logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

uTorrent blokuje neta. Strony w ogóle się nie otwierają.

Ruff_Ryder 09 Kwi 2008 14:12 17093 17
REKLAMA
  • #1 5011042
    Ruff_Ryder
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie. Mam taki problem otóż mam 2Mbit łącze chello i wszystko do tej pory chodzilo super i do tej pory kiedy włączyłem uTorrenta i nawet gdy sciągał on prędkością ponad 200KB/s to strony otwierały się w miarę płynnie i nie było żadnego problemu. Od kilku dni mam taki problem iż wystarczy że otworze uTorrenta a on nawet nie zdąży rozpocząc pobierania i nawiązać połączeń a strony w przeglądarce porpstu sie nie otwieraja i tak jakby nie bylo netu. GG chodzi i net na innym komputerze w mojej domowej sieci też smiga ładnie a u mnie wystarczy włączyć uTorrenta i net tak jakby się blokuje. Co ciekawe gdy wysyłam pingi do stron w wierszu poleceń to pakiety są dostarczane a czas poniżej 20ms wiec nie wiem czemu przeglądarki i np radia na winampie poprostu stoją. Nie jest to też chyba wina routera gdyż jak podepne modem bezposrednio do swojego laptopa sytuacja jest taka sama. Co to może byc bo wyglada na to iż jest to problem mojego kompa a nie netu? Do tej pory wszystko bylo ok. Czy to jakis robak? Prosze o pomoc.

Dodam że nawet kiedy wyłącze uTorrenta to problem nie znika. Sprawe rozwiązuje tylko reset kompa.
  • REKLAMA
  • #2 5011662
    Cyrus
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    A może tak Ci kompa zamula?
    Miałem przypadek z Aresem co mi pobierał ponad 90% CPU...
  • REKLAMA
  • #3 5011892
    Ruff_Ryder
    Poziom 11  
    Napewno nie zamula bo na pasku bocznym caly czas widze zuzycie procesora a po drugie 1.8 Core 2 Dou program taki jak uTorrent nie ma mozliwosci zeby zamulil a poza tym jesliby tak bylo to raczej mialbym problem z otwarciem samej przegladarki a nie otwarciem strony. Co wiecej problem wystapil jakos nagle wczesniej zasysalem torrentem po 250KB/s i spokojnie otwieralem stronki. Tylko uTorrent powoduje taki problem bo zainstalowalem Azureusa i net dziala normalnie ale azureus jest zamotany i wolniej mi sciaga.

Poza tym problem sie utrzymuje nawet po wylaczeniu uTorrenta prawdopodobnie az do restartu wiec nie wiem czemu blokuje mi neta.

Ma ktos jakies inne pomysly?
  • #4 5013442
    chmuri
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    hmm zmień porty na utorrencie i ustaw szyfrowanie połączeń i napisz czy dalej nie trybi
  • #5 5013597
    Ruff_Ryder
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany a tkwił w programie antywirusowym tylko pytanie dlaczego program bez zadnego komunikatu i aktywnosci cos namieszal i blokowal neta.Po jego wyłączeniu przy uruchomionym uTorrencie spowrotem smiga az milo :) Programem byl Eset Smart security tylko teraz pytanie czy warto instalowac go jeszcze raz (bo nie bawilem sie w szukanie ustawien tylko poprostu go wywalilem) czy moze pokusic sie o inny program? Co radzicie?
  • #6 5014948
    chmuri
    Poziom 18  
    hehe po pierwsze to nie jest zwykły antywius tylko cytuje ze strony http://www.antywirusexpert.pl/eset_smart_security.php

Eset Smart Security

ESET Smart Security to pakiet bezpieczeństwa integrujący w jednym rozwiązaniu najnowszą wersję programu antywirusowego i antyspyware ESET NOD32, personal firewall oraz filtr antyspamowy. Całość tworzy skuteczne i bardzo szybkie narzędzie chroniące przed szerokim spektrum zagrożeń. 

a jak chcesz coś dobrego i masz dobry sprzęt to polecam norton antywirus ale wersja corporate.
  • #7 5015024
    Ruff_Ryder
    Poziom 11  
    Zainstalowałem narazie Kaspersky Internet Security. Zobaczymy jak bedzie sobie radził.
  • #8 5015090
    chmuri
    Poziom 18  
    obojętnie;) jak masz coś złapać to i tak złapiesz nie ważne jak kto i gdzie;)
  • #9 5576108
    masaxer
    Poziom 1  
    Mam ten sam problem. Po wylaczeniu uTorrenta, Internet wraca po ok 20 sekundach. Uzywam Kaspersky Internet Security 2009. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 5579417
    Forest82
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    I ja mam podobny problem !!

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 5583548
    smalin
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam,

mam ten sam problem, moze jakies nowe wnioski i sugestie?
  • #12 5583619
    karolgarlicki
    Poziom 2  
    Mialem podobnie. Mialem Viste. Mam nadal Viste. Polecam interesowac sie rozwojem utorrenta. Jesli macie problem, to szukajcie pomocy na forum programu. Istnieje udokumentowany blad programu w systemach z eset ss.
  • #13 5583796
    smalin
    Poziom 15  
    Ja wlasnie przed chwila usunalem wszystkie pliki ustawienia dla torrenta (settings i dht) potem zainstalowalem wersje 1.7.7 i wszystko biega jak zegarek. W tej chwili ma download powyzej 700kB.

Pozdro
  • #14 5584349
    karolgarlicki
    Poziom 2  
    Polecam uaktualniac do najświeższych wydań. Dlaczego 1.7.7? Jest już 1.8 od kilkunastu tygodni chyba!
  • #15 5586236
    smalin
    Poziom 15  
    Problem wlasnie w tym, ze 1.8 mialem i torrent przestal chodzic. Dlatego zdecydowalem wrocic do 1.7.7. Przy 1.8 probowalem wielu roznych sposobow zeby uruchomic, ale niestety Cale lacze sie dziwnie zapychalo, Firefox nie chodzil nie chodzila poczta, i download byl na poziomie 1k.

Pozdro
  • #16 5601961
    gn0mik
    Poziom 2  
    heLp
    Po odpaleniu uTorrenta nie wyświetlają sie stronki w Mozilli (albo bardzo długo to trwa), poczta sie nie odbiera, tlen nie łączy ... po wyłączeniu uTorrenta wszystko wraca do normy - ktoś może mi pomóc?

pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polega na tym, że po uruchomieniu uTorrenta na łączu 2 Mbit (Chello) strony internetowe przestają się ładować, mimo że ping do serwerów jest niski i pakiety są dostarczane. Problem występuje tylko na jednym komputerze, niezależnie od podłączenia przez router czy bezpośrednio modemem. Użytkownik wyklucza przeciążenie CPU i wskazuje, że problem pojawił się nagle. Inny klient torrent, Azureus, działa poprawnie, choć wolniej. Po analizie okazało się, że przyczyną jest program antywirusowy Eset Smart Security, który bez komunikatu blokował ruch sieciowy przy uruchomionym uTorrentcie. Po wyłączeniu Eseta internet działa poprawnie. W dyskusji pojawiły się sugestie zmiany portów i włączenia szyfrowania w uTorrentcie. Użytkownicy polecają aktualizację uTorrenta do wersji 1.7.7, gdyż wersja 1.8 powodowała problemy z zapychaniem łącza i brakiem dostępu do internetu. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy z Kaspersky Internet Security 2009. Zalecane jest ograniczenie limitu wysyłania w uTorrentcie do około 10 kB/s, co pomaga uniknąć blokowania łącza. Wskazano również, że problem jest znany i udokumentowany na forach uTorrenta, szczególnie w połączeniu z programami zabezpieczającymi typu firewall i antywirus.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA