logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przestrojenie odbiornika radiotelefonu Radmor FM 315 na 2 m

jkk 06 Kwi 2008 22:00 4697 5
  • #1 5001616
    jkk
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Witam, zamierzam przestroić odbiornik nieco zabytkowego radiotelefonu FM 315 z pasma 171.400 MHz (ciepłownicy) na pasmo amatorskie. Na razie zdobyłem kwarce odbiorcze na częstotliwości 145.725 MHz (nasz lokalny przemiennik SR1P w Postominie oraz 145.300. 145.5 w planach, podobnie jak tor nadawczy). Choć powielacze i mieszacz odbiornika pracują prawidłowo to nie mogę sobie poradzić z zestrojeniem modułów FP 13,WW 23, FP 23 i FP 33 czyli obwodu wejściowego, wzmacniacza w. cz i filtru pasmowego. Mieszacz pracuje prawidłowo bo na odległości paru metrów od generatora sygnału (radiotelefon "ręczniak" ustawiony na moc 100 mW) odbiornik działa, brak mu jednak czułości, choć przed zmianą kwarców odbiornik był sprawny. (a dobrze zestrojona "315" poza minimalnym poborem prądu ma całkiem niezłe osiągi na odbiorze...) W trakcie dyskusji na naszym przemiennikowym kółeczku zdania były podzielone. Jedni koledzy radzili zmianę indukcyjności obwodów (o jeden zwój więcej na każdej cewce, czyli dużo dłubaniny) drudzy - równolegle do obwodów podpięcie pojemności rzędu paru piko. Niestety poza schematem z elektrody nie dysponuję serwisówką "315" z procedurą strojenia. Wiem że ten radiotelefon był w paru wykonaniach, różniących się zakresem częstotliwości, bodajże 146 - 160 i 160 - 174 MHz. "Zjechanie" odbiornikiem o 26 MHz niżej to jednak dużo. Czy któryś z Kolegów ma jakieś doświadczenia z tym konkretnym urządzeniem?
  • Pomocny post
    #2 5001968
    Robin01
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam.
    Przestrajałem kiedyś na 2m 315-kę z pasma 170 MHz. Jest to możliwe bez kłopotliwej zmiany indukcyjności cewek, wystarczy w obwodach zwiększyć pojemności o kilka pF. Bez problemu można dolutować dodatkowe kondensatory od strony druku, nie trzeba w tym celu rozlutowywać kubków.
    Aby nieco zwiększyć czułość urządzenia, pominąłem jeden z filtrów pasmowych.
    Trudno będzie przestroić obwody bez serwisówki, miałem ją kiedyś, muszę poszukać.

Pozdrawiam
  • #3 5003319
    motorolek
    Poziom 12  
    Wymiana lub zmiana ilości zwojów nie jest konieczna.
    Przestroić można za pomocą dolutowania od str. druku dodatkowych kondensatorów miniaturowych (bardzo wygodne są SMD) równolegle do tych z obwodów LC. Ich wartość (2 - 22pF) dobierasz tak, by uzyskać ustawienie rdzeni w środkowym położeniu (w zależności od poprzedniego pasma pracy), co zapewni zapas przy dokładnym strojeniu. Staraj się by sąsiadujące stopnie nie miały rdzeni w skrajnych położeniach (jeden max wkręcony, a drugi wykręcony. Twoja FM-ka jest z wyższego pasma (170 MHz) więc dodatkowe kondensatory raczej będą miały ok. 10-15pF. Zobacz tabelkę (wartości elementów w zależności od częstotliwości) na schemacie dostępnym np. tu
    http://radioam.ariadna.cd/old/technika/radiotelefony/radmor/index.htm
    co pozwoli oszacować wartość dodatkowego kondensatora - pamiętaj jednak, że w różnych wykonaniach są też różne cewki (pasmo wyższe ma moduły z żółtą kropką).
    Jeśli byś miał duże problemy z dokładnym dostrojeniem będziesz musiał wymienić np. moduły wejściowe na te z niższego pasma.
    Na elektrodzie masz sporo pokrewnych tematów przestrajania podobnych Radmor-ów.
  • #4 5006582
    jkk
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Dzięki Kolegom za podpowiedzi! Dziś wieczorem rozpruję parę starych modułów z germanowej jeszcze 315 i pozyskam niezbędne pojemności (wymiary), następnie spróbuję stroić wzmacniacz w. cz i filtr pasmowy. O wynikach poinformuję na forum.
  • #5 5006695
    161MDS01
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    U mnie leży 315 i nie jestem z niej zadowolony przestrojona została z pasma 170Mhz na 144-146Mhz napędzana syntezą SP6HUK i mizerne chodzi czułość jest kiepska normalnie nie potrafi nawet przemienika odebrać i nie mam pojęcia czym to jest spowodowane może tym że obwody są odpowiednio dobrane do pasma 170Mhz.Wynika z tego że obwody z pasma 170Mhz jest ciężko zaadeptować na pasmo 2m...Pozdrawiam

Daniel
  • #6 5008729
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    161MDS01 napisał:
    Wynika z tego że obwody z pasma 170Mhz jest ciężko zaadeptować na pasmo 2m...Pozdrawiam

Daniel

Może z innych powodów czułość jest niska,a obwody się ładnie przestrajają .Sprawdzone na kilku egzemplarzach osobiście,a też przez innych kolegów.
REKLAMA