logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć mikrofon dynamiczny i przedwzmacniacz Tube MP do komputera?

mgr.krecik 02 Kwi 2008 17:58 1534 13
REKLAMA
  • #1 4985520
    mgr.krecik
    Poziom 10  
    Witam,
    mam problem,
    kupiłem mikrofon dynamiczny oraz przedwzmacniacz,
    myślałem ze wszystko będzie dobrze,
    ale nie jest, ponieważ nie wiem jak to podłączyć do komputera :cry:
    Mam taki przedwzmacniacz :
    przedwzmacniacz jest na zasilacz,
    Jak go podłączyć do komputera ?
    Proszę o odpowiedz ;)
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4985586
    paBlas16
    Poziom 11  
    Nie wiem dokładnie ale chyba trzeba by zrobić po prostu przejściówkę z dużego na mały jack. Ale lepiej poczekaj na odpowiedzi innych.
  • #3 4988865
    mgr.krecik
    Poziom 10  
    Proszę o pomoc :|
  • #4 4988991
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Dobrze mówisz - przejściówka z dużego na małego jacka - a raczej nawet dwie bo do wejścia i wyjścia przedwzmacniacza.
    Podpinasz się od wyjścia przedwzmacniacza do różowego (chociaż może to nie być regułą) gniazda w kompie małym jackiem.
    Nie zapomnij o zasilaniu przedwzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #5 4992833
    mgr.krecik
    Poziom 10  
    ale do tego przedzmacniacza chyba nie da się podłączyć małego jacka, jest wejście i wyjście na kabel mikrofonowy...i na zasilacz :)
    a wygląda to tak :
    no chyba że jest taki kabel że końcówka jak do mikrofonu, a z drugiej strony mały jack.
    Proszę o pomoc.
    pozdrawiam.
  • #6 4992925
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Zasilacz masz do przedwzmacniacza ? Wejście i wyjście jest typu DIN, a przy mikrofonie jaki masz wtyk ?
  • REKLAMA
  • #7 4993008
    mgr.krecik
    Poziom 10  
    przy mikrofonie mam takie coś :
    a zasilacz, tak, do przedwzmacniacza.
  • #8 4993039
    tronic1
    Spec od komputerów
    O co, te wtyki nie pasują do gniazd ? Podaj typ mikrofonu.
  • #9 4993109
    mgr.krecik
    Poziom 10  
    Właśnie chodzi o to że :
    Mikrofon podczepiam normalnie do tego przedwzmacniacza,
    przedwzmacniasz podczepiam pod zasilacz,
    ale nie wiem czym to połączyć z kompem ;D
    Mikrofon poczepiam przy przedwzmacniaczu, tam gdzie są te numerki 2 3 1 :D hehe.
    pozdrawiam.
  • #10 4993214
    tronic1
    Spec od komputerów
    Z wyjścia Output przedwzmacniacza wchodzisz na wejście MIC na karcie dźwiękowej. Co jest na drugim końcu kabelka z wtykiem pasującym do wyjścia ( Output ) przedwzmacniacza ?
  • #11 4993423
    mgr.krecik
    Poziom 10  
    Właśnie chodzi o to że ja nie mam żadnego kabelka, mam tylko kabel do mikrofonu, jak się nazywa taki kabel który podczepie pod Output i pod karte dzwiekowa
    PS. Pod ta karte dźwiękową mam to podczepić jak zwykły mikrofon komputerowy ?:P
    dzięki za te informacje, jeszcze tylko proszę o nazwę kabelka :)
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 4993663
    tronic1
    Spec od komputerów
    Nie ma nazwy kabelka. To zwykły kabel mikrofonowy z odpowiednimi wtykami i tyle. Od strony przedwzmacniacza potrzebujesz żeński DIN a od strony k.dźwiękowej miniJack 3.5mm. Podłączysz do karty dźwiękowej pod wejście Mic lub Line In w zależności od tego jaki poziom sygnału z przedwzmacniacza. Taki kabelek możesz sam wykonać lub poproś kolegę który potrafi posługiwać się lutownicą.
  • #13 4993998
    mgr.krecik
    Poziom 10  
    Dziękuje Bardzo Za Pomoc, Zwłaszcza Tobie tronic1, czuje się Twoim dłużnikiem ;)
    A nie można takiego kabelka kupić w jakimś sklepie muzycznym ?
    pozdrawiam.
  • #14 4994190
    tronic1
    Spec od komputerów
    Popytaj, ale wątpię. Ale pewnie dostaniesz kabelek na którym będzie jeden z potrzebnych wtyków a drugi zmienisz sam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia mikrofonu dynamicznego do komputera za pomocą przedwzmacniacza Tube MP zasilanego z zasilacza. Przedwzmacniacz posiada wejście i wyjście typu DIN (kabel mikrofonowy), natomiast komputer standardowo wykorzystuje wejście mini jack 3,5 mm (różowe gniazdo MIC). Aby podłączyć przedwzmacniacz do komputera, potrzebny jest kabel z wtykiem żeńskim DIN po stronie przedwzmacniacza oraz mini jack 3,5 mm po stronie karty dźwiękowej. Taki kabel można wykonać samodzielnie lub zamówić u osoby potrafiącej lutować. Wejście w komputerze może być MIC lub LINE IN, w zależności od poziomu sygnału z przedwzmacniacza. W sklepach muzycznych trudno znaleźć gotowy kabel z takimi wtykami, ale można kupić części i samemu wykonać połączenie. Zasilacz musi być podłączony do przedwzmacniacza, a mikrofon dynamiczny do wejścia przedwzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA