logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Napieciowy....potrzebna pomoc przy opisie układu

fazzi111 08 Kwi 2008 21:48 2366 17
REKLAMA
  • #1 5009177
    fazzi111
    Poziom 10  
    Witam ....układ znalazłem na forum http://www.elektroda.net/warsztatowe/praktyka1.html i potrzebna jest mi pomoc przy opisie układu. Układ ten ma posłużyć jako projekt na przedmiot Teorii Obwodów....przydała by sie każda pomoc ( jaki tranzystor się włącza, na czym polega jego zasada działania,jakie są sprzężenia zwrotne i co powodują...każda podpowiedz do tego układu sie przyda. Z góry dziękuje za odp
  • REKLAMA
  • #2 5009335
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 887
    To może na początek ty nam opisz ten układ.
  • REKLAMA
  • #3 5009465
    fazzi111
    Poziom 10  
    jest to wzmacniacz napieciowy...zasilany napięciem 12V, układ tranzystorów to układ darlingtna...i tylko tyle wiem na temat tego układu....może ktoś by mi pomógł w jego bardziej szczegółowym opisie
  • #4 5009617
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 5009670
    fazzi111
    Poziom 10  
    a moze bys mi podpowiedział jaki układ wybrać....coś co by się nadawało.Warunki jaki musi spełniać układ to max 3 tranzystory( ale układ też nie może być zbyt prosty i nie może być to układ scalony) ...coś ciekawego, a zarazem nie skomplikowany do analiz.
  • #6 5010700
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Nie wiem co wy chcecie od tego wzmacniacza, po prostu ma dwa obwody ujemnego sprzężenia zwrotnego:

- napięciowe - szeregowe (z wyjścia do obwodu emitera tranzystora wejściowego)

- prądowe-równoległe (z emitera tranzystora wyjściowego na bazę wejściowego)
  • #7 5010743
    fazzi111
    Poziom 10  
    a do czego sa te sprzerzenia...co powodują??jak wływaja na układ??układ ten będzie poprawnie działał??niech ktoś mi pomorze przy jego szczegółowym opisie....
  • #8 5010805
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 5010986
    fazzi111
    Poziom 10  
    dołaczam tutaj schemat tego układu w Pspice...
    pytanie: czy dobrze że w analizie DC wychodzi mi cały czas zero??(według mnie jest dobrze,ale nie jestem pewien) o i jeszcze mam pytanko...jakie są punkty pracy dla analizy DC - takie dostałem pytanie, (lub jak je wyznaczyc).
    Mógłby ktoś mi obliczyć,jakie wzmocnienie ma ten układ.Czy możliwe jest aby 10mV (amplituda)na wejściu wzmocniło do około 250mV??
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Napieciowy....potrzebna pomoc przy opisie układu schemat.JPG (63.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 5011039
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 5011051
    fazzi111
    Poziom 10  
    w Pspice nie było tranzystorów BC413...i gościu od Teorii obwodów zasugerował mi takie jak podane za w załączniku ( w pspice jest mały wybór tranzystorów).To jakie będą lepsze??
  • #12 5011105
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 5011566
    jony
    Specjalista elektronik
    Super uproszczona analiza układu wygląda tak:
    Prąd kolektora Ic1 można wyznaczyć z wzoru
    Ic1=(Ec-2Ube)/(R2+R3+R4)=36uA (jak widać punkt pracy tak bardzo nie zmieni sie jak damy inne tranzystory)
    I z tego wyznaczamy Ic2=450uA
    I teraz Ku1=(R3||Rwe2)/(R2+re1)=62[V/V]
    Ku2=(R8||RL)/R7=0.48[V/V]
    Kuz=Ku1*ku2=30[V/V]
    Kuf=Kuz/(1+Kuz*B)=30/1.7=23[V/V]
    B=R2/(R2+R5)
    Czyli wynik okazał sie dosyć zgodny z wynikiem uzyskanym przez kolegę fazzi111 w pspicu (250mV/10mV=25V/V)
    Ale sądząc po wypowiedzi kolega fazzi111 niewiele z tego zrozumie.
    Dlatego jemu zalecam wyznaczenie tych parametrów samemu tradycyjnymi sposobami, czyli analiza DC i AC.
    I powodzenia w wyprowadzaniu wzoru na prądu kolektora uwzględniający Hfe
  • #14 5011927
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 5012033
    jony
    Specjalista elektronik
    marekzi napisał:
    @jony; - używasz oznaczeń z pierwszego schematu(?) - (bo są dwa, z różnymi oznaczeniami) i coś mi tu nie gra.

Oznaczenia jak na tym schemacie
    http://www.elektroda.net/warsztatowe/schematyideowe/praktyka1.gif
    Plus RL=1KΩ z drugiego schematu

marekzi napisał:

No i uchyl, proszę, rąbka tajemnicy - skąd wziąłeś 2Ube we wzorze Ic1=(Ec-2Ube)/(R2+R3+R4) ?

Po usunięciu R5 mamy schemat podobny do tego.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/analiza_dc_136.jpg
    I Hfe=∞ I wzór na Ic1 "widać" jak na dłoni
  • #16 5012076
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 5012925
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Wzmacniacz analiza DC:

Po wyłączeniu obu sprzężeń zwrotnych w dziedzinie prądów zmiennych
    (przez chytrze wrzucone do układu kondensatory, tak by nie zmienić stałoprądowego punktu pracy)

ku1=99.45 V/V
    ku=374.5 V/V (całkowite)

ku3=Ku/Ku1=3.77 V/V - wzmocnienie drugiego tranzystora

Włączone tylko sprzężenie przez R6, sprzężenie to obejmuje TYLKO tranzystor T1 (napięcie z kolektora T1 przez wtórnik na T2 o wzmocnieniu ku2 mniejszym od jedności trafia do rezystora sprzężenia R6.

Czyli mamy równanie, dla pierwszego stopnia wzmacniacza:

Uwy1=ku1*(Uwe-β1*Uwy1*ku1*ku2)
    Uwy1*(1+β*ku1*ku2)=Uwe

$$ku1f=\frac{Uwy1}{Uwe}=\frac{ku1}{1+\beta_1\cdot ku1\cdot ku2}$$

ku1 - wzmocnienie pierwszego stopnia bez sprzężenia
    ku1f - wzmocnienie pierwszego stopnia ze sprzężenie,
    ku2 - wzmocnienie wtórnika na tranzystorze T2 ≈0.98
    β1 - współczynnik sprzężenia dla pierwszego stopnia

$$\beta1=\frac{R1}{R1+R6}=1,4466e-4$$

$$ku1f=\frac{ku1}{1+\beta1*ku1*ku2}=\frac{99.45}{1+99.45*0.98*1.466e-4}=98.04 V/V $$

Wzmocnienie całkowite (z działającym jednym sprzężeniem)

$$ku=ku1f*ku3=98.04*3.77=369.6 V/V$$

Wartość obliczona przez symulator wynosi 368.5 V/V

I przypadek, gdy działa dodatkowo drugie sprzężenie (napięciowe-szeregowe) przez rezystor R5, to sprzężenie obejmuje oba stopnie wzmacniajace.

Przebieg żółty wzmocnienie 1 stopnia wzmacniacza (Uwy1)
    Przebieg zielony wzmocnienie całego wzmacniacza.

$$\beta2=\frac{R2}{R1+R2}=\frac{1}{101}$$

wzmocnienie całkowite przy włączonych obu sprzężeniach:

$$kuf2=\frac{369.6}{1+\frac{369.6}{101}}=79.3 V/V$$

W obliczeniu użyłem oczywiście wzmocnienia wzmacniacza poddanego działaniu pierwszej pętli sprzężenia (przez R5 i R1)

Czyli prawie równe temu wyliczonemu przez symulator układowy.

Wzmocnienie drugiego stopnia wynosi w przybliżeniu

$$ku2\approx\frac{R8||(R5+R2)||RL}{R7}\approx 4.18\ [V/V]$$ w środku pasma dla RL=1MΩ

Widać z powyższego, że głównym sprzężeniem określającym wzmocnienie układu jest to realizowane przez R5 i R2

Sprzężenie przez R6 określa głównie stałoprądowy punkt pracy a dla prądu zmiennego obejmuje (przy wykorzystaniu R1) tylko pierwszy tranzystor.
  • #18 5015703
    fazzi111
    Poziom 10  
    dziękuje ślicznie wszystkim którzy pomogli mi w analizie tego układu....wasza pomoc bardzo mi sie przydała. Układ ten ma posłużyć jako projekt do teorii obwodów wiec pewnie w nie dalekiej przyszłości skorzystamy jeszcze z waszej pomocy.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy analizy i opisu układu wzmacniacza napięciowego zasilanego napięciem 12V, zawierającego dwa tranzystory. Układ nie jest typowym układem Darlingtona, a jego konstrukcja budzi wątpliwości co do poprawności działania. Wzmacniacz posiada dwa obwody ujemnego sprzężenia zwrotnego: napięciowe szeregowe (z wyjścia do emitera tranzystora wejściowego) oraz prądowe równoległe (z emitera tranzystora wyjściowego na bazę wejściowego), które stabilizują punkt pracy i wpływają na wzmocnienie. Wskazano, że baza tranzystora T1 jest polaryzowana przez rezystor R6 bez dzielnika napięcia, co powoduje dużą zależność punktu pracy od parametrów tranzystora. W analizie DC i AC omówiono wyznaczanie punktów pracy i wzmocnienia układu, podając uproszczone wzory na prąd kolektora i wzmocnienie poszczególnych stopni oraz całkowite. Zwrócono uwagę na nieoptymalny dobór tranzystorów 2N2222, które są przełącznikowe i generują szumy, sugerując zastosowanie tranzystorów niskoszumowych m.cz. takich jak BC109, BC414, BC149, BC549 lub BC550. Przeprowadzono symulacje w PSpice, gdzie uzyskano wzmocnienie około 25-30 V/V dla sygnału wejściowego 10 mV i wyjściowego około 250 mV. Omówiono wpływ sprzężeń zwrotnych na wzmocnienie i stabilizację układu oraz wskazano na potrzebę samodzielnej analizy punktów pracy i parametrów tranzystorów. Układ służy jako projekt do przedmiotu Teoria Obwodów, a uczestnicy dyskusji zachęcają do dalszej nauki i analizy tradycyjnymi metodami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA