Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GRAETZ CTV-XM 51T - brak obrazu

Vinnic 07 Apr 2008 09:26 1230 4
    Vinnic
    Level 16  
    Witam.
    Mam problem z TV marki GRAETZ CTV-XM 51T. Problem polega na tym, że brak jest obrazu a w głośnikach jest charczenie. W Stand-bay'u jest OK - czerwona kontrolka świeci, natomiast przy próbie uruchomienia z pilota następuje objaw jak opisałem wyżej. Kontrolka powinna świecić na zielono, tymczasem ona nie świeci wcale i nie można TV wprowadzić w Stand-By. Niektóre napięcia zaznaczone na płycie mają zaniżone wartości i być może układy logiczne nie pracują. Udało mi się zlokalizować kondensator 33uF/160V (chyba C606), który całkowicie stracił pojemność. Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na trop, ewentualnie udostępnił schemat tego TV (w bazie tego modelu nie znalazłem).
    Bogdan58
    Level 32  
    Schemat jest. Klucz, to chassis 11AK19PRO.

Pozdrowienia.
    Vinnic
    Level 16  
    Nie wiem czy dobrze kojarzę ale czy "chassis 11AK19PRO" to schemat do różnych TV? A co do samego pytania, to czy ma ktoś jakieś sugestie?
    Bogdan58
    Level 32  
    Skojarzenia dobre, chassis znane, ale żeby pomóc potrzebne są podstawowe informacje, czyli np. pomiary napięć strony wtórnej przetwornicy. Jakie jest zasilanie linii w momencie startu? Czy tranzystor linii dobry? Jeżeli dobry, co się dzieje po odpięciu kolektora i starcie przetwornicy?

Pozdrowienia.
    Vinnic
    Level 16  
    Okazuje się że właściwy schemat to nie 11AK19PRO tylko 11AK19B-1. Po sznureczku znalazłem następny uszkodzony kondensator C829* 470uF/160V, wymieniłem i ruszyło.