Witam mam problem z radiem Red Star RCD-33. Po włożeniu płyty wyświetla komunikat ERROR 08. Czy z tym radiem można jeszcze coś zrobić? Czy to oznacz że poległ laser?
W tandetach to tysiące usterek się spotyka, najczęściej szkoda czasu na szukanie a nie zawsze to jest laser. Czasem zdarzają się błędy fabryczne i radio wtedy działa.
Witaj simeone666 .Mam pytanie do ciebie .Czy próbowałeś coś poczytać na elektrodzie na ten temat np.radio nie czyta płyt ? czy coś podobnego (zazwyczaj w instrukcjach obsługi są podane kody usterek) .Piszę ten post dlatego , że zanim dobrałem się do podobnego chińczyka ( ROCKER RC-159 ) , to bardzo dużo mi dało przestudiowanie postów o różnych radyjkach z podobnymi objawami jak twój chińczyk i w końcu go zrobiłem bo się uparłem pomimo nawet zniechęcenia przez któregoś z forumowiczów ..Naprawdę nikt nie jest tutaj czarodziejem i nie odpowie od razu co trzeba zrobić aby radyjko zadziałało , bo do każdego radyjka podchodzi się indywidualnie .Kliknij " SZUKAJ " a na pewno coś znajdziesz konkretnego .A tak na marginesie laser mógł paść ale wcale nie musiał ( tak było np. u mnie ) .Pozdrawiam " stary hydraulik"
Witam, gdyby w instrukcji były opisane kody błędów, to nikomu bym głowy tym tematem nie zawracał. Moje podejrzenia są następujące: jeżeli przeczyszczenie soczewki nic nie da, to wymiana się nie opłaca. Większość chińskich sprzętów jest robiona na identycznych podzespołach, nie ingerują oni w oprogramowanie więc kody błędów czy w chińskim radiu samochodowym, czy przenośnym lub stacjonarnym sprzęcie będą identyczne. Czy ktoś ma rozpracowane te kody?
Zwykle te badziewniki wyświetlają ERROR-02 lub ERROR-04 jak laser jest dętka. A jak nie kręci płytą i zgłasza błąd to trzeba szukać, czasem wystarczy przelut, czasem wymiana silnika, czasem padnięty driver a czasem kiepskie elektrolity. Warto przed naprawą podstawić mechanizm i stwierdzić czy wina nie jest po stronie zasilania z radia.
Co nie wyklucza problemu silnika i drivera. Jak ktoś mi chce wcisnąć takie coś do robienia to od razu mówię, że brak części. Bo nawet VDO wypuściło model CD163 takie jak bazarowe i do tego też nie było części i dokumentacji.
✨ Radio samochodowe Red Star RCD-33 wyświetla komunikat ERROR 08 po włożeniu płyty, co wskazuje na problem z odtwarzaniem. Przyczyną błędu nie musi być uszkodzony laser – często spotykane są różne usterki mechaniczne i elektroniczne, takie jak problemy z silnikiem napędu, driverem, zasilaniem lub kondensatorami elektrolitycznymi. Warto najpierw przetestować mechanizm i sprawdzić zasilanie. W przypadku chińskich modeli często brak jest dokumentacji i części zamiennych, co utrudnia naprawę. Kody błędów w takich urządzeniach są zwykle podobne, ale nie zawsze opisane w instrukcjach. Przed wymianą lasera zaleca się przeczyszczenie soczewki i dokładną diagnostykę. Podobne problemy występują w innych chińskich modelach, np. ROCKER RC-159, gdzie naprawa wymaga indywidualnego podejścia i cierpliwości. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.