logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router do małej sieci LAN z DHCP, 1xWAN, 2xLAN, bez Wi-Fi, do 400 PLN

cichykomp 04 Kwi 2008 09:00 1704 6
REKLAMA
  • #1 4991489
    cichykomp
    Poziom 11  
    Witam wszystkich forumowiczów :-)

Mam takie pytanie do osób, które są na bieżąco w tym temacie.

Jaki polecalibyście router do małej sieci LAN?

Wymagania:
    - możliwość przypisywania użytkownikowi adresu IP na stałe (dobrze by było, aby inni mogli dostawać adresy IP w tym samym momencie z DHCP)

- minimum 1 x WAN

- co najmniej 2 x LAN :)

- nie potrzebuje przy routerze funkcji Wi-Fi więc może być to sprzęt bez "antenek" :D

- musi być możliwość udostępniania ruchu w sieci LAN pomiędzy komputerami, np udostępnianie drukarek w sieci (drukarka fizycznie podłączona do komputera A a drukować z niej można na każdym innym sprzęcie w sieci)

- łącze jakie jest podłączone obecnie do sieci to DSL 8 MB

- cena w granicach 200 - 400 PLN
  • REKLAMA
  • #2 4991592
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 417
    Linksys BEFSR41, wygodne i przyjazne, a w środku CISCO
  • REKLAMA
  • #3 4991843
    l_a_y_s
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Legendarny już na tym forum Planet BM500 200-300 złoty jeszcze można dostać :)
  • #4 4991919
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    cranky napisał:
    Linksys BEFSR41

Ten model nie posiada funkcji przypisującej konkretny IP po adresie MAC w DHCP. Po za tym nie ma on wbudowanego modemu ADSL.
  • REKLAMA
  • #5 4992483
    l_a_y_s
    Poziom 12  
    1. Posiada możliwości przypisani ip do mac – miałem ten model kiedyś wiele godzin się przy nim spędziło – łezka się w oku kreci :)
    2. Tutaj niestety moje nie doczytanie :) to że kolega ma DSL 8 jak pisał - wiec nie potrzebuje modemu :) no i właśnie tu zaczyna się problem bo bm500 niestety nie potrafi obsłużyć 8 mb teoretycznie potrafi ale w praktyce niestety :( można kupić odpowiednik bm525 teraz oscylują ok. 400 zloty :) wszystko zależy oczywiście od ludków :)

No i to tyle chyba :)
  • #6 4993915
    cichykomp
    Poziom 11  
    Zapomniałem dodać jednej ważnej kwestii :)

w sieci będzie się znajdowało około 15 komputerów, a poza tym priorytetowe usługi to strony www, pobieranie plików, wysyłanie i pobieranie poczty poczty, możliwość komunikacji pomiędzy komputerami w sieci.

Mówiąc w skrócie nie będą mnie interesowały takie usługi jak np torrenty, p2p czy p2m :)

A tak poza tym to dzięki za odpowiedzi, ale nadal nie wiem który wybrać model :)

Obecnie mam w sieci modem DSL-a z którego wychodzi kabel ftp podłączony do serwera, a następny kabel ftp wychodzi z serwera do switcha.

Czy po zakupie dowolnego z wyżej zaproponowanych urządzeń, wszystko będzie mogło wyglądać następująco:

modem DSL, z niego wychodzi kabel ftp do routera, a z rutera z kolejnego portu LAN wychodzi kabel do switcha, czyli czy wystarczy podmienić routera za switcha i będzie wszystko działać.... wydaje mi się, że tak :) ale wole sie upewnić ;)

Wydaje mi się że mógłbym także zastąpić obecny modem DSL-a nowym routerem, ale nie wiem jak z możliwościami technicznymi.... zapewne trzeba by było dużo z TP SA załatwiać :)
  • REKLAMA
  • #7 4994351
    l_a_y_s
    Poziom 12  
    Na 15 komputerów trudno mi odpowiedzeń czy bm500 obsłuży 8mb – wszystko zależy od ruchu użytkowników mimo to bym nie polecał tego modelu jak już to bm525 nowsza alternatywa dla staruszka już bm500. Mógłbyś kupić RS 2000 który ma już większe możliwości ale i więcej kosztuje :)
    Oba te routery potrafią zarządzać pasmem według usług , trzy rodzaje priorytetów i jeszcze wiele funkcji :) Przy konfiguracji ci nie pomogę za mało danych – modem od tp jest ci potrzebny i sadze ze nie jest z byt mądrym rozwiązaniem zamieniane go na jakiś inny chyba ze masz kasy jak lodu:)
    Modem od operatora podłączasz do jednego z wybranych przez ciebie menadżerów i wszystko na nim konfigurujesz :) a switchy możesz poustawiać ile chcesz adresów ip niestety jest ograniczona ilość ok. 500 co ci wystarczy :)
    Ale wiadomo każdy sprzęt ma swoja granice :)

Co wybierzesz to od ciebie zależy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest router do małej sieci LAN z możliwością przypisywania stałych adresów IP przez DHCP, minimum 1 portem WAN i 2 portami LAN, bez funkcji Wi-Fi, w cenie 200-400 PLN. Sieć ma obsługiwać około 15 komputerów, z priorytetem na usługi WWW, pocztę i komunikację wewnętrzną, bez obsługi P2P. Propozycje obejmują modele Linksys BEFSR41, Planet BM500 oraz BM525, a także RS 2000. Linksys BEFSR41 jest ceniony za wygodę i stabilność, oparty na technologii Cisco, jednak nie posiada wbudowanego modemu ADSL. Planet BM500 jest popularny, ale nie obsługuje efektywnie łącza DSL 8 Mb przy większym ruchu i nie ma funkcji przypisywania IP po MAC w DHCP. BM525 to nowsza alternatywa dla BM500, oferująca lepszą wydajność i funkcje zarządzania pasmem. RS 2000 to droższa opcja z zaawansowanymi możliwościami priorytetyzacji ruchu. W sieci obecnie jest modem DSL podłączony do serwera i switcha; planowane jest podłączenie routera między modem a switch, co jest standardową konfiguracją i powinno działać bez problemu. Zamiana modemu DSL na router z wbudowanym modemem jest możliwa, ale niekoniecznie opłacalna. Routery powinny umożliwiać udostępnianie zasobów sieciowych, takich jak drukarki, pomiędzy komputerami w LAN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA