logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć halogeny w Grande Punto z użyciem oryginalnego włącznika?

Izam 03 Kwi 2008 23:14 10645 9
REKLAMA
  • #1 4990890
    Izam
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Chce podłaczyć halogeny w grande punto , ale wykozystując oryginalny włącznik - jest to mikrostyk chwilowy i podaje impuls masy
    jaki układ moge zastosowac żeby to zadziałalo? słyszałem coś o przekaźniku bistabilnym ? czy to wystarczy? prosze ew. o jakis opis
    oryginalnie sterowane jest to przez główny sterownik samochodu ( komputer) ale nie ma mozliwości nawet w ASO FIAT tego uaktywnić
    Czyli sumujac mam impuls masy i przy pierwszym ma włączyc a przy drugim wyłączyc itd
  • REKLAMA
  • #2 4991032
    młody88
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    w astrze G było coś podobnego i tam chyba jest osobny przekaźnik może dałoby się go przedstawić
  • REKLAMA
  • #3 4991045
    Izam
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    a jaki numer przekaźnika? i sam przekaznik by wystarczył ?
  • REKLAMA
  • #4 4991059
    młody88
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    nie pamiętam ale wiem że tam jest sterowanie impulsem i jest przekaźnik bistabilny, jeżeli się nie myle to powinno działać
  • #5 5000797
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    jest taki przekaznik do swiatla przeciwmglowego tylnego w fiacie Siena / Palio nr 46409709 lub 60811989
  • REKLAMA
  • #6 6910431
    herald
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.46409709 ten przekaźnik pasuje.Dzisiaj coś takiego robiłem tylko że w Ducato 2009 r.Styk nr.1-zgoda świateł mijania,4-stała masa,5-wyjście plusa na kontrolkę potwierdzającą zapalenie halogenów lub przeciw mgielnego światła,6-plus po zapłonie,7-dokładnie nie wiem zgoda jakich świateł,ale ja dałem także po zapłonie,8-wyjście plusa na halogeny.
  • #7 6910479
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    zgoda =czyli wlaczone swiatla mijania
  • #8 10025047
    M.A.K
    Poziom 15  
    Ocena: 93
    witam
    nie chce otwierać nowego postu...

Mam zapytanie ; jest grande 2008 rok 1.3 mjet brak halogenów przód
    teraz chcąc założyć halogeny ( skrętne) powinienem zmienić BODY ponieważ raczej nie ma możliwości zmiany ustawień nawet examinerem w tej marce tak jak np. w BSI niniejszej marki ...

-czy mi to wypali ->mając wsad Body gdzie halogeny istnieją z funkcją skrętną wgrać do tej wersji bez halogenów?
    ( czy ktoś to już przerabiał ?)

-czy w BODY jest driver na przekaźniki do halogenów ?

l
  • #9 10191067
    Marko979
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    By nie otwierać nowego tematu, podłączę się do tego.
    Mam Fiata Sienę 1,2 8V wersja EL. Seryjnie bez przeciwmgielnych, lecz traf chciał, że moja miała wymieniany przedni zderzak i to na taki z lampami. Wszystko udało się podłączyć, natomiast w kabinie część instalacji jest fabrycznie przygotowana więc nie było większych problemów. Pozostała tylko jedna kwestia - przełącznika. Czy ktoś wie jaki przełącznik idzie tam wmontować i z czego dopasować. W oryginale wymienia się cały zespół przełączników (nowy ponad 200zł), a z używka problem.
    Za pomoc z góry dziękuję
  • #10 12196889
    sebahammer
    Poziom 9  
    Witam Co do tego przekaznika to dodam jeszcze że pin 9 zalancza wszystko poprzez chwilowe podanie masy (-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia halogenów w Fiacie Grande Punto z wykorzystaniem oryginalnego chwilowego mikrostyku, który podaje impuls masy. Rozważane jest zastosowanie przekaźnika bistabilnego, który umożliwiłby włączanie i wyłączanie halogenów przy kolejnych impulsach masy. Wskazano, że w podobnych rozwiązaniach, np. w Oplu Astra G, stosowany jest osobny przekaźnik bistabilny sterowany impulsem. Podano konkretne numery przekaźników stosowanych w Fiatach Siena i Palio (46409709, 60811989), które mogą być odpowiednie także do Grande Punto. Jeden z użytkowników opisał szczegółowo podłączenie przekaźnika 46409709 w Ducato 2009, wskazując piny i ich funkcje, m.in. zgoda świateł mijania, masa, plus na kontrolkę i halogeny oraz plus po zapłonie. Zwrócono uwagę, że oryginalne sterowanie halogenami odbywa się przez główny sterownik (BODY), którego modyfikacja lub wymiana może być konieczna, zwłaszcza w wersjach bez fabrycznych halogenów. W przypadku Fiata Grande Punto 2008 z silnikiem 1.3 Mjet pojawiły się pytania o możliwość wgrania innego wsadu sterownika BODY z funkcją halogenów skrętnych. W dyskusji pojawiła się także kwestia oryginalnego przełącznika halogenów, który w niektórych modelach wymaga wymiany całego zespołu przełączników, co jest kosztowne i problematyczne. Dodatkowo podkreślono, że pin 9 w przekaźniku uruchamia obwód poprzez chwilowe podanie masy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA