logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie urządzenie do regeneracji porysowanych płyt CD-DVD polecacie?

06 Kwi 2008 12:58 7134 9
REKLAMA
  • #1 4999251
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4999418
    Brauniack
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Ja kiedyś dawałem płyty do regeneracji do wypożyczalni video koszt mały.
  • REKLAMA
  • #3 4999454
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4999542
    Maciej_30
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    Usuwanie rys z płyt nie jest takie proste. Maszyny do tego są dość drogie (co najmniej kilka tysięcy zł). Może i są jakieś prostrze sposoby, ale efekty mogą być gorsze niż przed. Rysy usuwa się przez szlifowanie płyty, a następnie jej polerowanie. Płyta musi być zeszlifowana w jednakowym stopniu na całej powierzchni. Inaczej nie będzie działać. Jest w Warszawie firma, która to robi bardzo porządnie (korzystałem z ich usług i jestem zadowolony). Koszt takiej operacji to 9-10zł. Możesz wysłać płytę pocztą. Link do tej firmy: www.amer.pl
  • REKLAMA
  • #5 5000998
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 5006072
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 305
    Witam
    Byc moze to co napisze zjezy komus wlos na glowie ale opisze jak ja odzyskuje dane muzyke itp z porysowanych plyt ktorych juz sprzet czytac nie chce
    1 dokladnie myje plyte np woda z ludwikiem i po dokladnym oplukaniu susze pozniej pod swiatlo sprawdzam czy nie ma dziur na lakierze jesli sa-zamalowuje je markerem i teraz czas na strone przezroczysta-te maluje SIDOLUXem-rowno i cieniutka warstwa.Jak toto wyschnie dokladnie,a nawet bardzo dokladnie(pospiech nie wskazany!!!)Sprawdzam czy chodzi-a chodzi 8 na 10 plyt jesli chodzi to robie kopie plyty na kompie.Cala operacja zajmuje ok 40 min do godziny a koszt to koszt plyty i sidoluxu -mysle ze zamyka sie w 1pln:D
  • #9 5006310
    Maciej_30
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    Sposób dobry, ale tylko do skopiowania danych. Regeneracja przez szlifowanie pozostawia trwały efekt. Opłaca się to szczególnie, gdy chodzi o oryginały, a nie płyty nagrywane. W przypadku tych drugich rzeczywiście szlifowanie się nie opłaca.
  • #10 5009373
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 305
    Nie zgadzam sie z Toba-kopie zapasowa mozesz miec na wlasny uzytek zgodnie z prawem wiec jak skopiujesz plyte oryginala i zachowasz ja to nikt Ci zlego slowa nie powie niezaleznie od tego czy to dane czy program,muzyka.Jedyny problem to gry ale nie ze wzgledu na prawo ale ze wzgledu na zabezpieczenia i tu szlifowanie sie oplaca choc mam kilka oryginalnych gier "odratowanych"moja metoda i wchodza.Jak przestana zaczne sie martwic:)

Podsumowanie tematu

✨ Do regeneracji porysowanych płyt CD-DVD polecane są profesjonalne usługi szlifowania i polerowania, które zapewniają trwałe usunięcie rys poprzez równomierne zeszlifowanie całej powierzchni płyty. Koszt takiej usługi w firmie oferującej regenerację wynosi około 15,90 zł za jedną płytę. Alternatywnie, do odzyskania danych z mocno porysowanych płyt stosuje się domowe metody, takie jak mycie płyt z użyciem detergentu, suszenie, a następnie nałożenie cienkiej warstwy SIDOLUX-u na stronę przezroczystą, co pozwala na odczytanie danych i wykonanie kopii zapasowej. Płyty czyszczące napędy CD-DVD nie są bezpośrednio rekomendowane jako metoda regeneracji porysowanych nośników. Szlifowanie i polerowanie opłaca się szczególnie w przypadku oryginalnych płyt, natomiast do płyt nagrywanych bardziej praktyczne są metody kopiowania danych. Wskazano również, że kopie zapasowe oryginalnych płyt można legalnie posiadać na własny użytek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA