logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi Concert1 Panasonic - słaby odbiór po wymianie radia z Blaupunkt, co zrobić?

darekaudi4 08 Kwi 2008 17:15 13703 16
REKLAMA
  • #1 5007839
    darekaudi4
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    witam
    zmienilem radio audi concert (blaupunkt) na radio audi concert (panasonica) ,radia identyczne tylko jak wiadomo w blaupunktach jest problem z glosnoscia .po zmianie radia strasznie slabo odbieraja stacje czasami nawet calkiem zgubi sygnal np. w garazu czy gdzies na trasie ,czego w blaupunkcie nie bylo .wydaje mi sie ze nawet stereo teraz niema .Co z tym zrobic cos jest inaczej w podlaczeniu???
  • REKLAMA
  • #2 5008552
    rydzekcycek
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    witam sprawdź miernikiem czy radio podaje 12v na antenę ( napięcie między żyłą sygnałową anteny a masą ) . Jeśli jego brak to albo naprawa radia albo montaż separatora .
  • #3 5009630
    darekaudi4
    Poziom 10  
    hmm w przewodzie antenowym ma byc 12v ???
  • #4 5015142
    rydzekcycek
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    tak poczytaj o antenach w seat , vw , skoda , audi . Są tamanteny aktywne ze wzmacniaczem przy bacie i zasilane przez przewód antenowy
  • REKLAMA
  • #6 5026137
    darekaudi4
    Poziom 10  
    sprawdzilem i napiecie na przewodzie antenowym jest co teraz radio jes jeszcze zaplombowane napewmo nie bylo nic grzebane w mim
  • REKLAMA
  • #7 5026282
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 485
    Spróbuj powrócić do blaupunkta i zobacz jak jest, bo może wzmacniacz antenowy sie uszkodził.
  • #8 5040925
    radiotom
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Jezeli jest to antena dachowa ,to jest prostsza metoda aby antena zadziałała,lecz trochę bardziej pracochłonna.Musisz dorwać się do stożkowej podstawy anteny,rozkręcić ją i usunąć wzmacniacz i podłączyć się bezpośrednio do pola lutowniczego bata antenowego.
  • #9 5041435
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Kolego radiotom to zła droga. Nie wywala się czegoś poprawnie zaprojektowanego tylko się to naprawia. A opis naprawy takiej anteny był na forum krok po kroku - tylko na przykładzie Skody lub Seata.
  • #10 5052741
    radiotom
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Oczywiście kolego djlj24 ,masz rację,ale naprawa wzmacniacza wykonanego w technologii smd,nie zawsze jest możliwa,zwłaszcza dla mniej doświadczonych osób,dlatego też podałem sposób,który może wykonać nawet nieelektronik.A w razie niezadowalających efektów można "wrzucić" dodatkowy wzmacniacz między antenę a radio.
  • #11 6681169
    husain
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    witam!
    u mnie w avancie a4 wzmacniacza w podsufitce nie ma - wersja kombinowana, ktos sobie wymontował,
    w aucie jest seryjne radio audi chorus ktore dobrze zbiera stacje tylko w centrum miasta ( antena z batem podlaczona bezpośrednio pod radio)
    czy zakup separatora antenowego rozwiąże mi ten problem?
  • REKLAMA
  • #12 6732949
    punk's
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Witam. W moim przypadku problem wygląda następująco: mam radio vw w swoim passacie B5 i radio mi szumi przerywa itd. wymieniłem antenę z podstawką podłączyłem zasilanie +12V do podstawki i nie wiele pomogło. Czy dołożenie separatora w czymś pomoże?
  • #13 6733155
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1708
    Jeśli masz antene z zasilaniem zewnętrznym to nie jest antena od B5 - zakładanie separatora nic nie da .
  • #15 6737996
    elektromax.jr
    Poziom 1  
    Ja mam podobnie od pewnego czasu w ogóle jest tak jak bym nie mial stereo. Czy ktos wie jak w w radio Concert sprawdzić czy jest stereo ? Czy ta dioda pomiedzy przyciskami TP a znaczkeim dolby oznacza stereo ? Ciekawosta jest to że jak włącze CD ze zmieniarki to stereo jest podczas słuchania radia go jednak brak.
  • #16 15198236
    wyshaa
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Niektóre audi A4 B5 w wersji avant jak najbardziej mogą mieć osobne zasilanie wzmacniacza przy antenie dachowej. Np. moje :-) Przecież nie decyduje o tym antena, tylko wyprowadzenie instalacji z auta. Mam wzdłuż kabla antenowego dodatkowy kabelek zasilający z wsuwką na wzmacniacz.
    Jest to chyba bardzo rzadkie rozwiązanie (kłopot z zakupem anteny) ale jak najbardziej możliwe.
  • #17 15435348
    kakson16
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Mam antenke ze wzmacniaczem gdzie podpiąć plus a gdzie minus ? I czy przewód ktury idzie z radia podaje 12v ? I muszę podpiąć minus z tylnej lampki czy przewód z radia to minus i muszę podpiąć plusa ? Moje auto to audi a3 8l 1998r.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie radia Audi Concert Blaupunkt na Audi Concert Panasonic pojawił się problem ze słabym odbiorem stacji radiowych oraz brakiem stereo, co wcześniej nie występowało. Przyczyną może być brak zasilania 12V na przewodzie antenowym, który zasila aktywną antenę dachową ze wzmacniaczem. W samochodach marek Audi, VW, Seat i Skoda często stosowane są anteny aktywne zasilane przez przewód antenowy. Należy zmierzyć napięcie między żyłą sygnałową anteny a masą. Jeśli napięcie 12V jest nieobecne, konieczna jest naprawa radia lub montaż separatora antenowego między anteną a radiem. W niektórych przypadkach wzmacniacz antenowy może być uszkodzony i wymagać naprawy lub usunięcia, choć naprawa jest trudna ze względu na technologię SMD. Alternatywnie można zastosować dodatkowy wzmacniacz antenowy. W modelach Audi A4 Avant zdarzają się wersje bez wzmacniacza w podsufitce, co wpływa na odbiór. Warto również sprawdzić, czy w kostce zasilającej jest podłączony i zasilany niebieski przewód, który odpowiada za zasilanie anteny. Problemy z odbiorem i brakiem stereo mogą wynikać z różnic w instalacji antenowej i zasilaniu między różnymi wersjami radia i samochodu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA