logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Red Star RCD-33 - komunikat ERROR 08 po włożeniu płyty, co oznacza?

simeone666 09 Kwi 2008 07:45 1329 7
REKLAMA
  • #1 5010058
    simeone666
    Poziom 11  
    Witam mam problem z radiem Red Star RCD-33. Po włożeniu płyty wyświetla komunikat ERROR 08. Czy z tym radiem można jeszcze coś zrobić? Czy to oznacz że poległ laser?
  • REKLAMA
  • #2 5010603
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    W tandetach to tysiące usterek się spotyka, najczęściej szkoda czasu na szukanie a nie zawsze to jest laser. Czasem zdarzają się błędy fabryczne i radio wtedy działa.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 5013788
    simeone666
    Poziom 11  
    Bardzo proszę o konkrety.
  • REKLAMA
  • #4 5016219
    krzych1-b
    Poziom 21  
    Ocena: 215
    Witaj simeone666 .Mam pytanie do ciebie .Czy próbowałeś coś poczytać na elektrodzie na ten temat np.radio nie czyta płyt ? czy coś podobnego (zazwyczaj w instrukcjach obsługi są podane kody usterek) .Piszę ten post dlatego , że zanim dobrałem się do podobnego chińczyka ( ROCKER RC-159 ) , to bardzo dużo mi dało przestudiowanie postów o różnych radyjkach z podobnymi objawami jak twój chińczyk i w końcu go zrobiłem bo się uparłem pomimo nawet zniechęcenia przez któregoś z forumowiczów ..Naprawdę nikt nie jest tutaj czarodziejem i nie odpowie od razu co trzeba zrobić aby radyjko zadziałało , bo do każdego radyjka podchodzi się indywidualnie .Kliknij " SZUKAJ " a na pewno coś znajdziesz konkretnego .A tak na marginesie laser mógł paść ale wcale nie musiał ( tak było np. u mnie ) .Pozdrawiam " stary hydraulik"
  • REKLAMA
  • #5 5017576
    simeone666
    Poziom 11  
    Witam, gdyby w instrukcji były opisane kody błędów, to nikomu bym głowy tym tematem nie zawracał. Moje podejrzenia są następujące: jeżeli przeczyszczenie soczewki nic nie da, to wymiana się nie opłaca. Większość chińskich sprzętów jest robiona na identycznych podzespołach, nie ingerują oni w oprogramowanie więc kody błędów czy w chińskim radiu samochodowym, czy przenośnym lub stacjonarnym sprzęcie będą identyczne. Czy ktoś ma rozpracowane te kody?
  • Pomocny post
    #6 5017762
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1324
    Zwykle te badziewniki wyświetlają ERROR-02 lub ERROR-04 jak laser jest dętka. A jak nie kręci płytą i zgłasza błąd to trzeba szukać, czasem wystarczy przelut, czasem wymiana silnika, czasem padnięty driver a czasem kiepskie elektrolity. Warto przed naprawą podstawić mechanizm i stwierdzić czy wina nie jest po stronie zasilania z radia.
  • #7 5017831
    simeone666
    Poziom 11  
    Dzięki "djlj24 " , za bardzo cenne rady. Płytą kręci bez problemu. Wkładam płytę - gra, za chwilę błąd. Teraz prawie cały czas błąd.
  • #8 5018070
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1324
    Co nie wyklucza problemu silnika i drivera. Jak ktoś mi chce wcisnąć takie coś do robienia to od razu mówię, że brak części. Bo nawet VDO wypuściło model CD163 takie jak bazarowe i do tego też nie było części i dokumentacji.

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe Red Star RCD-33 wyświetla komunikat ERROR 08 po włożeniu płyty, co wskazuje na problem z odtwarzaniem. Przyczyną błędu nie musi być uszkodzony laser – często spotykane są różne usterki mechaniczne i elektroniczne, takie jak problemy z silnikiem napędu, driverem, zasilaniem lub kondensatorami elektrolitycznymi. Warto najpierw przetestować mechanizm i sprawdzić zasilanie. W przypadku chińskich modeli często brak jest dokumentacji i części zamiennych, co utrudnia naprawę. Kody błędów w takich urządzeniach są zwykle podobne, ale nie zawsze opisane w instrukcjach. Przed wymianą lasera zaleca się przeczyszczenie soczewki i dokładną diagnostykę. Podobne problemy występują w innych chińskich modelach, np. ROCKER RC-159, gdzie naprawa wymaga indywidualnego podejścia i cierpliwości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA