz(ID:0081) lub:
    1) Blad TP.
    2) Niekontaktuje flasz.
    3) pamiec flasz uszkodzona.
    4) zlacze telefonu uszkodzone.
    5) kabel jest walniety

Tu masz napisane jakie moga byc przyczyny Twojej usterki - wyeliminuj te które na 100% sa dobre i bedziesz wiedział co nie tak. Najszybciej to punkt 2 lub 3.

W programie "V_Klay v3.3" przy próbie odczytania informacji ("odśwież") lub zapisania pamięci/flasha bez TP wyskakuje (przez moment "Wysyłam boty...):
    (...)No answer from boot ChaosKey2.bin

Z TP (przez moment "Próbuję ustawić prędkość komunikacji...):
    (...)Loader not ready.

Oraz jeszcze w WinSwupie 32 v4.05:
    Cant connect to Mobile with BootstrapLoader on Com 2

Kabel jest pod portem COM2 i ustawiony jest na prędkość 115200
    Czy sądzicie że jest jeszcze jakaś szansa przywrócić go do życia?
    Nie interesują mnie serwisy. Chcę samodzielnie go naprawić (o ile to możliwe). Czy "grzać" można tylko specjalnym sprzętem czy istnieje jakiś domowy sposób?

Czy domowym sposobem naprawisz ??? - każdy w jakis sposób zaczynał , niektórzy tez w domu.
    Jak chcesz sam to naprawić , to zaopatrz się w narzędzie do lutowania układów BGA , pare topników , podstawek do trzymania płyt , lup , mikroskopów , penset i wszystkiego czego uzywaja elektronicy do naprawy telefonów i wtedy naprawiaj.

Znalazłem taki temat jeszcze i w ostatnim poście jest wzmianka o SST ale w przeciwieństwie do wyżej opisanych programów nie reaguje nawet na czerwoną słuchawkę.
    Ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł?
    Peace

Według mnie to naprawa programowa tutaj nie pomoże - jest potrzeba przelutowania lub wymiany układów flash i/lub procesor i później zaprogramowania od nowa wszystkiego.
  • REKLAMA
  • #3 4983959
    i-punkt
    Poziom 25  
    Ocena: 9
    dodam, że wizyta w serwisie taniej cię wyjdzie
  • REKLAMA
  • #4 4984233
    darcjusz
    Poziom 13  
    jesli nie laduje ci sie boot to wydaje mi sie ze dialog!wygrzej go .natomiast jesli chodzi o komunikat zwiazany z fleszem to tez go wygrze jak nie pomoze to tylko do serwisu gdzie maja martecha.
  • #5 4987163
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    @darcjusz: nie wprowadzaj kolegi w błąd, że to wina Dialoga.

Typowe uszkodzenie padów pod procesorem, wątpię że wygrzanie załatwi sprawę na dobre - klient za jakiś czas wróci. Telefonów z takim objawem swego czasu było więcej jak w Moskwie rakiet (nigdy na taka naprawę nie daję gwarancji) ;)
  • REKLAMA
  • #6 4990292
    l0la
    Poziom 2  
    Morganie więc sugerujesz żeby dać sobie spokój?
    Ps. Istnieje domowa (bez sprzętu) metoda "grzania" coś ala "zrób to sam"?
  • #7 4990347
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Racze nie, tzn były spekulacje co do opalarek... ale nie polecam, no chyba, że nie masz wyjścia i telefon Ci zbędny, to możesz go delikatnie opalarką grzejnąć... ALE NIE POLECAM.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens C65, który nie uruchamia się i podczas próby flashowania za pomocą programu PapuaUtils (wersje 0.5.1 i 0.9.1a) pojawiają się błędy związane z nieznanym flash ID oraz komunikaty o uszkodzeniu pamięci flash, złącza telefonu, kabla lub błędach w ustawieniu punktu testowego (TP). Wskazano, że problem prawdopodobnie nie zostanie rozwiązany programowo i wymaga fizycznej naprawy, takiej jak przelutowanie lub wymiana układów flash i/lub procesora, a następnie ponowne zaprogramowanie. Próby "wygrzewania" układów (np. opalarką) są ryzykowne i niezalecane, gdyż uszkodzenie padów pod procesorem jest typowe i często prowadzi do powrotu problemu. Wizyta w serwisie z odpowiednim sprzętem (np. Martechem) jest rekomendowana jako bardziej opłacalna i skuteczna metoda naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA