logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony SLV-E477EG mechanizm S - silnik ładujący nie działa po odłączeniu zasilania

jmomot 04 Sie 2005 19:33 1763 4
REKLAMA
  • #1 1706736
    jmomot
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam !
    Mam nastepujący problem z tym sprzętem:
    Klient przyniósł mi VCR i zgłosił, że video nie przyjmuje kasety. W istocie przy próbach załadowania kasety nie uruchamia się silnik ładujący- loading motor. Zdemontowałem mechanizm i ruszyłem nieco osią silnika ładującego. Operację opuszczania i podnoszenia windy kilkakrotnie powtórzyłem z użyciem ramki testowej zamiast kasety i zasilacza warsztatowego podpiętego do silnika łądującego- winda pracuje nienagannie. Po zamontowaniu do vcr mechanizm zaczął pracować bez żadnego problemu video odtwarza, wszystkie funkcje prawidłowe łącznie z przechodzeniem do stanu st-by i odwrotnie. Jednak po wyjęciu wtyczki sieciowej i ponownym załaczeniu do sieci następuje po krótkiej chwili niewielki skok silnika ładującego z poruszeniem windy w kierunku wyrzucenia kasety (kaseta nie jest załadowana) po czym znowu silnik ładujący przestaje reagować na próbę załadowania kasety. Driver LB1943 silnika ładującego podmieniałem bez rezultatu. Proszę o ewentualne sugestie.

Pzdr. Jarek
  • REKLAMA
  • #2 1707449
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Zdejm mechanizm z płyty głównej, zregeneruj lub wymień przełącznik funkcyjny który znajduje się na płycie.
  • REKLAMA
  • #3 1708015
    jmomot
    Poziom 13  
    Witam Oldboy !
    Dzięki za odzew. Podejrzewałem mode switcha (nawet go przekonserwowałęm to jednak nie pomogło). Chciałem go nawet kupić, ale tu pojawił mi się problem z identyfikacją np. wg katalogu KONIG czy też numeru orginalnego. Nie odnalazłem go także w innych katologach czy też ofertach. Może tu mi podpowiesz gdzie to można kupić lub jak go odnaleźć w ofertach.

Pzdr. Jarek
  • REKLAMA
  • #4 1708509
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    W mechanice S przełącznik funkcyjny nie jest traktowany jako element mechanizmu lecz komponent płyty głównej, stąd trudność w odszukaniu go. Jego numer fabryczny: 1-771-155-11. Zaglądnij na stronę NORTH i wpisz numer:2638493, jest w ofercie (nie wiem czy na półce) ale bardzo drogi. Jest tam również jego fotka, może uda Ci się przy jej pomocy znaleźć taki lecz tańszy u innych dostawców.
  • #5 1711940
    jmomot
    Poziom 13  
    Faktycznie 80 pln za przelkącznik funkcyjny to rekord świata, jednak przyczyna leżała gdzie indziej: mianowicie obluzował się na osi silnika ładującego oraz nieco zsunął ślimak przekładni, przez co nastąpiło przesunięcie ślimaka względem koła przekładni i z kolei jej zakleszczanie. Wystarczyło zdemontować loading motor i wcisnąć ślimaka do oporu na oś silniczka. Oczywiście w celu zabezpieczenia w otwór ślimaka wprowadziłem nieco kleju cyjanoakrylowego.

Pzdr. Jarek
REKLAMA