logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć mikrofon Unitra Tonsil MDU24 do komputera?

flp 11 Lut 2008 20:11 5993 10
REKLAMA
  • #1 4794948
    flp
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam mam mikrofon Unitra Tonsil MDU24 i chciałbym go wykorzystać do nagrywania gitary. Co jest mi potrzebne żeby podłączyć go do komputera, jakiś mikser, wzmacniacz?
  • REKLAMA
  • #2 4795981
    piotrjacek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Hej. Nie napisałeś jakiej gitary ale domyślam się że akustycznej. Wydaje mi się, że gniazdo mikrofonowe w komputerze jest monofoniczne i jeżeli chciałbyś nagrać to w stereo to musiałbyś mikrofon podpiąć do stereofonicznego przedwzmacniacza a przedwzmacniacz podłączyć do wejścia liniowego w komputerze. Jak coś to pytaj. Też trochę grywam i podłączam kompa z mikserem. Pozdrawiam.
  • #3 4797946
    flp
    Poziom 12  
    Gitarę to elektryczną raczej, aczkolwiek akustyczną również. A dało by się wykorzystać jako wzmacniacz unitre wsh 303?
  • REKLAMA
  • #4 4799092
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4799166
    piotrjacek
    Poziom 12  
    Hej. Musisz się trochę określić jak chciałbyś to nagrywać. Jeżeli to na komputer to i mikrofon i gitarę elektryczną możesz podpiąć bezpośrednio do komputera, do gniazda mikrofonowego na karcie dźwiękowej. (Oczywiście nie na raz). Ale jeżeli się znasz na elektronice to lepiej i do mikrofonu i do elektryka zbuduj sobie przedwzmacniacz. Będziesz miał dodatkową regulację basów i sopranów oraz wzmocnienie.
  • #6 4800288
    flp
    Poziom 12  
    Określiłem się, chcę nagrywać przez mikrofon bo w moim przypadku przester powstaje w piecu a więc podłączanie gitary do wejścia mikrofonowego mija się z celem. Chyba najlepiej będzie jak zrobię jakiś preamp do mikrofonu, może ma ktoś jakieś propozycje?
  • #7 4800670
    piotrjacek
    Poziom 12  
    Hej. Ok już rozumiem. A może Twój piec ma wyjście line? Poszukaj bo miałbyś problem rozwiązany... A jeżeli nie to na elektrodzie jest trochę o przedwzmacniaczach do mikrofonu np tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic820558.html
    na pewno jest więcej tylko trzeba by było poszukać. Ale ja osobiście wolałbym się zastanowić jak to nagrać liniowo z wzmacniacza. Jaki masz piec?
  • REKLAMA
  • #8 4802668
    flp
    Poziom 12  
    Mój wzmacniacz to H&K Tour Reverb 100W i 5w jcm800 jest w drodze. Nagrywanie prze wyjście liniowe jakoś mi nie pasuje jest inne niż z głośnika, może to wina karty dźwiękowej a może tego że na ostateczne brzmienie ma wpływ głośnik. Chce sprawdzić jak będzie się nagrywać na mikrofonie, mikrofon od skype daje masę szumów i zakłóceń że używanie go odpada. Od dziadka dostałem mdu24 i chce przetestować jak sprawdzi się w tej roli. I jeszcze jedno pytanie czy to że jest to mikrofon magneto elektryczny ma jakieś znaczenie przy doborze preampu czy zbudować taki jak dla mikrofonu dynamicznego?
  • #9 4806615
    piotrjacek
    Poziom 12  
    Witam. Piecyk spoko... Ja bym zrobił przedwzmacniacz taki jak dla dynamicznego mikrofonu. Zrób , przetestuj będziesz wiedział co jest grane.
    PS. Gdzieś czytałem chyba w Gitarzyście że muzycy nagrywając w studio też stosują mikrofony. Mikrofony zbierają sygnał od pieca i przez mikser do komputera na program do obróbki dźwięku... Jak chcesz to Ci mogę w wolnej chwili podrzucić skan... Pozdrawiam.
  • #10 4809194
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7430663
    chmielo01
    Poziom 10  
    Witam,
    Odświeżam wątek ponieważ nie dowiedziałem się z niego jak podłączyć mikrofon MDU 24 do komputera. Chciałem kupić tani przedwzmacniacz np taki http://allegro.pl/item861647084_przedwzmacniacz_mikrofonowy_i_do_gitary_ma_222_st.html,

tylko teraz zaczyna się problem bo mdu 24 ma jedno wyjście DIN a przedwzmacniacz ma 2 wejścia jack... Jak mam to rozwiązać? Bo zakładam, że skoro na mdu 24 ma 2 mikrofony to mogę to rozdzielić na dwa jacki.
    Zaznaczam, że wolałbym rozwiązania gotowe, bo nie mam czasu bawić się w majsterkowanie, a poza tym mam 2 lewe ręce do takich rzeczy...
    Wesołych świąt...

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofon Unitra Tonsil MDU24 jest stereofoniczny i posiada jedno wyjście DIN, co wymaga odpowiedniego rozwiązania do podłączenia go do komputera. Do nagrywania gitary przez mikrofon potrzebny jest przedwzmacniacz mikrofonowy, który umożliwi wzmocnienie i regulację sygnału. Można rozważyć użycie miksera lub wzmacniacza z wejściem mikrofonowym, np. Radmor 5412, który oferuje miksowanie i regulację sygnału. W przypadku nagrywania z gitarowego wzmacniacza (np. H&K Tour Reverb 100W lub JCM800) lepszym rozwiązaniem jest mikrofonowanie głośnika wzmacniacza i podłączenie mikrofonu do przedwzmacniacza, a następnie do komputera. Mikrofon MDU24, będący mikrofonem magnetoelektrycznym, można obsłużyć przedwzmacniaczem dla mikrofonów dynamicznych. Problemem jest konwersja wyjścia DIN mikrofonu na standardowe wejścia jack przedwzmacniacza, co wymaga odpowiedniego adaptera lub rozdzielenia sygnału na dwa kanały. Gotowe przedwzmacniacze mikrofonowe dostępne na rynku mogą wymagać dostosowania do specyfiki MDU24. Nagrywanie bezpośrednio do wejścia mikrofonowego komputera jest możliwe, ale często wymaga dodatkowego wzmocnienia i filtracji szumów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA