Tak mam na mysli kran z mozliwoscia mieszania wody za pomoca kurkow albo jednej dzwigni,tak ,zeby nie rozsadzilo zbiornika,czyli chodzi mi o baterie ,ktora redukuje cisnienie z sieci wodociagowej,jest inne dzialanie anizeli w bojlerach ,pozdrawiam
Witam, działa to tak że odkręcając zawór wody ciepłej powodujesz dopuszczanie zimnej wody do zbiornika podgrzewacza. Ciepła ze zbiornika zostaje wypchnięta do wylewki kranu.
Otwierając zawór wody zimnej jest ona kierowana bezpośrednio do wylewki.
Na takiej zasadzie działające podgrzewacze bez ciśnieniowe spotkałem kilka razy być może są inne rozwiązania .
Bateria czyli kran potrzebny jest do podgrzewacza bezcisnieniowego nie bojlera marki Stiebel Eltron o pojemnosci 5 litrow,chodzi o baterie, ktora w momencie napelnienia sie zbiornika zablokuje doplyw wody plynacej z sieci pod cisnieniem,ewentualnie propozycja jak to zrobic,ze w momencie odkrecenia kranu z ciepla nagrzana woda dopelni sie zbiornik z zimna woda i przy okazji nie wywali dekla z grzalką,ktory zakreca zbiornik,pozdrawiam
A jak zaworem kulowym zmniejsze cisnienie przed wejsciem z zimna wode to zda to tez egzamin Twom zdaniem,czy musi musi byc koniecznie specjalny reduktor,pozdrawiam i dziekuje za podpowiedz z poważaniem.
✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat działania baterii do podgrzewacza bezciśnieniowego, zwłaszcza w kontekście modelu Stiebel Eltron o pojemności 5 litrów. Dyskusja dotyczy sposobu, w jaki bateria (kran) reguluje dopływ wody, aby uniknąć nadmiernego ciśnienia w zbiorniku. Uczestnicy rozmowy wyjaśniają, że otwieranie zaworu ciepłej wody pozwala na dopuszczenie zimnej wody do zbiornika, a ciepła woda jest wypychana do wylewki. Wskazano również na konieczność zastosowania reduktora ciśnienia przed zbiornikiem z zimną wodą, aby zminimalizować ryzyko uszkodzenia urządzenia. Zawór kulowy nie jest wystarczający do redukcji ciśnienia, a jedynie ogranicza przepływ wody. Wygenerowane przez model językowy.