logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C65 - Dziwne działanie po włączeniu, jak naprawić?

spovn83 02 Gru 2006 16:46 1549 17
  • #1 3286543
    spovn83
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    witam, mam taki problem telefonik C65, po wlaczeniu tylko piknie, wszystko moge sczytac z papaulitis: naprzyklad inforamcje:

Dodatkowe informacje:
    Kod(05): Strefa OTP jest zamknieta na zapis
    Kod(09): BootKEY zapisany w EEPROM
    Kod(0D): Klucze sa zapisane w BCORE
    Kod(12): Pelny dostep do funkcji BFC
    Kod(15): Zakoncz dzialanie
    Kod(19): Kontrola jest wlaczona
    Kod(1D): Bloki 512x sa dostepne
    Czysty (OTP) IMEI: xxxxxxxxxxxxxx - Odpowiada danym w flaszu.
    Minimalna wersja SW: 12.
    Wersja BCORE: "main_1.0_V18 ".
    Calkowity czas telefonu: 81985 sek.
    Czas rozmow: 402 sek.
    Typ flasza1 - kod: 0089, typ: 880D.
    EELITE info: free buffer 88520 bytes, free at all 110096 bytes, free for deleted 110096 bytes.
    EEFULL info: free buffer 109369 bytes, free at all 210957 bytes, free for deleted 79917 bytes.
    ĚŔP info: Date: 21/09/04, Variant: A 402, Std-Map/SW: 1/12, D-Map/Prov.: 251/203

, BCORE: "main_1.0_V18 ".,

czyli ja mam wersje oprogramowania V18 ??
    pierwszy raz chce uratowac siemensa i nie czaje zbytnio, o co w nich chodzi, v-klayem zrobilem Backup, mam jakis eeprom tez go probowalem wgrywac v/klayem ale cos niechce zbytnio raczej, i w sumie to jest w kropce bo nie czaje co mam zrobic na tym etapie..... prosze o jakiegos help-a :)

Dodano po 18 [minuty]:

u mnie jeszcze odczytuje kody wszystkie itp, wczyta set keya, tzn wciskam enter set key i mam info

Ňĺńň "Service Key" (SKEY)...
    Wprowadzanie "Service Key" (SKEY) do telefonu...
    SKEY wprowadzony!
    Pauza 1 sekund...
    SecurityStatus: FactoryMode

i mam pytanie bo wyskauje ta pauza, i tez cos czytalem o test poincie, to jak to sie robi ? jak to wykonac ? cos przeciac ? i czy wogole on jest potrzebny..... i oc to jest bcoore ?

to jest odczyt bootkey z eepromu:

Sprawdzanie poprawnosci danych...
    BKey: 1E6673A70CC299C0EBA791F672FE91BF
    Odczyt Bootkey z EEPROMu...

po map info mam:

Odczyt i zmiana bloku 5005...
    Date: 21/09/04
    Variant: A 402
    Std-Map/SW: 1/12
    D-Map/Prov.: 251/203
    Zapisano blok EEP5005
    Nowe dane bloku:
    P.-Date: 04/05/00
    Variant: A 402
    Std-Map/SW: 1/12
    D-Map/Prov.: 251/203
    Dla poprawnych danych w *#06# -
    przepal telefon !

w sumie to niewiem tez czy czegos zle nie zorbilem,,,,

ACHA DODAM IZ TELEFON MA PEKNIETA OBUDOWE Z DOLU PO BOKACH TAK JAKBY BYL NADLAMANY ALE WYGINANIE W JEDNA I DRUGA STRONE PLYTKI NIC NIE DAJE I TEL TAK SAMO REAGUJE Z TYM PIKANIEM ALE W SUMIE JEST PODEJZENIE PRZEZ TEN PANEL POLAMANY.
    BootKEY: 1E6673A70CC299C0EBA791F672FE91BF
  • #3 3288008
    spovn83
    Poziom 14  
    Probowalem ale nie jestem pewien czy dobrze robilem, zgrac zgralem backup-a, i w sumie bym chcial go wgrac spowrotem ale jak robie tak jak trzeba to wyskakuje ze blad, a w szukaj znalazlem ze to wina eeproma, mam jakis w formacie bin ale niewiem jak go wgrac bo niby wgrywa ale raczej niet, bo pstryknie i niby juz wgrane a tu lipa, a xx65flacher (chyba) nie dziala bo wyskakuje blad jak wcisne sluchawke czerwono i niemoge nim a ni backup-a zrobic ani nic, pozdrawiam
  • #5 3293346
    spovn83
    Poziom 14  
    nie daje rady swup-a wgrac ma jakies fochy albo do portu com, albo ze teleon nieodpowiada,,,, chyba ze zle robie, TP nie robilem bo niewiem co ciac :/, i tez niewiem czy musze to robic...
  • #6 3293666
    gsm_service
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!
    A znasz historię telefonu? W jakich okolicznościach nastąpiła usterka? Może to HW?
    Pozdrawiam!
  • #7 3293909
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3293950
    gsm_service
    Poziom 14  
    Właśnie dlatego pytam, bo możliwe że to właśnie usterka HW i ne ma co zaprzątać sobie głowy software'm.
    Pozdrawiam!
  • #9 3294070
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    też obstawiałbym płytę główną. można spróbować wygrzać procka i dialog od biedy
  • #10 3295686
    spovn83
    Poziom 14  
    acha, czyli usterak mechaniczna bardziej... w sumie to podejzewalem tez gdyz ma na troche ponizej joysticka polamany panel to moze lecial niezle na "glebe", histori nie znam kumpel mi go dal tak w prezencie :) hehe, i nie wie co i jak, a tego lutowania to ja nieporobie sam chociaz dostep do hot air - a bym mial ale wole nieruszac :p jeszcze sie tym nie bawilem, ile moze wtedy kosztowac wzgledna naprawa w jakims komisie/lombardzie i czy sie oplaca ? czy nielepiej takiego sprzedac.... dzieki za info wielki, pozdrawiam !!!!
  • #11 3297025
    mat3oosh
    Poziom 16  
    od recalc all keys bym zaczal w tym przypadku. Przeciez dziala mu service mode, ma bloki 512x wiec i skey-a ma.
  • #12 3297123
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    widaś ze tele był juz fleszowany co najmniej dwa razy więc teraz musisz wgrać nowy soft o poziomie wyższym niz ten który masz 1.0 v18 na minimum 2.0 ponieważ niski lub ten sam soft nie podchodzi do tele..... To by było na tyle. pozdo
  • #13 3299034
    gsm_service
    Poziom 14  
    Witam!
    Co do sprzedaży to przypuszczam że koło 50 PLN dostaniesz na allegro, zależy czy masz pudło i papiery, bo w komisie jakimś to wątpie że wezmą, a jeśli to za darmo :) znając życie. Jeśli chodzi o naprawę to ja wziął bym za to nawet do 50 PLN
    Pozdrawiam!
  • #14 3299191
    tomi99
    Poziom 11  
    hej!!!!
    pierwsze podstawowe pytanie.jaki ma pobor pradu ten siemensik?????:?:
  • #15 3303771
    spovn83
    Poziom 14  
    pobor pradu ciezko chyba by bylo zmierzyc ? bo kiepsko jest sie wpiac miernikiem, a skad moge wyczaic wersje softu 2,0 ?? nom a itak jest prblem bo jak xx65flacher niechce sie laczyc to jak mu wrzucic flesha ? juz troche nieczaje, chyba tekigo sprzedam, hehe, dzieki za pomoc
  • #16 3305157
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 3305202
    pz0
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    przy tych problemach jak wygrzanie nie pomaga podnoszę eproma, i stawiam na nowych kulach. Prawie zawsze pomaga. W ostateczności go wymieniam. Wygrzewanie dialoga raczej nic nie da. Oczywiście po całej operacji fullflash.
  • #18 3305744
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Wiśniowy18 napisał:
    kolego Tomi99 a jak mozna zmierzyc pobor pradu nie wlaczajacego sie telefonu??? :idea: bo ja takiego patentu nie znam :D raczej chyba sie nie da tego zrobic :D

Dodano po 47 [sekundy]:

kolego Tomi99 a jak mozna zmierzyc pobor pradu nie wlaczajacego sie telefonu??? :idea: bo ja takiego patentu nie znam :D raczej chyba sie nie da tego zrobic :D

ja nie widzę nic jakoś szczególnie trudnego w tym. to że coś się nie włącza nie znaczy że prądu nie pobiera. jak będzie na zwarciu to będzie brało prąd. amperomierzowi wszystko jedno czy tel się włącza czy nie.

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Siemens C65 po włączeniu wydaje tylko pojedyncze piknięcie i nie uruchamia się poprawnie. Z poziomu serwisowego można odczytać informacje o wersji oprogramowania (BCORE main_1.0_V18) oraz statusie pamięci EEPROM i OTP. Próby flashowania i wgrywania backupu kończą się błędami, prawdopodobnie z powodu problemów z EEPROM lub komunikacją przez port COM. Narzędzia takie jak xx65flasher i SWUP nie działają poprawnie, co utrudnia reinstalację oprogramowania. Wskazuje się, że problem może mieć podłoże sprzętowe – uszkodzenia kulek BGA pod procesorem lub układami, co jest częstą usterką w tym modelu. Zalecane jest wygrzewanie procesora i układu dialogowego, a w ostateczności wymiana kulek BGA i pełny flash telefonu. Koszt naprawy w serwisie może wynieść około 50 PLN, natomiast sprzedaż telefonu bez naprawy jest mało opłacalna. Wersja oprogramowania powinna być zaktualizowana do minimum 2.0, gdyż starsze wersje nie są kompatybilne z telefonem po wcześniejszych flashowaniach. Pomiar poboru prądu w nieuruchamiającym się telefonie jest trudny, ale nie niemożliwy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA