logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja systemu na fizycznym dysku przez Microsoft Virtual Machine

10 Lut 2008 17:09 1616 11
REKLAMA
  • #1 4790911
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4790915
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4790950
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4790970
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4791022
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4791038
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4791066
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4791072
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4791249
    sztudent
    Poziom 10  
    tridio napisał:
    Znacie jakiś sotf który będzie instalował system na innym dysku (w postaci botowalnej, nie jakieś obrazy)a ja sie będę zajmował czym innym (w tle)?

Znam ":)
  • #11 4791417
    argon
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Qemu na Linuxie daje radę, ale jest mały problem: Windows może później nie chcieć bootować na prawdziwym sprzęcie. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, przeniosłem kiedyś działającego Windowsa XP bajt po bajcie na identyczny drugi dysk i też pokazywał błąd przy bootowaniu, mimo że zawartość dysków była dokładnie taka sama, a orginał działał bez problemu. Podobnie było przy przeniesienia dysku z WinXP do drugiego laptopa (WinXP home SP2), działał tylko na maszynie, na której był instalowany.

Z drugiej strony Linuxy dawały się tak instalować/przenosić/kopiować, wiele razy to robiłem, nawet na dyskach podpiętych przez kontroler IDE na USB 8)

Możliwe że inne programy np. Vmware Workstation czy Virtualbox sobie z tym poradzą, nie sprawdzałem.

Powodzenia.
  • #12 4791439
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości instalacji systemu operacyjnego na fizycznym dysku twardym za pomocą Microsoft Virtual Machine, z zamiarem późniejszego podłączenia tego dysku do innego komputera. Użytkownik pyta, czy można przeprowadzić normalną instalację systemu na oddzielnym dysku w tle, a następnie odłączyć go i użyć na innym sprzęcie. Odpowiedzi wyjaśniają, że Microsoft Virtual Machine tworzy wirtualne dyski w postaci plików obrazu ("virtual machine hard drive image"), które nie są bezpośrednio bootowalne na fizycznym sprzęcie. Przeniesienie systemu z wirtualnego dysku na fizyczny nie jest możliwe w prosty sposób. Wspomniano, że instalacja systemu na fizycznym dysku w tle przez takie oprogramowanie nie istnieje, a przenoszenie systemu Windows między różnymi komputerami często powoduje problemy z bootowaniem, nawet jeśli dysk jest identyczny. Jako alternatywę wymieniono Qemu na Linuxie, który pozwala na instalację systemu na dysku fizycznym, jednak z ryzykiem problemów z bootowaniem Windowsa na innym sprzęcie. Wspomniano także inne programy wirtualizacyjne, takie jak VMware Workstation i VirtualBox, które mogą mieć podobne ograniczenia. Ogólnie, instalacja systemu na fizycznym dysku w tle z możliwością późniejszego użycia na innym komputerze jest trudna i niezalecana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA