logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neptun M547 - brak ostrości i białe linie po wymianie powielacza

olo m. 13 Sty 2004 00:21 1968 7
REKLAMA
  • #1 473172
    olo m.
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Tak jak w temacie siadła ostrość to tego od pewnego czasu na ekranie pojawiły się cienkie białe poziome line.Pare miesiecy temu wymieniłem powielacz, zastanawiam sie czy ta usterka nie jest wynikiem tej poprzedniej.Jesli mozecie coś poradzić to prosiłbym o tłumaczenie jak dla laika jestem tylko elektrykiem i w zbyt ogólnej odp. moge się pogubić :)
  • REKLAMA
  • #2 473185
    andrzej 29
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Sprawdź czy nie uleciał przewód od potencjometru ostrości. Jest hybrydowy i czasami lubi ulecieć. Sprawdź tęż ten od masy potencjometru. Zmierz rezystor na płytce kineskopu (chyba 1Mom ale nie jestem pewien, też lubi padać )
  • REKLAMA
  • #3 473194
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    Prawdopodobnie siada kineskop.
    Aby się upewnić trzeba kilka rzeczy sprawdzić , ale z tym możesz mieć kłopot , więc na razie obniż trochę napięcie siatki drugiej , aby osłabić te białe linie (plastikowe pokrętło od strony druku , na dole po prawej stronie) i wyreguluj na nowo ostrość potencjometrem na powielaczu. Jeśli przy obniżaniu US2 nie pojawią się kolorowe smużenia za jaskrawymi elementami obrazu , a ostrość wróci do przyzwoitej normy , to jeszcze jakiś czas pociągnie .
  • REKLAMA
  • #5 474102
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Czy pokrętłem regulacji ostrości można coś poregulować?A może uszkodzony jest iskiernik(szklana bańka z dwoma wyprowadzeniami na płytce kineskopu)?
  • REKLAMA
  • #6 474149
    naprawartv
    Poziom 2  
    sprawdz iskrownik ,nawet wyjmnij go
  • #7 475650
    olo m.
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Przewody wydają się być w porządku, rezystory też chociaż jeden ma ok 1.05Mom a drugi 0,97Mom ale to chyba normalne.Co do iskiernika to umnie jest to plastykowa obudowa w ktorej z dwóch przeciwległych stron zawinte są na wałeczkach drucki i nie wiem co by miało się tam zepsuć.
    Co do porad Michała to gdy obniżam nap na US2 to linie zanikają ale wcześniej zaczyna mocno smużyć, ostrosć ma na max i dalej obraz jest nie ostry np napisy są nieczytelne. Pozostałem przy nap prawie max miedzy 685 a 720V i ostrosci max.Wykryłem ze na wyjsciu z TR651na konc 8 według nadruku na płycie powino być 53Va jest 25Vponadto rezystorR687 który powinien być 1M2 wykazuje 374kOM zast czy ten trafo nie jest przyczyną całego bałaganu. Pozdrawiam wszystkich i dzeki za porady :)
  • #8 477169
    stenli1
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Po ostatnim opisie wyglada jednak na kineskop.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Neptun M547 po wymianie powielacza pojawiły się problemy z ostrością obrazu oraz cienkie białe poziome linie. Sugerowano sprawdzenie przewodów potencjometru ostrości, masy potencjometru oraz rezystora na płytce kineskopu (około 1 MΩ), który może ulegać uszkodzeniu. Zalecano także obniżenie napięcia siatki drugiej (US2) w celu osłabienia białych linii i ponowną regulację ostrości potencjometrem powielacza. Wskazano możliwość uszkodzenia kineskopu, iskiernika (szklanej bańki lub plastikowej obudowy z drutkami na płytce kineskopu) lub rezystora 1 MΩ w obwodzie S2. Przy obniżaniu napięcia US2 pojawiały się smużenia, a ostrość nie poprawiała się mimo maksymalnej regulacji. Zauważono również nieprawidłowe napięcie na wyjściu transformatora TR651 (powinno być 53 V, a było 25 V) oraz obniżoną wartość rezystora R687 (zamiast 1,2 MΩ było 374 kΩ), co może wskazywać na uszkodzenie transformatora. Ostatecznie diagnoza skłania się ku uszkodzeniu kineskopu jako głównej przyczynie problemów z obrazem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA