logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PA4580B421 - migająca dioda 5 razy, brak grzania wody, co sprawdzić?

marcinek29 04 Kwi 2008 21:31 1760 6
REKLAMA
  • #1 4993920
    marcinek29
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Posiadam wyżej wymieniona pralkę. Od pewnego czasu przy każdym praniu dioda informująca o błędzie miga 5 razy. Zgodnie z instrukcja jest to problem z grzaniem i rzeczywiście woda po praniu jest zimna. Sprawdzałem grzałkę i jest ok. Gdzie jeszcze można szukać przyczyn tej usterki.
    proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4993939
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    A jak sprawdzałeś grzałkę?
    Sprawdź czy na płycie nie są wypalone ścieżki od przekaźnika grzałki.
  • REKLAMA
  • #3 4993944
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    Czujnik NTC i jego połączenia(również na module), przekaźnik i jego sterowanie.
  • #4 4995258
    jojo2000
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Witam
    Proponuje sprawdzić zawór przesterowania. Jeżeli przepuszcza trochę wody i pralka raz na jakiś czas dobiera sobie nową w celu utrzymania poziomu, to po jakimś czasie może pokazywań ten błąd.
  • REKLAMA
  • #5 4995391
    marcinek29
    Poziom 10  
    A gdzie znajduje sie ten zawór i jak go można sprawdzić? Także jaka rezystencje powinien mieć czujnik temperatury w temp pokojowej?

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

w grzałce sprawdziłem rezystencje ma 26ohm co jest chyba wartością prawidłową.
  • REKLAMA
  • #6 4995684
    vankej
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    zawór znajdziesz na dopływie wody

pozdrawiam
  • #7 5028229
    marcinek29
    Poziom 10  
    Zabrałem sie wreszcie za ta pralkę. Sprawdziłem płytkę i okazało sie że spalony jest triak sterujący zaworem przesterowania. Sam zawór rozebrałem i wyczyściłem. I tu mam pytanie. Czy ten element elektromagnesu który popycha dźwigienkę zaworu powinien dać sie wysunąć? Próbowałem dość mocno go wyciągnąć ale nie dało rady.
    Sprawdzałem także napięcie na grzałce i przez cały cykl prania nie było śladu. Przekaźnik jest sprawny. Czy wie ktoś może które element sterują tym przekaźnikiem?

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Amica PA4580B421 sygnalizuje błąd grzania poprzez miganie diody 5 razy, a woda po praniu pozostaje zimna. Grzałka została sprawdzona i ma prawidłową rezystancję około 26 Ω. Zalecane jest sprawdzenie płyty sterującej pod kątem wypalonych ścieżek przy przekaźniku grzałki oraz kontrola czujnika NTC i jego połączeń, w tym na module sterującym. Należy również zweryfikować przekaźnik i jego sterowanie. Dodatkowo wskazano na zawór przesterowania na dopływie wody, który może powodować błąd, jeśli przepuszcza wodę i pralka dobiera ją w trakcie cyklu. Po rozebraniu zaworu i wyczyszczeniu stwierdzono uszkodzenie triaka sterującego zaworem. Pomiar napięcia na grzałce podczas cyklu prania nie wykazał obecności napięcia, mimo że przekaźnik jest sprawny. Pojawiło się pytanie o możliwość wysunięcia elektromagnesu zaworu, który popycha dźwigienkę, co może wskazywać na problem mechaniczny lub elektryczny w sterowaniu przekaźnikiem grzałki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA