logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagryw. Panasonic DMR-E55 - wyłącza się w czasie nagrywania

kraszgoo 02 Kwi 2008 12:16 6202 16
REKLAMA
  • #1 4984217
    kraszgoo
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam.
    Mam taką nagrywarkę, która podczas nagrywania potrafi się wyłączyć. Dzieje się tak w różnych odstępach czasu - 49 minut nagrywania, innym razem po godzinie.
    Problemy występują także podczas włączenia urządzenia. Zdarza się tak , że podczas logowania wyłączy go w stan czuwania po czym sam zaczyna powtarzać procedurę.
    Płytę zasilacza przelutowałem profilaktycznie, pomiary napięć ok wszystkie są stabilne i niezaniżone. Zresetowałem go do ustawień fabrycznych też nie pomogło. Filmy odtwarza bez problemu. Może wpisanie nowego firmwaru (soft) pomoże? Tylko skąd można go sciągnąć?
    Jeżeli ktoś spotkał się z takim zachowaniem tej nagrywarki to proszę o sugestje.
  • REKLAMA
  • #2 5272456
    awcon
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Czy coś się wyjaśniło z tą nagrywarką ?????? Mam takie samo uszkodzenie.
  • #3 5298198
    Adam Bernał
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam.Ja mam ten sam problem z tą nagrywarką i jak szukałem po internecie to nie jest taka rzadkość.Coś się w niej przegrzewa bo jak ma zdjętą pokrywę to czasami trwa to dłużej ale to nie jest regułą,zamontowałem dodatkowe radiatory na zasilaczu ale efekt był żaden.Dzisiaj nastawiłem timer ale po 2 sekundach nastąpił reset wiec wcisnełem timer co wznowiło nagrywanie ale po 2 sekundach znowu reset, i wtedy przez pomyłkę wcisnełem prog \check,wyświetliło mi tabele programowania n informacja że podczas nagrywania nie można wprowadzać zmian,ale nagrywanie niezostało przerwane wiec tak zostawiłem. az do końca nagrania,poczym wyłączyłem programowanie i timer i zatrzymałem nagrywanie i nawet zapisu danych nie prerwało co zwykle bywa.pozdrawiam
    ps .skąd można pobrać soft?
  • #4 5995635
    Cruck
    Poziom 11  
    Witam. Odświeżę temat ...Właśnie moja nagrywarka robi to samo, czyli nagrywa jakiś czas a potem się wyłącza. Nawet włączyć się nie da potem bo się cały czas restartuje. Jak postoi ze dwa dni to znowu się odpala normalnie. czy ktoś sobie z tym poradził ?
  • REKLAMA
  • #5 5997097
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 551
    Kiedyś podobny temat był poruszany na forum. Najlepiej poszukać.
    Nie pamiętam dokładnie co tam było ale wydaje mi się, że coś z płytką cyfrową. Układami w technologii BGA.
  • #6 5998899
    Cruck
    Poziom 11  
    Na forum szukałem. Niestety tylko ten temat jakby pasował najbardziej. W zasadzie to chodzi mi o to czy dawać do fachowców czy kupić nowy, czy dałbym rade sam to jakoś "naprawić". Fachowcem nie jestem.
  • REKLAMA
  • #7 5999058
    grubas
    Poziom 40  
    To ciężko powiedzieć. Najlepiej i najprościej to wymienić elki po stronie wtórnej przetwornicy i założyć radiator na procesor na płytce cyfrowej ( taki duży powinien być scalak ).
  • #8 5999534
    awcon
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Nagrywarka ta stoi u nas już od ok. 5 miesięcy (klient jeszcze nie odebrał).
    A robione było : wgrany nowy soft(jest na elektrodzie), wymienione elki po pierwotnej i większość po wtórnej BZ , przelutowany Us proc. powietrzem, poprawione podejrzane luty.
    Dalej to samo.
    Pozdrawiam.
  • #9 6000440
    Cruck
    Poziom 11  
    Dziekuję za odp. Niestety elki, wtórne BZ, Us to dla mnie kosmos jakiś... :) Jestem z zawodu geodetą. Nie mam pojęcia o podejrzanych lutach. Ale widzę że raczej na złom :(. Chyba że da się to sprzedać na części. :) Ciekawe ile kosztowałaby naprawa w Panasonic-u.
  • REKLAMA
  • #10 6001372
    grubas
    Poziom 40  
    Jak się każdy z nas domyśla naprawa będzie niopłacalna.
    Oni jak myślę wymienią całą płytkę na nową i nie będą się bawić w naprawę.
  • #11 6769185
    maciek11
    Poziom 17  
    Przyłączę się do tematu, gdyż moja nagrywarka ma podobne objawy. W trakcie nagrywania nagrywarka zawiesza się, a następnie przechodzi do trybu Self Check. Czy dysponuje ktoś schematem do tej nagrywarki? Zauważyłem, że układy znajdujące się na płytce po lewej stronie od napędu potwornie się grzeją. Czytałem że nawet zastosowanie dodatkowego chłodzenia się nie sprawdza. Może jest to spowodowane nieprawidłową wartością napięcia z przetwornicy i dlatego nagrywarka przegrzewa się i zawiesza?
  • #12 6903147
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Witam. U mnie nie zdąży się nagrzać i już restartuje, ale wygląda mi to na coś z zasilaczem bo napięcia się wahają. Wymienię kilka kondensatorów i zobaczę co się będzie działo? ;)
    Pozdrawiam Piko.
  • #13 6903611
    maciek11
    Poziom 17  
    Czy masz może rozpiskę tego gdzie jakie napięcia powinny być? Będzie trochę łatwiej się w tym wszystkim połapać.
  • #14 7962509
    Perejro16x
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam. Mam ten sam problem ale chyba wiem już jak to naprawić, naprawa kosztuje 20 zł. Przeczytałem o tym na angielskim forum. Chodzi o wymianę układu STRG6353. Mając tą informację, resztę doczytacie i mówcie o tym w serwisie. Ja jeszcze tego nie robiłem ale na tamtym forum kilka osób tak zrobiło i DVD im działa.
  • #15 8285638
    GOZER1
    Poziom 10  
    Ja skorzystałem z rady Perejro 16x i kupiłem układ STRG 6353 I WYMIENIŁEM pomogło jak ręką odjął. Objawy były podobne jak u kolegów, scalak kosztował 15zł. Wymieńcie go a na pewno pomoże.
  • Pomocny post
    #16 11052516
    Adam Bernał
    Poziom 11  
    STRG 6353 pomaga już wymieniłem w 5 nagrywarkach tego typu z uszkodzonym sterowaniem wentylatora chłodzącego.Zwiększyłem radiator a +wentylatora podłączyłem pod 5 V w zasilaczu i wentylator pracuje cicho po włączeniu nagrywarki i tak już chodzi 2 rok.Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za pomoc.
  • #17 15938626
    Adam Bernał
    Poziom 11  
    W tych nagrywarkach pada strg -scalak zasilacza ponieważ ma za małe chłodzenie i wentylacja albo pada albo jest zatykana poprzez dosunięcie tylnego wywiewu wentylatora do ściany .cała nagrywarka jest robiona w Niemczech a zasilacz w Czechach.Sterownik przetwornicy(strg...)po przegrzaniu przy zwiększeniu obciążenia np: włączeniu nagrywania na ułamek sekundy odcina zasilanie ,prawdopodobnie pada zabezpieczenie przeciążeniowe lub przegżaniowe ,Mierniki tego nie wychwytują ,może oscyloskop,także pomiar napięcia jest prawidłowy ,ale procesor się resetuje.

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka Panasonic DMR-E55 wykazuje problem z samoczynnym wyłączaniem się podczas nagrywania, zwykle po około 49 minutach do godziny. Urządzenie również może się restartować w pętli przy włączaniu. Próby naprawy obejmowały przelutowanie płyty zasilacza, wymianę kondensatorów, reset do ustawień fabrycznych oraz wgranie nowego oprogramowania, jednak bez trwałego efektu. Wskazywano na przegrzewanie się układów na płytce cyfrowej, szczególnie scalaka STRG6353, który steruje wentylatorem chłodzącym i zasilaczem. Uszkodzenie tego układu powoduje przeciążenia i resetowanie urządzenia. Rozwiązaniem okazała się wymiana układu STRG6353 oraz poprawa chłodzenia, np. przez zwiększenie radiatora i podłączenie wentylatora do stabilnego napięcia 5 V, co znacznie poprawia stabilność pracy nagrywarki. Naprawa jest stosunkowo tania i skuteczna, podczas gdy serwisy często proponują wymianę całej płytki. Problem jest powszechny i wynika z niewystarczającego chłodzenia układu zasilacza oraz zabezpieczeń przeciążeniowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA