Czy to chodzi o instalacje świetlną z wyłącznikiem czasowym sterowanym z trzech punktów, i czy te żarówki świecą się razem.Jakim dysponujesz automatem schodowym. Jednym z rozwiązań jest wymiana wyłączników na dzwonkowe, podpiąć je równolegle i dać na automat. Natomiast jeśli prąd automatu pozwoli to żarówki podpiąć równolegle na styk automatu.
Dzięki za informacje.Może źle to napisałem.Chodziło mi o taką sytuacje:na parterze mam włącznik schodowy, na półpiętrze krzyżowy i lampę oraz na 1 pietrze włącznik schodowy i lampę.Mogę zapalać i gasić z każdego miejsca.Mam zamiar podłączyć automat schodowy i w związku z tym mam pytanie gdzie mam podłączyć ten automat schodowy oczywiście zakładam też włączniki dzwonkowe.
Masz puszki pod tynkowe pod sufitem? czy raczej przewody od włącznika do włącznika i od włącznika do żarówek? Jeśli masz puszkę to musisz ją odszukać i odszukać wszystkie przewody od przełączników, przewody od przełączników połączyć równolegle, tak że obojętnie który przyciśniesz będziesz miał obieg zamknięty. Wyłącznik schodowy montujesz przy puszce w jakiejś ładnej skrzyneczce i przewody wyprowadzasz do puszki oświetleniowej. Musisz poprowadzić zasilanie do włącznika schodowego, przewody od włączników i wyjście na żarówki. Włączniki oczywiście dzwonkowe.