logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid Sony model SLV-262EE i zepsuty układ napędowy

Wolfgang15 12 Sty 2004 22:55 2964 8
  • #1 473041
    Wolfgang15
    Poziom 15  
    Ocena: 84
    Mam magnetowid taki co napisałem w temacie postu i mam kilka pytanek. Dałem do serwisu tego soniaka no i silnik ten co napędza kasete jest spalony lub uszkodzony, albo nie działa coś zwiazanego z tą częścią. W serwisie zaśpiewali mi za naprawe a właściwei tylko za tą część 300 zł.
    Czy nie da sie tego taniej zrobić.

Mogłbym kupić sam układ sterujący z płytką do tego silnika bo wtedy będzie taniej, a pozatym z magnesami nic sie nie może stać.

Daje rysunki tego układu z silnikiem.

Prosze o radę- czekam
    Załączniki:
    • rysunki układu napedzania.rar (1.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 473097
    marioer
    Poziom 26  
    Ocena: 61
    Jeżeli cewki są w dobrym stanie(nie przegrzane) to jest duża szansa na naprawę(jeżeli potrafisz lutować smd)-scalak i panewki są w sprzedaży .
    Radziłbym poszukać w złomach na giełdzie elektronicznej-wielokrotnie mozna kupic mechanizm za bezcen.
  • #3 473122
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Mogą być przetarte uzwojenia przez koło zamachowe ,układ też może być drogi,nie mam przed sobą cen,ale jeśli to jest coś innego a serwis jest nieuczciwy to może być zwykłe naciąganie.Spytaj dlaczego musza cały silnik wymienić,pozatym musisz komus zaufac czyli serwisowi ,chyba że chcesz biegać do kilku zakładów z magnetowidem.
  • #4 477303
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    jest to typowy model zlomu elektronicnego (napisalem tak specjelnie) . urzadzenie nawet jak dziala to i tak nic nie działa. oprucz ladnego wygladu oferuje brak stop klatki ,brak LP i cudowny niebieski obraz podczas odtwarzania kaset gorszej jakosci (wg.sony) ktore to na innych magnetowidach chodzą bez zarzutu . gównianej jakości mechanizm powoduje ze uszkadzaja sie łozyska w kapstan motor , szcegolnie gorne ,czego nastepstwem jest spilowanie przez magnes uzwojen kapstana a potem mamy po scalaku!!! mam tak zle zdanie o tej serii 262....363..itd poniewaz ten lipny 262 stoi jako ukochany rupiec mojej mamusi i od momentu zakupu jako totalnej "nowki" przeprowadzilem w nim 4 bardzo powazne naprawy i tylko z racji tego ze jestem serwisantem i kocham moja mamusie to ten chlam jeszcze dziala! te drogie silniczki to juz trzecia generacja !czyli to to juz 3 kapstan w mamy sonce i zawsze jest tak samo 1/5 roku zaczyna wyc na przewijaniu i jeszcze ze 3-m-ce i lecimy po nowy!!!!!bzdura!!!ostatnio no jakies 2-lata temu padl harakter generator , stoi takie guw.. na plycie glownej zaraz obok tej holern.. podziurkowanej puszki co ktoś nazwal szumnie zasilaczem , w ktorej to ze wzgledu na temperature wciaz sie koncza kondzioly i zapitolilo caly obraz jakimis krzaczkami . ale bylem cierpliwy wymienilem rupiecia . i tak to fajnie bawimy sie z 232 a on ze mna :) ale cie pociesze moze to jest tak ze to tylko moja mama trafila na zonka? KONKLUZJA :w łodzi na gieldzie nowy kapstan kosztuje 50 zł a ja mam tak wielka wprawe w wykrecaniu tych trzech srubek i wyciaganiu tej zielonej powycinanej plytki w mechanizmie ze wlasciwie to powinienem sie zatrudnic w montowni tych rupieci gdzies daleko w jakiejs komorce na tajwanie :) pozdrawiam!!!!!
  • #5 477853
    Wolfgang15
    Poziom 15  
    W Łodzi na giełdzie powiadasz. Ja jakoś byłem i nie widziałem czegoś w tym stylu. Jakbyś mógł mi powiedzieć na której giełdzie to było i gdzie i kiedy jest nastepna bo ja to tez z tego miasta jestem
  • #6 477964
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    A jakie były objawy przed oddaniem VCR`a do serwisu. Czy wykonałeś jakieś pomiary na CAPSTAN`ie? Zwracam jednocześnie uwagę, że w tym modelu SONY jest mechanizm SANYO P88/89. Faktem jest, że szybko zużywa się górna panewka CAPSTAN`a ale uszkodzenia sterownika KM... należą do rzadkich usterek.
  • #7 478481
    Wolfgang15
    Poziom 15  
    no objawy są takie że silnik sie nie ruszy w jedną i w drugą strone. Pomiarów nie robiłem bo niew wiem jak i co
  • #8 478633
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Zmierz na złączu CAPSTAN`a:
    - p.6 - 5V
    - p.7 - 13V
    Dodatkowo - w PLAY na p.2 powinno być ok.2,5V
  • #9 478651
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    Jesli jestesmy z tego samego miasta - co mile to powinienes znac adresy dobrych sklepow ktore to w odruznieniu od tych fatalnych i drogich T.. przyjezdzaja ze swoja oferta na gielde ŁKS w soboty. A masz nieeepowtarzalna okazje bo gielda jest jutro................jesli ci sie nie uda kupic tego elementu za niewielka kase to poszukaj w bazie serwisow a na pewno nas znajdziesz. Pozdrowienia

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Sony model SLV-262EE ma uszkodzony silnik napędowy kasety, co skutkuje brakiem ruchu silnika w obu kierunkach. Serwis wycenił wymianę tej części na około 300 zł, co użytkownik uważa za zbyt drogie. W dyskusji zasugerowano możliwość samodzielnej naprawy, jeśli cewki silnika nie są przegrzane i jeśli użytkownik potrafi lutować elementy SMD, ponieważ scalaki i panewki są dostępne na rynku. Polecono także poszukiwanie używanych mechanizmów na giełdach elektronicznych, gdzie można znaleźć części za niską cenę. Wskazano, że w modelu SLV-262EE stosowany jest mechanizm SANYO P88/89, który ma tendencję do szybkiego zużycia górnej panewki capstanu, co może prowadzić do uszkodzenia uzwojeń i sterownika silnika. Zalecane jest wykonanie pomiarów napięć na złączu capstanu (5V na pinie 6, 13V na pinie 7 oraz około 2,5V na pinie 2 w trybie PLAY) w celu diagnozy. Użytkownik z Łodzi został poinformowany o lokalnych giełdach elektronicznych, gdzie można znaleźć potrzebne części taniej niż w serwisie. Wskazano również, że uszkodzenia sterownika silnika są rzadkie, a częstsze są mechaniczne zużycia elementów napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA