logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stukanie w Audi 80 B4 115KM przy skręcie - końcówka drążka?

Pix 78 05 Kwi 2008 12:58 4805 6
REKLAMA
  • #1 4995702
    Pix 78
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Mam pytanie co może być przyczyną stukania przy skręcie kół podczas jazdy ,w audi B4 115KM.Nie jest to wina przegubów.Czy może być to wina końcówki drążka czy czegoś innego.
  • REKLAMA
  • #2 4995741
    _prusak_
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Stuki przy skręcaniu mogą być spowodowane różnymi przyczynami. Jedź na stację diagnostyczną na szarpaki ;u mnie w całej okolicy diagnoza jest bezpłatna ( a także ustawianie świateł ) a płaci się dopiero jeśli zdecyduje się klijent na naprawę w tym zakładzie. Ja stawiam na końcówki drążków lub luzy na ukladzie kierowniczym. W moim VW golfie jak kupiłem i się jeszcze na niczym nie znałem to również stukało i okazało się że to wina kolumny kierowniczej a konkretnie śruba która mocuje przegub krzyżakowy się odkręciła i wszystko było luźne. Cud że nic sie nie stało.
  • REKLAMA
  • #3 6389954
    bestiaipiekna
    Poziom 1  
    poziom płynu do wspomagania poniżej minimum dolej i powinno być ok
  • #4 6392862
    ws799
    Poziom 10  
    Ja stawiam na łożysko w piaście, a jeżeli chodzi o badanie na stacji diagnostycznej to w mojej okolicy koszt 20 zł.
  • REKLAMA
  • #5 6392898
    glosny83
    Poziom 28  
    Ocena: 485
    PRZEGUB do wymiany
  • REKLAMA
  • #6 6393106
    marving
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Doprecyzuj czy chodzi o hałas przy kręceniu kierownicą czy o hałas przy jeździe na skręconych kołach .
  • #7 6393111
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6348
    To nie jest forum dla wróżek, stukać może wszystko. Zamykam- jedynie stacja diagnostyczna tu pomoże.

Podsumowanie tematu

✨ Stukanie przy skręcie kół w Audi 80 B4 115KM może mieć różne przyczyny. Wykluczono przeguby jako źródło problemu. Możliwe przyczyny to zużyte końcówki drążków kierowniczych, luzy w układzie kierowniczym, łożysko w piaście lub problemy z kolumną kierowniczą, np. poluzowana śruba mocująca przegub krzyżakowy. Zalecane jest wykonanie diagnostyki na stacji diagnostycznej, gdzie można sprawdzić układ kierowniczy i zawieszenie, często bezpłatnie lub za niewielką opłatą. Dodatkowo warto sprawdzić poziom płynu do wspomagania kierownicy, który jeśli jest poniżej minimum, może powodować stuki. Należy także doprecyzować, czy hałas pojawia się podczas kręcenia kierownicą na postoju, czy podczas jazdy na skręconych kołach, co może pomóc w diagnozie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA