logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta dźwiękowa z Dolby Digital Live przez S/PDIF

dondahaka 31 Maj 2011 13:02 7788 14
REKLAMA
  • #1 9562423
    dondahaka
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Witam.

Otóż podłączyłem ostatnio mój nowy telewizor i kino domowe pod komputer i mam problem z dźwiękiem.

Poprowadziłem kabel optyczny do kina domowego z mojej karty dźwiękowej SoundBlaster X-FI SB1040. W filmach jest dźwięk DTS lub Dolby Digital, jednakże w grach biegnie zwykłe stereo.

Po przeszukaniu internetu okazało się, że potrzebuję karte kompatybilną z Dolby Digital live i DTS Connect, jednakże prawdopodobnie moja karta tego nie obsługuje.

Czy jest jakieś rozwiązanie aby obejść te standardy lub przekodowywać je poprzez jakieś dodatkowe oprogramowanie?

Jeśli nie to jaka jest najtańsza karta obsługująca takie rozwiązania?
    Byłbym bardzo wdzięczny, gdyż nie satysfakcjonuje mnie dźwięk przez PC, gdzie mam porównanie z dźwiękiem z PS3. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9562946
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 127
    Karty X-Fi XtremeAudio i Audigy SE oraz zewnętrzna X-Fi Surround 5.1 nie są obsługiwane - czyli nie odpalisz na nich DTS i DD Live Pack.

Lista kart obsługiwanych:
    Sound Blaster X-Fi Elite Pro
    Sound Blaster X-Fi Platinum
    Sound Blaster X-Fi Fatal1ty
    Sound Blaster X-Fi XtremeMusic
    Sound Blaster X-Fi XtremeGamer
    Sound Blaster X-Fi Titanium
    Sound Blaster Audigy
    Sound Blaster Audigy 2
    Sound Blaster Audigy 2 ZS
    Sound Blaster Audigy 2 ZS Notebook PCMCIA.
    Sound Blaster Audigy 4 i Audigy 4 Pro.

Co ciekawe mam ten sam problem ale z X-Fi Titanium SB0880. Niby sterownik zainstalowany ale nie działa. Działał jak miałem Win 7 32-bit po przesiadce na 64-bit nie działa.
  • REKLAMA
  • #3 9562984
    dondahaka
    Poziom 15  
    Dzięki za tą listę.

Właśnie zastanawiałem się na te Titanium, lecz 250zł trzeba położyć a to mało dla mnie nie jest jak na kartę dźwiękową.

To ciekawe z tą obsługą Win 7 x64 bo właśnie taką wersję posiadam.

Sound Blaster Audigy jest chyba starsza od mojej i ona obsługuje? Przeglądałem ich wygląd i nie widać na nim wyjścia cyfrowego, będę jeszcze potrzebował dodatkowego panelu Creative-a?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9563082
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 127
    Tak będzie Ci potrzebny panel do Audigy.
    Wyglądem może i są podobne ale na tej co teraz masz jest zamontowany kontroler CA-0106 tak samo jak na Audigy SE, Audigy Value, Audigy 2 SE i Sound Blaster Live! 24-bit.
    Tych kart unikaj jak ognia bo nie mają wsparcia dla DDL i DTS Connect.
    Sprzedaj tego xtreme audio, dołóż gotówke i kup sobie X-Fi Titanium albo Platinium. Na aledrogo gosc sprzedaje w promocyjnej cenie.
  • REKLAMA
  • #5 9563260
    dondahaka
    Poziom 15  
    Faktycznie tego xtreme audio trzeba będzie się pozbyć,

a co myślicie o Asus Xonar DS pod wyjście cyfrowe?
  • #6 13397558
    860lacov
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Odkopuję bo w zasadzie takie samo pytanie.

Chcę podłączyć komputer do amplitunera tak żeby gry śmigały w 5.1
    Podłączenie poprzez toslink.

Czy dobrze mi się wydaje, że nie ma większego znaczenia czy będzie DD Live czy DTS Connect? (amplituner dekoduje zarówno DD jak i DTS)

Sporo się naczytałem i jeśli dobrze rozumiem to w grze trzeba ustawić dźwięk 5.1/surround
    W systemie trzeba ustawić domyślną kartę 5.1 analogowo
    w sterownikach trzeba włączyć DTS connect lub DD Live

Jeśli nie ma znaczenia, która z opcji to powinien wystarczyć Asus Xonar DS, który ma DTS Connect

Jeżeli DD Live to może być np Asus Xonar D2, który posiada zarówno DTS Connect jak i DD Live

W moim przypadku musi być zwykłe PCI
  • #7 13397583
    dondahaka
    Poziom 15  
    tak jak piszesz z ustawieniami.

Miałem asus xonar ds i dx.

ds pracował na DTS, a dx na DD w obu przypadkach działało mi 5.1 w grach jednak wydaje mi się że lepsze efekty z dźwiękiem mam na DX. Pozdrawiam.
  • #8 13397599
    860lacov
    Poziom 11  
    dx odpada bo to pcie
    Ewentualnie D1

Czyli wg Ciebie DDL brzmi lepiej niż DTS?

Kiedy odpalam film z DTS bądź DD na amplitunerze (HDMI) mam logo, któregoś z formatów.
    Czy przy wykorzystaniu DD Live bądź DTS Connect amplituner rozpozna sygnał jako DTS bądź DD?
  • #9 13397615
    dondahaka
    Poziom 15  
    Myślę, że porównując te dwie konkretne karty to DDL brzmi ładniej.

Tak, amplituner musi rozpoznawać sygnał, aby był odtwarzany. I tak też jest z tymi kartami.
  • #10 13397640
    860lacov
    Poziom 11  
    dondahaka napisał:
    Myślę, że porównując te dwie konkretne karty to DDL brzmi ładniej.

Tak, amplituner musi rozpoznawać sygnał, aby był odtwarzany. I tak też jest z tymi kartami.

Jasne, że musi rozpoznawać, ale nie o to mi chodziło :)

W tej chwili dźwięk leci u mnie przez HDMI.
    Z filmów ampli rozpoznaje DD bądź DTS i jest dobrze.

Z gier mimo ustawienia dźwięku 5.1 na amplitunerze nie wyświetla się żadne z powyższych logo, a dźwięk niby jest, ale to jakaś emulacja dźwięku przestrzennego.

W moim przekonaniu ma to działać tak
    Gra z ustawieniami 5.1 -> kart dźwiękowa DD Live / DTS Connect -> spdif do amplitunera jako dźwięk DD / DTS [a nie jakiś pseudo surround]

Z DD Live mnie zaskoczyłeś bo przynajmniej wg specyfikacji DTS ma mniejszą kompresję.
  • #11 13397663
    dondahaka
    Poziom 15  
    zgadza się. Format DTS sam w sobie napewno jest lepszy dlatego podkreślam, że chodzi o te dwa konkretne przypadki. Jak kupisz karte za 1k pln z DTS to napewno dźwięk będzie jeszcze lepszy jak na DX.

Gdy włączony jest DTSc lub DDL po toslinku to cały czas idzie do amplitunera 5.1, nawet w windowsie.

Z filmami jest inaczej. Muszę przełączać na tryb cyfrowy i sygnał PCM, inaczej nie działa.
  • #12 13397736
    860lacov
    Poziom 11  
    Sądziłem, że karta nie będzie miała znaczenia bo w końcu to połączenie cyfrowe.

No nic. Może kupię xonara d2 i będę mógł sobie wybrać czy chce DTSc czy DDL :)
  • #13 13404680
    860lacov
    Poziom 11  
    To jeszcze tak dopiszę bo może komuś się przyda.

Dostałem z allegro w niezłej cenie xonara D2. Wg sprzedawcy ma ok 4 lat więc mam nadzieję, że się nie posypie :)

Ustawienia mam takie:
    Domyślny dźwięk z systemu - analog z Xonar D2
    Na stałe włączony DTS interacitve/Dolby Digital Live (nie słyszę różnicy)

Program do muzyki - wasapi Xonar D2 spdif (może ktoś mi powie. Przy ustawieniu wasapi EVENT przy pauzowaniu utworu jest lekki trzask w głośnikach. Przy zwykłym wasapi tego nie ma. Skąd ten trzask? Olać i zostawić zwykłe wasapi?)

Program do filmów - direct sound Xonar D2 spdif

efekt:
    Gry z automatu lecą po złączu cyfrowym z DTS lub DD
    Muzyka śmiga w stereo bo pomija oprogramowanie asusa

filmy - tu jest "problem" w przypadku filmów z np TrueHD bo po toslinku nie da się tego puścić. Rozwiązanie: film przez HDMI lub wypuszczenie dźwięku jak w grach dzięki czemu w locie konwertowany jest do DTS/DD.

Filmy z dźwiękiem DTS/DD śmigają bez zająknięcia.
  • #14 13406275
    dondahaka
    Poziom 15  
    filmy z dźwiękiem przestrzennym uruchom tak:

- w systemie ustawione wyjście cyfrowe (nie analog)
    - w oprogramowaniu asusa dźwięk PCM

dodatkowo czasami jeszcze w codec-ach w zależności jakie się ma trzeba ustawić dźwięk przestrzenny przez cyfrowe złącze.
  • #15 13406598
    860lacov
    Poziom 11  
    Zauważ, że napisałem o problemie z truehd. Tego bezpośrednio do amplitunera przez toslink się nie puści.
    Są dwie opcje.
    1. Lepsza - film przez hdmi i pełna obsługa dźwięku w amplitunerze.
    2. Wygodniejsza - w programie do filmów można ustawić analogowe wyjście, a w oprogramowaniu Asusa ustawić DD live lub dts connect. Wtedy karta dźwiękowa w locie przerabia truehd na dts / DD live

Nie jest to duży problem bo przy moim sprzęcie raczej nie oglądam materiałów z truehd. Mi wystarczy dts

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dźwiękiem w grach po podłączeniu karty dźwiękowej SoundBlaster X-FI SB1040 do kina domowego przez S/PDIF. W filmach dźwięk działa w formatach DTS i Dolby Digital, ale w grach jest tylko stereo. Użytkownik poszukuje karty dźwiękowej obsługującej Dolby Digital Live i DTS Connect. W odpowiedziach wskazano, że karty X-Fi XtremeAudio i Audigy SE nie obsługują tych formatów, a zalecane modele to Sound Blaster X-Fi Elite Pro, Platinum, Fatal1ty, Titanium oraz Audigy 2 ZS. Użytkownicy sugerują również rozważenie kart Asus Xonar DS i D2, które obsługują DTS Connect i Dolby Digital Live. Wskazano na konieczność odpowiednich ustawień w systemie i oprogramowaniu, aby uzyskać dźwięk 5.1 w grach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA