logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Boiler Stiebel-Eltron SN 10s - woda wycieka z baterii Biawar, co robić?

pio01 06 Kwi 2008 08:50 7023 10
REKLAMA
  • #1 4998404
    pio01
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich

Mam problem... co jest grane gdy podlaczony boiler do bateri bezcisnieniowej. Zimna do zimnej, ciepla do cieplej - polska bateria z biawar bezcisnieniowa - przy napelnianiu woda ZARAZ wycieka z kurka !!! - odkrecony ciepla woda - zimna zamknieta -jak instrukcja
    boiler sie nie napelnia .. Bateria zepsuta bo boiler nowy ??? albo inna bateria trzeba ?? Boiler firma Stiebel- eltron, boiler 10 l. bezcisn SN 10s
  • REKLAMA
  • #2 4998421
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 757
    Witam
    Objawy wskazują że masz zamienione końcówki zimnej i ciepłej wody.
  • REKLAMA
  • #3 5000308
    pio01
    Poziom 10  
    dziekuje za odpowiedz, podlaczenie bylo prawidlowe zimna -zimna , ciepla -ciepla ... poprzedno mialem boiler z biawara ,a ze ciekl to go wymienilem na Stiebel- Eltron tez bezcisnieniowy pozostala bateria - dzialajaca do konca . Moze to lezy w baterii ? inna konstrukcja ? dzialanie ?
  • #4 5000494
    niutat
    Poziom 36  
    Zasada działania takich baterii jest taka sama, spróbuj zamienić wyjścia, a może nowy bojler jest wadliwy?.
  • #5 5001343
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    pio01 napisał:
    dziekuje za odpowiedz, podlaczenie bylo prawidlowe zimna -zimna , ciepla -ciepla ... poprzedno mialem boiler z biawara ,a ze ciekl to go wymienilem na Stiebel- Eltron tez bezcisnieniowy pozostala bateria - dzialajaca do konca . Moze to lezy w baterii ? inna konstrukcja ? dzialanie ?

Jeśli woda "przelatuje" przez bioler to znaczy, że wpada górą a wypływa dołem. A powinna wlatywać dołem, napełnić zbiornik i dopiero wypłynąć górą. Widocznie oznaczenia na nowym są inne. Podłącz odwrotnie.
  • REKLAMA
  • #6 5005461
    pio01
    Poziom 10  
    dzieki jeszcze raz, problem w tym ze to juz drugi boiler podlaczony..
    przez ok 3 tyg bateria nie byla podlaczona do boilera, ktorego nie bylo, tylko uwaga -(chyba tu sprawe zap..) wezykiem razem ...te dwa gorne podlaczenia na baterii -zeby byla woda ... mozliwe ze cos w baterii sie
    zepsulo tja taki ze mnie "fachowiec"" Prosze o jakas porade... :(

a jak z cisnieniem moze odwrotne podlaczenie cos zepsuc ?
    a co z odpowietrzeniem ? ja kto dziala ? pisze w instrukcji ze czerwony to przewod opowietrzajacy ... jak to rozumiec ?
  • #7 5006226
    niutat
    Poziom 36  
    Zasada działania takiego bojlera jest prosta, otóż wyjście jednego z przewodów (zasilanie) znajduje się na dnie zbiornika natomiast drugi (wyjście)wyprowadzony jest rurką wewnątrz zbiornika aż do górnej jego części i teraz odkręcając w baterii ciepłą wodę napełniamy go po prostu od dołu dotąd aż woda przeleje się przez górną rurkę.Wyjście tej rurki tylko przechodzi przez baterię i cały czas jest otwarte (dlatego też gdy woda nawet zagotuje się w bojlerze to po prostu para będzie wydostawać się z baterii).Przewód czerwony to przewód wyjściowy i jednocześnie odpowietrzający.Jeśli zamiana przewodów nic nie zmieniła to powodem może być brak lub złamana rurka wewnątrz zbiornika.Żeby sprawdzić baterię zatkaj (nawet palcem)otwór zasilający bojler i spróbuj odkręcić ciepłą wodę, woda nie powinna wyciekać przez wylewkę.
  • #8 5022430
    pio01
    Poziom 10  
    dziekuje serdecznie za porade w sprawie podlaczenia bojlera koledze ..( tu wypisz te pseudonimy co maja)
    za te osobiste zaangazowanie i chec pomocy ...
    szczegolnie ten ostatni opis rozwiazal mi ten problem ...

zycze powodzenia i oby takich osob bylo wiecej !!
  • #9 5022548
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    pio01 napisał:
    dziekuje serdecznie za porade w sprawie podlaczenia bojlera koledze ..( tu wypisz te pseudonimy co maja)

Może napiszesz co było nie tak?
  • REKLAMA
  • #10 5026114
    niutat
    Poziom 36  
    DonRomano napisał:
    pio01 napisał:

Może napiszesz co było nie tak?

Cieszę się że się udało,też jestem ciekaw co było przyczyną usterki bo z taką się jeszcze nie spotkałem.
  • #11 5037665
    pio01
    Poziom 10  
    Witam wszystkich i jeszcze raz dziękuje za pomoc użytkownikom: NIUTAT, William Bonawentura :) Kolega powiedział mi, że oznaczenia podlaczenia zimnej cieplej byly inne niz poprzedno a ze w instrukcji pisali ze zle podlaczenie do wody zniszczy uszkodzi boiler to byl b.ostrozny .. moze za ostrozny ale jak sie mowi strzezonego .... ponadto nigdzie nie opisali dokladnie na czym polega system dzialania

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wycieku wody z baterii bezciśnieniowej Biawar po podłączeniu nowego bojlera Stiebel-Eltron SN 10s 10 l. Pomimo prawidłowego podłączenia zimnej i ciepłej wody, woda wyciekała natychmiast przy napełnianiu. Dyskusja wskazała, że przy bojlerach bezciśnieniowych ważne jest prawidłowe podłączenie przewodów: zasilanie wody powinno być na dnie zbiornika, a wyjście na górze przez rurkę wewnętrzną, która jednocześnie pełni funkcję odpowietrzenia (przewód czerwony). Zamiana przewodów może rozwiązać problem, gdyż oznaczenia mogą różnić się między modelami. W przypadku braku efektu, możliwa jest uszkodzona lub złamana rurka wewnątrz zbiornika. Test polega na zatkaniu otworu zasilającego i próbie odkręcenia ciepłej wody – brak wycieku wskazuje na sprawną baterię. Ostatecznie problem wynikał z różnic w oznaczeniach podłączeń między starym a nowym bojlerem oraz konieczności ostrożnego podejścia do instalacji, gdyż błędne podłączenie może uszkodzić urządzenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA