logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć aktualne prefixy operatorów komórkowych do billingów?

taxman87 06 Kwi 2008 08:01 10807 12
REKLAMA
  • #1 4998352
    taxman87
    Poziom 2  
    Witam

Mam za zadanie skonfigurować program do robienia billingów i w zwiazku z tym potrzebuje prefixy operatorów komórkowch.
    Szukałem po internetowych wszukiwarkach ale co strona to różne dziwactwa widziałem i nie wiem czego sie mam trzymać.

Z góry dziekuje za pomoc życzliwch ludzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5001059
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5001139
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    R-MIK napisał:
    oscar2000 napisał:
    R-MIK napisał:
    dawno juz nie aktualne ..........

Do taryfikacji wystarczą
    do podstawowej moze i wystarcza .... :) ale nie do szczegolowej napewno nie ...... sam o tym chyba wiesz centrala bramki GSM np. 3 operatorow ... i kazdy inne naliczanie ....
  • REKLAMA
  • #6 5003910
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Mam pytanie:
    czy prefix 090 to jeszcze gdzieś w Polsce działa?

Bo większość go podaje jako GSM, a wystarczy podnieść słuchawkę zwykłego telefonu, wybrać i posłuchać.

Co do programu taryfikacyjnego to faktycznie jeśli korzystasz z łącza stacjonarnego jednego operatora wystarczy wpisać 9 prefixów (tylko należy pamiętać, że ostatnio była zmiana w TP czyli obniżka do wszystkich sieci GSM z wyjątkiem Play bo tu jest odwrotnie zwyżka).
    Jeśli korzystasz z łączy różnych operatorów w tym bramek GSM to jest zupełnie inna historia.

Pozdrawiam.
  • #7 5004055
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5004171
    Jack14
    Poziom 38  
    U mnie po wybraniu tego kierunku pojawia się komunikat "nie ma takiego numeru".

ps

Sprawdzałeś u siebie?

Jeśli tak to gdzie się chowają ci zapaleńcy :D
  • #9 5013635
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 5015197
    Jack14
    Poziom 38  
    Czyli za kilka może za parę lat jak nic się nie zmieni (mam na myśli np.te same stawki za połączenia do wszystkich operatorów) to kierowanie ruchu przez bramki GSM różnych operatorów z wykorzystaniem ARS,LCR itp. celem obniżenia kosztów połączeń będzie można "włożyć między bajki".

ps

Tak jak napisał "R-MIK" nikt nie będzie miał pewności czy wybierając numer 050xxxxx dzwoni do sieci operatora Orange, Plus czy może ERA.
    (jak na razie jest to problem raczej marginalny)

Pozdrawiam.
  • #11 5016022
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5018862
    Jack14
    Poziom 38  
    "R-MIK" czy możesz mi zdradzić z jakiego źródła wiesz co będzie za kilkanaście lat?
    Przecież wyraźnie napisałem, że jak nic się nie zmieni czyli np. prefix 050 wcale nie będzie oznaczał, że dzwonisz do sieci Orange, a jeśli zaprogramujesz właśnie ten prefix w LCR, że połączenia będą realizowane przez bramkę z kartą tego właśnie operatora to możliwe, że zapłacisz więcej bo akurat ten numer został przeniesiony do innego operatora.
    Dlatego napisałem to co napisałem, a za kilka, kilkanaście lat to nikt nie wie jakie będą stawki za połączenia, do jakich sieci i za pomocą jakich mediów realizowane.

ps

Poczekamy zobaczymy (może będzie trzeba płacić tylko abonament i dzwonić do woli) :D

Pozdrawiam.
  • #13 5019759
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pozyskania aktualnych prefixów operatorów komórkowych do konfiguracji programów billingowych. Podstawowe prefixy do taryfikacji komórek to: 50, 51, 60, 66, 69, 72, 78, 79, 88, 90. Jednakże prefixy te nie zawsze odzwierciedlają rzeczywistego operatora, ponieważ możliwe jest przenoszenie numerów między operatorami (np. 050 może należeć do Orange, Plusa lub ERY). Wskazano, że szczegółowa taryfikacja wymaga uwzględnienia różnych bramek GSM i operatorów, a także zmian w stawkach i numeracji. Źródła aktualnych danych to m.in. strona UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) z listami prefixów GSM/UMTS oraz MVNO. Prefix 090 nadal działa, choć z ograniczoną liczbą abonentów. Wskazano, że w przyszłości prefixy mogą tracić znaczenie ze względu na przenoszenie numerów i zmiany w modelach rozliczeń, co komplikuje dokładne taryfikowanie połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA