logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pojazd na silnik od skutera ....

afish 02 Kwi 2008 20:23 7104 23
  • #1 4986267
    afish
    Poziom 10  
    Witam
    Nie czesto pisze na tym forum wiec mam nadzieje ze nie pomylilem działów ..
    Ostatnio naszedl mnie pomysl na zrobienie pojazdu (samochodu) napedzanego na cztery silniki ze skuterów elektrycznych (250W lub 450W)
    Kazdy silnik by napedzal swoje kolo, a sterowanie odbywaloby sie na zasadzie takiej jak w czołgu czyli prawa strona przyspiesza pojazd skreca w lewo i odwrotnie .
    Prosilbym o wszelkie sugestie i o opinie na temat takiego pomysłu ..
    Jesli warto sie w cos takiego bawic to które silniki (jakiej mocy) wybrac, ewentualnie jak regulowac napiecie (pretkosc silników) i czy takie 4x 250W (450W) bedzie w miare jechac z dorosła osoba ?
    Czy jest potrzebna jakas przeklania jesli tak to jaka?
    Wszelkie watpliwosci postaram sie rozwiac podczas (mam nadzieje) dyskusji ;]
    POzdrawiam i czekam na odp ;]
  • #2 4986427
    darkus12
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    wydaje mi sie ze lepiej by było zrobic prosty układ kietowniczy, bo zmniejszy to scieranie opon, łatwiej bedzie skrecac, i oszczedzi zurzycie pradu przez silniki. co do ich mozy to nieodpowiem bo niebawie sie takimi zabawkami :)
  • #3 4986485
    afish
    Poziom 10  
    szczeze mówiac ja nie mialem zadnego z opisywanych silników w rekach widzialem tylko dzieci jeźdzace na skuterach z silnikiem 250 w i wydawalo mi sie ze nie tak wolno to jeździ ...
    Wlasnie chcialem zrobic cos innego to znaczy np bez przekladni kierowniczej ..
    Z przekladnia kierownicza latwiej bylo by zrobic gokarta ;]
    Czekam na dalsze propozycje ;]

Co myslicie o takim zestawieniu ?? czy moze wystarczy silnik 250W ??
  • #4 5006725
    afish
    Poziom 10  
    nikt nie ma zadnego pomyslu ??
  • #5 5006842
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Witam,

pomysł napędu całkiem niezły, ale mam pewne wątpliwości. Po pierwsze problem z synchronizacją silników. Ze względu na rozrzut parametrów silników, bardzo ciężko będzie zmusić taki pojazd do jazdy na wprost. Po drugie nie najlepszy pomysł aby stosować 4 silniki. Lepszym pomysłem byłyby 2 silniki na tylnej osi a przednia oś skrętna. O wiele skuteczniejsze rozwiązanie.
  • #6 5006889
    jerzpol
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Przekładnię kierownicy możesz zrobić na zębatkach i łańcuchu typu rowerowego. Uważam jednak, że nie jest ona konieczna - jednoślady mają przełożenie 1:1. Napęd najlepiej na tylną oś. 250W to trochę mało (chyba, że dla dziecka lub niezbyt sprawnej, dorosłej osoby).
    Powodzenia.
  • #7 5010025
    afish
    Poziom 10  
    jerzpol
    wiem ze 250W to malo ja pytalem czy 4 silniki 250 w daja rade czy raczej 4 silniki 450w .. Z tego co sie orientowalem wzkazaneby byly raczej wieksze .. regulator pradowy do 60A mozna kupic na allegro.

adikbo
    chcialem zrobic sterowanie osobno dla prawych i lewych silników wiec sadze ze daloby sie zrobic zeby jechal na wprost ..
  • #8 5012321
    afish
    Poziom 10  
    jakies sugestie??
  • #9 5014711
    Juhas19
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    A ja bym jednak zastanowił się nad podstawową kwestią - gdzie masz zamiar jeździć takim pojazdem?
    Jeżeli chciałbyś poruszać się po drogach, to musiałbyś go zarejestrować jako SAM, a to wymagałoby niezmiernie detalicznych kontroli, aby otrzymać dowód rejestracyjny.

P.S Czy chciałbyś budować podwozie od podstaw?
  • #10 5015517
    afish
    Poziom 10  
    hmmmm
    Juhas19 nie bardzo rozumiem co chciales wniesc do tematu ;/??
    Postaram sie rozwiac Twoje waytpliwosci:
    Do jezdzenia po drogach mam samochód wiec pojazd ten nie bedzie uzytkowany na drogach ...
    Wielkosc takiego pojazdu chcialem zrobic troche wieksza niz gokart zeby nie braklo miejsca ..
    Pomysl mi wpadl do glowy zeby cos takiego zrobic, z drugiej strony jest to jakies wyazwanie .. Z racji tego ze lubie esperymentowac to chcialem zrobic cos nietuzinkowego, cos innego niz to co spotykamy na codzien ;]
    Jesli podejme sie tego rojektu to podwozie bede sam spawal z rur o przekroju kwadratowym ... Silniki zamocowane obok kół z przekladnia lub bez ( zalezy co wypadnie lepiej)
    Ktos robil moze jakis pojazd uzywajac silnika elektrycznego ?? Chcialbym miec porównanie mocy ..
  • #11 5015679
    06061947
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    Ja używam takiego pojazdu, co prawda, nie elektrycznego ale spalinowego silnik i podzespoły od Lady Oki. Poruszam się nim po drogach publicznych. Nie wolno mi tylko pokazywać się na autostradach i drogach szybkiego ruchu!
    Zalety nie muszę posiadać dow. rejestracyjnego, tablic rej. W związku z tym badań technicznych i innych głupot. Pojazd jest zgłoszony jako maszyna wolnobieżna /25kmh/. Co ciekawe obowiązuje mnie tylko wykupienie w towarzystwie ubezpieczeniowym polisy /jak za pół malucha/ wiesza się z tyłu żółty trójkąt, na prawym boku tabliczkę z nazwiskiem i adresem właściciela jak /w furmance/ i dalej w drogę!!! Oczywiście pojazd musi być wyposażony w kompletną inst. oświetleniowo-sygnalizacyjną!!
    Ograniczenia ciężarowe pojazdu nie istnieją, ani moc czy pojemność silnika. Warunkiem jest jedynie posiadanie kat. B
    Pozdrawiam
  • #12 5027323
    jerzpol
    Poziom 17  
    Przemyśl sobie moc silnika elektrycznego w Twoim pojeździe wiedząc, że 1 KM (koń mechaniczny) to ok. 735,5 W.
  • #13 5039565
    afish
    Poziom 10  
    jerzpol
    Wiem o tym doskonale ... cos czuje ze sugerujesz mocniejsze silniki ;]
    Apropo silników to moze wiecie skad wziasc mocniejsze silniki ale zeby nie bylu jakies duze bardzo ....
    Bo rozpatruje tez wersje na 2 silniki tylko mocniejsze .. Na youtube maja na filmach w gokartach takie mocne silniki elektryczne i nie zajmuja duzo miejsca .. W necie szukalem i jak mocniejszy silnik to duzy i przemyslowy ;/
  • #14 5055098
    jerzpol
    Poziom 17  
    Dobre silniki można kupić u tych, którzy sprowadzają różności z Niemiec. Są one stosowanie przy wózkach inwalidzkich na akumulatory - najczęściej mają uszkodzone sterowanie. Silniki są OK.
    Pozdrawiam.
  • #15 5059851
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    bardzo male i mocne silniki 3 fazowe BLDC sa stosowane w modelach samolotow cos o wielkosci 2/3 szklanki jest w stanie rozwinac moc do 3kW i wcale sie zbytnio nie grzeje jakis wentylator do chlodzenia procesora w kompie z pewnoscia wystarczy aby mogl pracowac ciagle. Moment obrotowy jest bardzo duzy i poprzez niewielka przekladnie mozna zamontowac bezposredio w kole .
  • #16 5060367
    06061947
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    submariner Tylko czy te silniki, nawet przy intensywnym chłodzeniu, zniosą bez "uszczerbku" pracę ciągłą np. 30 min z 1/10 obciążenia!! Jestem troszkę pesymistą!
    Pozdrawiam
    GW
  • #17 5060450
    afish
    Poziom 10  
    submariner
    mówisz o silnikach modelarskich ??
    W modelarstwo troche sie bawie i sadze ze te silniki nie maja tak duzego momentu zeby zakrecic kolem.. I do 3f by trzeba bylo jakis sterownik dac ...
    06061947
    silniki modelarskie ze smiglem moga pracowac długo z 80% max obciazenia ;]
  • #18 5063432
    submariner
    Poziom 32  
    zaznaczylem ,ze silniki nusza miec niewielka przekladnie np 1:4 co nawet ulatwi adaptacje do zamocowania w kole , 3kW to taki zapas mocy ,ze pracujac na 30% obciazenia zupelnie beda zimne a zawsze jest zapas mocy jak zaistnieje potrzeba przyspieszenia .
  • #19 5063693
    afish
    Poziom 10  
    submariner
    Piszesz o silnikach modelarskich ?? bo nie odp na to pytanie ..
    Czy sadzisz ze taki silnik z przekladnia da rade podjechac pod mala górke ??
  • #20 5063743
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Przede wszystkim - sterowanie za pomocą dohamowywania poszczególnych kół sprawdzi się oczywiście w czołgu, natomiast w czterokołowcu nie istnieje geometrycznie uzasadniona możliwość - zawsze jedno - przynajmniej jedno z kół - przesunie się w poprzek zdzierając niemiłosiernie oponę. przy trójkołowcu z wolnoskrętną tylną osią może to zdać egzamin ale też nie polecałbym tego rozwiązania - skoro trójkółka to łatwo już zaadaptować układ kierowniczy z roweru czy motocykla. Motocyklowy ma tę zaletę że masz od razu solidny hamulec.
    Teraz napęd - nie wiem czy chcesz się tym poruszać po drogacg twardych, po polu, lesie czy gdzie indziej - piszesz o czterech silnikach 450 W - można by było sprząc po dwa na koło, to razem 1800W więc około 2,5 konia - chińskie marketowe skutery mają około 3 hp i skuter obciążony dwoma osobami zapewnia przyspieszenia godne małego fiata i prędkość maks około 50 km/h gdybyś zredukował opory toczenia - na przykład stosując koła rowerowe z wąskimi oponami - te parametry masz szansę uzyskać.
    Taka moja opinia - dodam że w pełni popieram idee tworzenia smodziałowych pojazdów.
    Dodam jeszcze - silniki modelarskie w żaden sposób się nie nadają do takich zastosowań, podstawowymi kryteriami ich stosowania jest przede wszystkim lekka konstrukcja przy dużej mocy, wyżyłowane do maksa parametry a niekoniecznie wysoka trwałość, przy założeniu że pracują kilka - kilkanaście minut a później dłuższy wypoczynek. W pojeździe użytkowym potrzeba silnika stałej pracy
  • #21 5063875
    submariner
    Poziom 32  
    no tak pod gorke to bedzie problem :) a to wymaga niezlej skrzyni biegow , fascynuje mnie ich moc i sprawnosc napedu kilkakrotnie wieksza niz silnikow spalinowych , nawet caly pakiet silnik baterie i falownik lepiej wypadaja niz naped spalinowy a w przypadku modeli to dodatkowe mozliwosc np motoszybowce i uruchamianie silnika w locie.
  • #22 5063992
    JESIOTR1
    Poziom 33  
    Ocena: 441
    Mnie to najbardziej przeszkadza Akumulator - który trochę waży, zmienia środek ciężkości i nie dasię ukryć.Silniki elektryczne (ekonomiczne z przyspiesznikiem i przekształtnikiem) są piękne na krótkie dystanse po rowerowych ścieżkach i po mieście.W teren do wspomagania to się zastanawiam nad spalinowym:
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=331424531
    Wystarczy 1 kg paliwa na jeden rejs.
  • #23 5068575
    afish
    Poziom 10  
    pojazd ten nie koniecznie musi sie poruszac po twardej nawieszchni.... Gabarytowo myslalem na czyms troche wiekszym niz gokart zeby nie bylo problemu z transportem ..
    Najwiekszy problem jest z doborem silników i ewentualnych sterowników ... Zastanawialem sie nad silnnikami 3f ale w internecie znalazlem przemyslowe o nie za duzej mocy za to rozmiary mialy pokazne ...
  • #24 5071529
    submariner
    Poziom 32  
    nie jest tak zle z samodzielnie wykonywanymi falownikami na niskie napiecia mnie udalo sie zasilic z takiego alternator samochodowy 24V i calkiem pokazny moment obrotowy - reka kola fi100 nie ma szans zatrzymac.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu pojazdu napędzanego czterema silnikami elektrycznymi ze skuterów (250W lub 450W), z napędem na każde koło i sterowaniem podobnym do czołgu (oddzielne przyspieszanie prawej i lewej strony). Poruszono kwestie synchronizacji silników, która może utrudniać jazdę na wprost, oraz efektywności takiego układu w porównaniu do klasycznego napędu z dwoma silnikami na tylną oś i skrętną przednią oś. Zasugerowano zastosowanie prostego układu kierowniczego zamiast sterowania różnicowego, aby zmniejszyć zużycie opon i prądu. Dyskutowano o mocy silników – 250W może być niewystarczające dla dorosłej osoby, a 4x450W daje około 1,8 kW mocy, co odpowiada około 2,5 KM, porównywalnej do małych skuterów. Poruszono temat przekładni, która może być potrzebna do podjazdu pod wzniesienia, oraz regulacji prędkości silników za pomocą regulatorów prądu (np. do 60A). Wskazano na możliwość użycia silników trójfazowych BLDC z modelarstwa, które są małe, mocne i chłodzone wentylatorem, choć ich moment obrotowy może być niewystarczający bez przekładni. Zwrócono uwagę na problem masy akumulatorów i ich wpływu na środek ciężkości pojazdu. Wskazano także na źródła mocniejszych silników, np. z wózków inwalidzkich sprowadzanych z Niemiec. Poruszono kwestie prawne i rejestracyjne pojazdu, które nie są istotne, gdy pojazd nie będzie używany na drogach publicznych. Autor planuje samodzielnie wykonać podwozie z rur kwadratowych. Wskazano, że napęd elektryczny ma wyższą sprawność i moc w porównaniu do spalinowego, ale wymaga odpowiedniego doboru silników, przekładni i sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA