logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka to lampa elektronowa? Prośba o identyfikację modelu ze zdjęcia

Kynios 03 Kwi 2008 13:17 2370 7
REKLAMA
  • #1 4988544
    Kynios
    Poziom 12  
    Witam.
    Kupiłem ostatnio trochę lamp i między nimi była jedna nie opisana. Czy wiecie może co to za lampa.

Jaka to lampa elektronowa? Prośba o identyfikację modelu ze zdjęcia
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4988715
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Pracowała w starszych kolorowych odbiornikach telewizyjnych jako tzw. trioda obciążenia. Kontrolowała układ zasilania kineskopu maskowego jeszcze typu delta, pilnując by przy zmianach wielkości prądu kineskopu przy zmieniającej się jasności nie następował zbyt duży wzrost napięcia 25 kV zasilania anody kineskopu.
    Dobre jako ciekawostka historyczna, obecnie nie widzę zastosowania.
  • #4 4988741
    Kynios
    Poziom 12  
    Dziękuję za pomoc, mi też ona sie nie przyda. Liczyłem na to, że może jakiś wzmacniacz lub radio na niej uda mi się sklecić. No ale trudno wystawie na aukcji bo u mnie tylko mi się będzie kurzyła(lampki nocnej z niej nie zrobie :) ). Jeszcze raz dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4988767
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Kynios napisał:
    Dziękuję za pomoc, mi też ona sie nie przyda. Liczyłem na to, że może jakiś wzmacniacz lub radio na niej uda mi się sklecić. No ale trudno wystawie na aukcji bo u mnie tylko mi się będzie kurzyła(lampki nocnej z niej nie zrobie :) ). Jeszcze raz dziękuje za pomoc.

Wzmacniacz może niekoniecznie, ale do pracy jako detektor reakcyjny da się pewnie zmusić. Skoro można było zrobić radio na lampce VFD to i na tym się da :)
  • #6 4988797
    Kynios
    Poziom 12  
    tszczesn napisał:

Wzmacniacz może niekoniecznie, ale do pracy jako detektor reakcyjny da się pewnie zmusić. Skoro można było zrobić radio na lampce VFD to i na tym się da :)

Czyli cień szansy jest. A na czym polegałoby to "zmuszenie" do działania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4989490
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Obawiam się ze i nawet z takim układem może być problem. Lampa zaczyna pracować dopiero od ponad 600V a do tego konstrukcja pierścieniowo-strumieniowa sprawia że wzmocnienie jest niemal zerowe. jak sie uda wyciągnąć z niej prąd na poziomie 3 mA to będzie duuuży sukces.Pamiętajmy że lampa ta pracowała przy napięciu anodowym 25 kV i prądzie anody max 2 mA i napięciu odcięcia siatki na poziomie 40V.
    Natomiast jako eksponat wizualny i grzałka do pokoju nadaje sie znakomicie.
    Odpowiednik Philipsa to ED500. To co jest na zdjęciu to jest wykonanie radzieckie ΓΠ-5 z zakładów z Mińska. Wersja europejska miała grubszą bańkę, podobną do PL/EL509 (6Π59C) i wykonana była ze specjalnego szkła ołowiowego by zmniejszyć promieniowanie rentgenowskie. Lampa radziecka była dużo mniejsza, świeciła jak głupia i promieniowała jak głupia, do tego stopnia że jak się zdjęło osłonę kratki wentylacyjnej nad lampą to odbarwiał się po jakimś czasie lakier na skrzynce telewizora. Co kilka lat trzeba było wymieniać osłonę izolacyjna anody, gdyż promieniowanie rentgenowskie kruszyło plastik. Jak się tego nie robiło to odbiornik sie zapalał, nawet po wyłączeniu zasilania..
    Zaprzestano stosować te lampy po opanowaniu technologii powielaczy wysokiego napięcia (słynne podkówki do Rubinów 714) ale ten sam materiał co na osłony anod zastosowano w konstrukcji transformatorów wysokiego napięcia i odbiorniki paliły się (i mieszkania) dalej.
  • #8 4991958
    Kynios
    Poziom 12  
    Witam.
    Dziękuję irekr za wyczerpującą odpowiedź. Podarowałem sobie tą lampę, po pierwsze z tego co widzę z moją wiedzą i możliwościami miałbym problem z uruchomieniem a po drugie nie lubię eksperymentować w wysokimi napięciami no i po co sobie skracać żywot naświetlając się promieniami Rentgena. Lampę wystawiłem na aukcji, może komuś się przyda cewki Tesli. A radio zbuduję na innych dedykowanych do tego celu lampach.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Przedmiotem dyskusji była identyfikacja nieopisanej lampy elektronowej ze zdjęcia, która została rozpoznana jako trioda wysokiego napięcia GP-5 (ros. ГР-5) produkcji radzieckiej z zakładów w Mińsku. Lampa ta pracowała przy napięciu anodowym około 25-30 kV i prądzie anody do 2 mA, stosowana była w starszych kolorowych odbiornikach telewizyjnych jako trioda obciążenia do stabilizacji napięcia anody kineskopu maskowego typu delta. Konstrukcja pierścieniowo-strumieniowa powoduje bardzo niskie wzmocnienie, a lampa wymaga wysokiego napięcia zapłonowego powyżej 600 V, co utrudnia jej zastosowanie w typowych wzmacniaczach czy radioodbiornikach. Odpowiednikiem europejskim jest lampa Philips ED500, która miała większą bańkę i była wykonana ze szkła ołowiowego ograniczającego promieniowanie rentgenowskie. Radziecka wersja była mniejsza, silnie świeciła i emitowała promieniowanie rentgenowskie, co stanowiło zagrożenie dla sprzętu i użytkownika. Próby wykorzystania lampy w układach detekcyjnych lub wzmacniaczach są trudne i wymagają specjalistycznej wiedzy oraz wysokich napięć. Lampa nadaje się głównie jako eksponat lub grzałka. Autor zdecydował się na sprzedaż lampy, rezygnując z eksperymentów ze względu na ryzyko i trudności techniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA