logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Linuxa na maszynie wirtualnej - montowanie dysków z Windowsa

smagciu 03 Kwi 2008 15:41 8386 13
REKLAMA
  • #1 4988999
    smagciu
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam. tak sie zastanawiam. Chcę poznać linux'a i chcę go zainstalować na wirtualnej maszynie. Czy jak to zrobię to będzie się na tym linuksie dało zamontować te dyski z windowsa?
  • REKLAMA
  • #2 4989071
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Tak - będzie można.
  • REKLAMA
  • #3 4990530
    smagciu
    Poziom 12  
    dzieki. a jak mam to teraz zrobić?
  • #4 4990556
    Vizzle
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    Jeśli masz dyski/partycje w /dev/ np. /dev/hda#, polecenie wygląda następująco:

mount -t fat32 /dev/hdc# /mnt/??????

gdzie:
    # - numer partycji
    ?????? - nazwa folderu montowania (możesz montować gdzie chcesz nie tylko w /mnt)
    parametr -t odpowiada za typ systemu plików

Lista partycji, polecenie:
    fdisk -l
  • REKLAMA
  • #5 4990718
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4990874
    smagciu
    Poziom 12  
    to tak jak wpisałem fdisk -l to mi pokazało tylko linuksowe 3 partycje. to nie mam wlaczonego w VMware tej opcji ? inaczej powinno wyswietlic mi tez inne partycje ?

Dodano po 8 [minuty]:

aha i szukałem i nigdzie nie moglem znaleźć tego zeby miec mozliwość wlaczenia tych zasobow dyskowych na VMware, gdzie to jest ?
  • REKLAMA
  • #7 4991361
    fox3i
    Poziom 15  
    Nie da się.Możesz jedynie wymieniać pliki między systemami za pomocą pendrive lub protokołów sieciowych.Jeżeli chcesz mieć dostęp z poziomu linuksa do dysku C,musisz zainstalować np Topologilinux,który instaluje się z poziomu Windows w katalogu systemu Windows:) Jak ci się znudzi odinstalowujesz go tak samo jak inne programy.
  • #8 4991414
    pawelek_be
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Vizzle napisał:
    mount -t fat32 /dev/hdc# /mnt/??????

chyba vfat a nie fat32...
    pozatym fata nie widzialem na dyskach juz wieki... z duza doza prawdopodobienstwa ma win xp i ntfs... ;p jest projekt bodajze ntfs-3g ktory obsluguje w 99% system plikow ntfs z zapisem wlacznie...
  • #9 4991471
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Ale wszyscy bzdurzycie, nie mowiac juz o tym, ze chyba nigdy nie uzywaliscie vmware.

Wystarczy ustawic w pliku vmx danej maszyny shared folders i zainstalowac vmware tools.
    Wszystkie katalogi same sie podmontuja w /mnt/hgfs/.
  • #10 4993359
    fox3i
    Poziom 15  
    Kolobos napisał:
    Ale wszyscy bzdurzycie, nie mowiac juz o tym, ze chyba nigdy nie uzywaliscie vmware.

Wystarczy ustawic w pliku vmx danej maszyny shared folders i zainstalowac vmware tools.
    Wszystkie katalogi same sie podmontuja w /mnt/hgfs/.

Mam Ubuntu 8.04 na VMware,postąpiłem według porad kolegi i nic,takiego katologu /mnt/hgfs po prosu nie ma.
  • #11 4994012
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tzn co dokladnie zrobiles? Wklej swoj plik vmx, jaka masz wersje vmware? Czy modul vmhgfs masz skompilowany poprawnie czy moze podczas instalacji vmware tools wywala blad?
  • #12 4995166
    fox3i
    Poziom 15  
    Kolobos napisał:
    Tzn co dokladnie zrobiles? Wklej swoj plik vmx, jaka masz wersje vmware? Czy modul vmhgfs masz skompilowany poprawnie czy moze podczas instalacji vmware tools wywala blad?

Witam,po poprawnym zainstalowaniu VMware tools pojawił się katalog /mnt/hgfs/ ale pusty i nie wiem jak zamontować w nim współdzielony folder.Oto mój plik wmx
    config.version = "8"
    virtualHW.version = "6"
    scsi0.present = "TRUE"
    scsi0.virtualDev = "lsilogic"
    memsize = "512"
    scsi0:0.present = "TRUE"
    scsi0:0.fileName = "Ubuntu.vmdk"
    ide1:0.present = "TRUE"
    ide1:0.fileName = "D:\Nowy folder\Nowy folder\ubuntu-8.04-beta-desktop-i386.iso"
    ide1:0.deviceType = "cdrom-image"
    floppy0.autodetect = "TRUE"
    ethernet0.present = "TRUE"
    ethernet0.connectionType = "nat"
    ethernet0.wakeOnPcktRcv = "FALSE"
    usb.present = "TRUE"
    ehci.present = "TRUE"
    sound.present = "TRUE"
    sound.fileName = "-1"
    sound.autodetect = "TRUE"
    svga.autodetect = "TRUE"
    pciBridge0.present = "TRUE"
    mks.keyboardFilter = "allow"
    displayName = "Ubuntu (2)"
    guestOS = "ubuntu"
    nvram = "Ubuntu.nvram"
    deploymentPlatform = "windows"
    virtualHW.productCompatibility = "hosted"
    tools.upgrade.policy = "useGlobal"

floppy0.fileName = "A:"

floppy0.startConnected = "FALSE"

isolation.tools.hgfs.disable = "FALSE"

ide1:0.startConnected = "TRUE"
    ethernet0.addressType = "generated"
    uuid.location = "56 4d 2e 2d 3f 3a 5c b5-7d 8d 7e d6 c9 99 16 51"
    uuid.bios = "56 4d 2e 2d 3f 3a 5c b5-7d 8d 7e d6 c9 99 16 51"
    scsi0:0.redo = ""
    pciBridge0.pciSlotNumber = "17"
    scsi0.pciSlotNumber = "16"
    ethernet0.pciSlotNumber = "32"
    sound.pciSlotNumber = "33"
    ehci.pciSlotNumber = "34"
    ethernet0.generatedAddress = "00:0c:29:99:16:51"
    ethernet0.generatedAddressOffset = "0"
    tools.remindInstall = "FALSE"

checkpoint.vmState = "Ubuntu.vmss"

usb.autoConnect.device0 = "path:1/4/7 autoclean:1"

sharedFolder.option = "alwaysEnabled"
    sharedFolder.maxNum = "1"
    sharedFolder0.present = "TRUE"
    sharedFolder0.enabled = "TRUE"
    sharedFolder0.readAccess = "TRUE"
    sharedFolder0.writeAccess = "TRUE"
    sharedFolder0.hostPath = "C:\"
    sharedFolder0.guestName = "Windows"
    sharedFolder0.expiration = "never"

tools.syncTime = "FALSE"

A to plik /etc/fstab/
    # /etc/fstab: static file system information.
    #
    # <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
    proc            /proc           proc    defaults        0       0
    # /dev/sda1
    UUID=556d0793-21a7-44c7-aa4e-86dbc56a41d6 /               ext3    relatime,errors=remount-ro 0       1
    # /dev/sda5
    UUID=5bf080a4-2f0c-4888-8d6c-f78a3ef8de38 none            swap    sw              0       0
    /dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0
    /dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto,exec,utf8 0       0

I tu chyba brakuje odpowiedniego wpisu,a jeżeli tak to jakiego?
  • #13 4995838
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Na pewno poprawnym? Sam mam Ubuntu + Vmware Player i instalacja vmware tools nie przebiegla bez problemow, a dokladnie kompilacja vmhgfs, wymagana byla modyfikacja zrodel. Dlatego tez zgaduje, ze u Ciebie wystepuje ten sam problem. Zobacz czy masz w ogole zaladowany modul vmhgfs. Tutaj masz opis modyfikacji:
    http://www.debuntu.org/how-to-vmware-tools-hgfs-module-on-ubuntu-gutsy-gibbon-7.10
    Sprowadza sie ona do dodania jednego =.

Napisze jeszcze raz NIC nie trzeba zmieniac recznie, wystarczy poprawny plik vmx i vmware tools.
  • #14 7462847
    gavron
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    krew mnie zalewa jak was wszystkich czytam....

w VMWare w ustawieniach dyskow tworzysz dodatkowy dysk i wybierasz opcje "dostep do prawdziwego dysku".... czy cos takiego .... nie pamietam dokladnie bo nie uzywam komercyjnych programow.... (o wiele lepiej uzywac VirtualBox'a :) )

wtedy jako dodatkowy dysk w wirtualnej maszynie bedziesz mial dostep do CALEGO dysku prawdziwego, a nie przy uzyciuu jakis SHARED FOLDERS tylko do folderow... :(

UWAGA! bo opcja dosyc bardzo niebezpieczna jezeli sie nie wie co sie robi......

ps. przy takich ustawieniach mozesz w wirtualnej maszynie odpalic ten sam system ktory masz zainstalowany na dysku.... tylko sie troszke wszystlko moze rozje$#@%...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości montowania dysków Windows w systemie Linux uruchomionym na maszynie wirtualnej, głównie w VMware. Potwierdzono, że teoretycznie jest to możliwe, jednak wymaga odpowiedniej konfiguracji. Montowanie partycji Windows (np. NTFS, FAT32/vfat) w Linuxie odbywa się za pomocą polecenia mount z określeniem typu systemu plików oraz punktu montowania. W VMware konieczne jest udostępnienie dysków fizycznych maszynie wirtualnej poprzez opcję "dostęp do prawdziwego dysku" lub użycie funkcji Shared Folders, która wymaga instalacji VMware Tools i poprawnej konfiguracji modułu vmhgfs. Problemy pojawiają się przy braku dostępu do partycji Windows, gdyż domyślnie maszyna wirtualna widzi tylko swoje wirtualne dyski. Montowanie NTFS wymaga wsparcia jądra Linuxa lub użycia projektu ntfs-3g. Wskazano, że opcja dostępu do fizycznych dysków jest ryzykowna i wymaga ostrożności. Alternatywnie można wymieniać pliki między systemami przez sieć lub pendrive. Wskazano także, że konfiguracja pliku vmx i poprawna instalacja VMware Tools są kluczowe dla działania współdzielonych folderów w /mnt/hgfs.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA