logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

x-FI Xtreme Gamer Fatal1ty a wersja Music - różnice w obsłudze DTS i Dolby?

suchy@ 05 Kwi 2008 13:42 3224 9
REKLAMA
  • #1 4995834
    suchy@
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam wszystkich tych którzy mogą coś powiedzieć na temat karty która jest w temacie.Wszędzie na forach znajduję porównanie żę ta karta jest identyczna co wersja music i żę różni sie jedynie ramem ale nikt nie mówi o tym że nie posiada ona obsługi dts i dolby od strony sterownika mało nie ma w ogóle zakładki decoder jeśli ktoś rozwiązał ten problem proszę o kontakt.
  • REKLAMA
  • #3 4997413
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Suchy to tylko problem na poziomie sterów ;)

1) Ściągnij pliczek
    2) Rozpakowuj do Windows/system32/data zastępując stare pliki
    3) Restart kompa i masz pełnowartościowego Xtreme Music

Działa tylko na xp, na Viście nie działa

Moderowany przez jankolo:

Plików dostępnych w Internecie nie wolno umieszczać na Forum. Plik jest tutaj: http://vbkesha.prgr.org/X-Fi_DD&DTS_Unlocker.rar . Załącznik usuwam

• REKLAMA
  • #4 5001552
    suchy@
    Poziom 11  
    gdzieś na forum znalazłem te pliki o których mówisz ale po ich podmianie i resecie kompa moje entertainment mode jest puściutkie bylem już nawet w sklepie gdzie zakupiłem karte i pytałem o wymiane z dopłatą "oczywiście" na model Creative Sound Blaster X-Fi Platinium Fatal1ty Champion Series powiedzcie mi czy warto wymieniać i czy w tym modelu co podaję na pewno jest obsługa dolby i dts?A i drugie moje pytanie brzmi na temat połączenia xtreme gamer fatality w sposób cyfrowy ponieważ wyczytałem że karta potrzebuje modułu digital I/O aby obsługiwała takie połączenie dlatego właśnie planuję wymianę na ten drugi model ponieważ on posiada przedni panel na którym są wszelkie wtyki do takiego połączenia i dlatego chciałbym abyście mi powiedzieli czy to faktycznie prawda?
  • #5 5001766
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ta metoda działa napewno na X-Fi Gamer, na wersji Fatality nie sprawdzałem

X-Fi Fatalisty Champions Series = X-Fi Gamer Fatality + panel + pilot

Więc jak u Ciebie nie działa ta metoda z podmianą tych pliczków to nie ma sensu brać Platinuma Champions Series

Osobiście wolę sprzętowe kodowanie niż męczenie procka jeszcze

EDIT
  • REKLAMA
  • #6 5003690
    suchy@
    Poziom 11  
    no własnie ja posiadam gamer fatality i ta metoda nie działa a champion series ponoć jest to w standardzie więc jednak różnią sie te karty więc dlaczego mówisz żę sie nie opłaca
  • #7 5003837
    spinnaker
    Poziom 32  
    Najwyraźniej źle Cię zrozumiałem i zacząłem pisać o wersji non-fatality

Pisałeś o karcie Xtreme Music a jej rywalem do porównywania jest Gamer, która to ni jak ma się do serii Fatality

Wg numerków doszedłem do tego:
    - SB0460 występuje zarówno w Xtreme Music jak i X-Fi Platinum
    - SB0350 zarówno w Audigy 2 ZS jak i Audigy 2 ZS Platinum
    - analogicznie powinno być w serii X-Fi Fatality

Czyli jeśli Gamer Fatality nie ma to i ta druga nie powinna mieć - czyli lepiej byłoby wziąć X-Fi Platinum (Xtreme Music + panel + pilot)

Sorka za załącznik ale kiedyś ssałem z jednego forum i tam już link wygasł więc wrzuciłem sam
  • #8 5004807
    suchy@
    Poziom 11  
    przede wszystkim spinnaker dziękuję za zainteresowanie tym tematem.Karta champion series to jest właśnie seria platinum.A do tego co zamieściłeś czyli do tych numerków to o co w nich chodzi co one oznaczają??
  • REKLAMA
  • #9 5005313
    spinnaker
    Poziom 32  
    Te numerki to kodowa nazwa kart używana przez Creative, na przykładzie pokaże Ci (tym pierwszym)

Tak wygląda Xtreme Music:
    http://images.europe.creative.com/iss/images/artwork/A5_RGB/X-Fi_Extreme_c.jpg

A tak X-Fi Platinum:
    http://images.europe.creative.com/iss/images/artwork/A5_RGB/X-Fi_Platinum_c.jpg

Popatrz na lewy górny róg karty jednej i drugiej, będziesz miał SB0460, podobnie jest na tych Fatality lecz one mają dodatkowo 64MB pamięci i trochę inne rozłożenie elementów i może te lepsze Fatality mają DTSy itp.
  • #10 5007445
    suchy@
    Poziom 11  
    dziekuję spinnaker naprawdę sporo mi pomogłeś mam nadzieje że znajdzie sie jakaś osoba co rozwiąże problem z tymi sterownikami w fatality tak aby można było w nich korzystać z dolby

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy różnic w obsłudze DTS i Dolby między kartami dźwiękowymi Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer Fatal1ty a wersją Music (Xtreme Music). Użytkownik zauważa brak zakładki decoder w sterownikach Fatal1ty, co uniemożliwia korzystanie z DTS i Dolby. Proponowano podmianę plików systemowych w Windows XP, co miało umożliwić pełną funkcjonalność Xtreme Music, jednak metoda ta nie działa na Fatal1ty ani na systemie Vista. Wskazano, że model X-Fi Platinum Fatal1ty Champion Series posiada dodatkowy panel I/O i pilot, co może zapewniać sprzętowe kodowanie dźwięku oraz obsługę cyfrowych połączeń, w tym DTS i Dolby. Omówiono także kody modelowe kart Creative (np. SB0460 dla Xtreme Music i Platinum) oraz różnice w pamięci i układzie elementów między wersjami Fatal1ty a innymi. Podsumowując, Fatal1ty Gamer nie obsługuje DTS/Dolby w sterownikach, a wymiana na Platinum Champion Series może być rozwiązaniem, choć nie jest to jednoznaczne. Problem z obsługą DTS/Dolby w Fatal1ty pozostaje nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA