logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie zrobić kabel z wtykiem Canon -> Duży Jack.

grzesiek_89 02 Kwi 2008 19:47 25078 16
REKLAMA
  • #1 4986060
    grzesiek_89
    Poziom 10  
    Witam, nie jestem pewien, czy dobrze trafiłem w dział jeśli chodzi o problem, jestem tu na forum zaledwie od kilku minut, gdyż potrzebuję pilnej pomocy, no a gdzie jej szukać jak nie na forum. Już przechodzę do problemu:

Dostałem sprzęt do nagrań: Mikrofon Generis GC-1 i preamp ART Studio V3 Tube MP.

Dokupiłem brakujące kable i wtyczki tj. wtyk do mikrofonu i przedwzmacniacza (damski) + wtyk do INPUT - "męski" (wszystkie na 3 piny) + duży jack (mono) który będzie wyjściem do komputera. No i wiadomo - kabel, dwużyłowy + ekran.

Czytałem schematy na necie jak podłączyć kable z wtykami no i wszędzie jest napisane, żeby skręcić ze sobą dwie żyły i przylutować do "2" na wtyku, a 1 i 3 zewrzeć z tym grubym, długim mostkiem i przylutować ekran. Tak też zrobiłem. Na jacku miałem tylko mostek i jedną blaszkę, więc też żyły skręcone przylutowane do blaszki, a ekran do mostku. W rezultacie zero sygnału... Teraz pytanie... Co jest źle!?:cry: Wszystko przecież robię według schematów :( Jest to dla mnie o tyle stresująca sprawa, że długo czekałem bardzo na ten sprzęt z zamiarem nagrywania nowych utworów, więc jest mi to niezbędne... Jeżeli ktoś wiedziałby jak pomoc, prosiłbym krok po kroku jak dla debila, co i jak... Z góry dziękuję i przepraszam jeżeli pomyliłem działy...

Proszę zapoznać się z Regulaminem Forum.
    Regulamin p 11, 11.1, 11.2
    Proszę poprawić tytuł wykorzystując klawisz "zmień".
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #2 4986805
    krzych_u
    Poziom 12  
    Nie wiem jak Ci pomóc, ale mogę dać rade co do nazewnictwa:
    (złącze) damskie = gniazdo
    (złącze) męskie = wtyk
  • #3 4986889
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Może pomoże ci to (w załączniku)
    Dwie ostatnie strony
    Załączniki:
    • nagl. wyklad.pdf (6.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4986988
    grzesiek_89
    Poziom 10  
    To nie wiele mi pomoglo.. bo wlasnie tak robilem i nie trybi :/
  • #5 4987018
    joy_pl
    Tak dla jasności chcesz połączyć preamp z PC a mic z preampem masz już połączony?

Dodano po 5 [minuty]:

Spróbuj połączyc to tak
    Jak poprawnie zrobić kabel z wtykiem Canon -> Duży Jack.
  • REKLAMA
  • #6 4991417
    Artur k.
    Ocena: 1699
    :arrow: joy_pl

Rysunek kolega zrobił dobry, ale jest mała nieścisłość.
    W takiej sytuacji piny 1 i 3 gniazda (wtyku) XLR powinny być ze sobą połączone.

1- masa (ekran)
    2- sygnał "gorący"
    3- sygnał "zimny"

Pozdrawiam
  • #7 4991751
    chaka
    Ocena: 100
    Wyjść symetrycznych nie desymetryzujemy łącząc pin zimny z masą, chyba że na wyjsciu mamy transformator.
  • REKLAMA
  • #8 4991758
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    A do komputera wychodzimy wtyczką "stereo" , ponieważ gdy używasz zewnętrznego preampa to wpinasz się nie w MIC-in tylko w LINE-in a ono jest stereo..
  • #9 4992628
    bogunio
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    1.Czy zasilanie phantom(+48V) jest włączone?
    2. Do połączenia z komputerem potrzebny jest kabel (żyla w ekranie)duży jack mono --- mały jack stereo(w malym jacku oba styki sygnałowe zwarte ze sobą i polączone z "gorącym" w dużym jacku).
    3. Do polączenia mikrofonu z preampem kabel canon żeński ---- canon męski 1:1 czyli ekran do 1, "gorący" do 2, "zimny" do 3 w obu końcówkach
    4. Jeżeli wszystko jest sprawne to powinno dzialać ;-)
  • #10 4993472
    Artur k.
    chaka napisał:
    Wyjść symetrycznych nie desymetryzujemy łącząc pin zimny z masą, chyba że na wyjsciu mamy transformator.

Teoretycznie tak, ale tutaj mamy do czynienia z mikrofonem.
    Zobacz jak jest zbudowany przewód dołączany w komplecie z mikrofonem Shure C607. Jest to przewód XLR-Jack mono, oczywiście sam mikrofon śmiało można podłączyć do linii symetrycznej i będzie działał jak należy.
    Podłączenie jakie zasugerował kol. joy_pl nie będzie pracowało jak należy, ponieważ jeden koniec membrany mikrofonu będzie wisiał w powietrzu.

Nie wolno zwierać 1 z 3 jeśli mamy do czynienia z mikrofonem pojemnościowym, każdy dynamiczny można desymetryzować.

Pozdrawiam
  • #11 4993590
    bogunio
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Artur k. napisał:
    [

I to pojemnościowym, zasilanym nap.phantom 48V. Toteż żadne "zwieranie" nie wchodzi w grę. Ten preamp ma napięcie phantom, a wiec prosty przedlużacz powinien załatwić sprawę. Ma też wyjście "unbalanced" na (przypuszczam) dużego jacka.
    Nie jest trudno go podłączyc :-)
  • #12 4993635
    Artur k.
    bogunio napisał:
    Artur k. napisał:
    [

I to pojemnościowym, zasilanym nap.phantom 48V. Toteż żadne "zwieranie" nie wchodzi w grę.

Ups. Słuszna uwaga, moje niedopatrzenie.
    Przepraszam, za zamieszanie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 4994439
    joy_pl
    Artur k. napisał:

Podłączenie jakie zasugerował kol. joy_pl nie będzie pracowało jak należy, ponieważ jeden koniec membrany mikrofonu będzie wisiał w powietrzu.
    Tam jest po drodze przedwzmacniacz.... :)
  • #14 5028841
    balandzik
    Poziom 12  
    Podsumowując - mikrofon z preampem łączymy przewodem XLR-XLR, a z przedwzmacniacza do komputera wychodzimy wyjściem typu duży jack. Jeżeli wg dokumentacji z preampu jest wyjście "unbalanced", to będzie to jack mono. Do komputera wpinamy się małym jackiem do wejścia line in. Najlepiej, jeśli to będzie wtyk stereofoniczny. Warto wtedy zrobić kabelek, który sygnał ze złącza T przeniesie na złącze T i R w małym jacku. W przeciwnym razie nagranie będzie słychać tylko w jednym głośniczku na komputerze.

Wojtek(KeFir), jeżeli wyjście z preampu będzie typu "balanced", to ja bym zamienił ten duży jack na stereofoniczny i złącze typu R zostawił w powietrzu, a nie puszczał na drugi kanał w karcie muzycznej, bo będzie ono w przeciwfazie i zapewni nam nietypowe efekty stereofoniczne przy odsłuchu. Nie wiem, czy jest to zgodne ze sztuką - być może powinno się je raczej zewrzeć do masy, ale zawsze boję się zwierać wyjścia, nawet jeśli wiem, że w środku są zabezpieczające rezystorki.
  • #15 5029644
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    jeżeli wyjście jest "balanced" to w żadnym wypadku nie wolno zwierać jednej ze "stron" do masy! poprostu jej nie podłączamy.. (w domyśle jest to ujemna strona) a dodatnią podłączamy do obydwóch kanałów wejściowych w gnieździe line-in.. co daje 1 sygnał na P i na L .. sytuacja, gdy kanały stereo są odwrócone w fazie nazywa się "spatial" i jest to jedna z najprostszych metod uzyskania dźwięku pseudo-przestrzennego.
  • #16 5139475
    balandzik
    Poziom 12  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    jeżeli wyjście jest "balanced" to w żadnym wypadku nie wolno zwierać jednej ze "stron" do masy! poprostu jej nie podłączamy.. (w domyśle jest to ujemna strona) a dodatnią podłączamy do obydwóch kanałów wejściowych w gnieździe line-in.. co daje 1 sygnał na P i na L .. sytuacja, gdy kanały stereo są odwrócone w fazie nazywa się "spatial" i jest to jedna z najprostszych metod uzyskania dźwięku pseudo-przestrzennego.

No nie zgodzę się, że w żadnym przypadku - gdyby było wyjście transformatorowe, to w czym to przeszkadza?
  • #17 5139594
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    w tym, że sygnały, na Obydwóch liniach w momencie ich połączenia się wzajemnie zniosą, bo są to "lustrzane odbicia"

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego wykonania kabla z wtykiem XLR (Canon) do dużego jacka mono, służącego do podłączenia mikrofonu pojemnościowego Generis GC-1 z przedwzmacniaczem ART Studio V3 Tube MP oraz komputera. Problemem jest brak sygnału przy lutowaniu zgodnie ze schematami, które sugerują zwarcie pinów 1 i 3 XLR i połączenie ich z ekranem kabla. Uczestnicy wyjaśniają, że mikrofon pojemnościowy zasilany phantomem 48V wymaga zachowania symetrii sygnału i nie wolno zwierać pinu 3 (zimny) do masy (pinu 1). Kabel XLR-XLR do połączenia mikrofonu z preampem powinien być 1:1 (pin 1 do 1, 2 do 2, 3 do 3). Wyjście z preampu może być niesymetryczne (unbalanced) i wtedy stosuje się duży jack mono do komputera, który powinien być podłączony do wejścia line-in małym jackiem stereo, aby sygnał był słyszalny w obu kanałach. W przypadku wyjścia symetrycznego (balanced) nie należy zwierać jednej z linii do masy, lecz podłączyć sygnał dodatni do obu kanałów wejścia stereo, a sygnał ujemny pozostawić niepodłączony. Zwieranie linii sygnałowych może powodować brak sygnału lub zniekształcenia. Podsumowując, prawidłowe wykonanie kabla wymaga uwzględnienia typu wyjścia preampu (balanced/unbalanced) oraz właściwego rozdzielenia sygnałów i masy, aby zapewnić poprawne działanie i uniknąć uszkodzeń lub braku dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA