logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

uTorrent nie pobiera plików po instalacji zamiast Azureusa - co zrobić?

tomaszekg999 20 Sty 2007 00:13 6972 22
REKLAMA
  • #1 3463716
    tomaszekg999
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam. Mam problem z Utorrentem, dostałem ostatnio porade na Forum aby zamiast Azureusa ściągnac Utorrenta. Poneważ Azureus nie chciał mi działac. Ale z tym Utrrentem tez mi nic nie ściąga. PROSZE POMÓZCJE MI BO SAM NIE DAM RADY.
  • REKLAMA
  • #2 3463744
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Najprawdopodobniej masz jakiś net przez Lan albo radiówkę, i nie masz zewnętrznego IP, oraz admin sieci blokuje porty TCP/UDP. Innej opcji nie ma, skoro 2 różne prograqmy nie chcą działać...
  • #3 3463766
    tomaszekg999
    Poziom 11  
    No tak ale na eMule ściągam :-(
  • Pomocny post
    #4 3463777
    Lestat
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    To może sprecyzuj pojęcie "Nie działa". Bo coś mi się wydaje że po prostu nie znasz się na sieci torrent i nie wiesz co to znaczy seeder i peer. Może po prostu torrenty które próbujesz ściągnąć mają mało seedów (udostępniających) i dla tego się nie ściąga :?:
  • REKLAMA
  • #5 3463803
    tomaszekg999
    Poziom 11  
    Acha mam 512 z Elektrima niewiem tylko gdzie sprawdzic ten Lan. Do tego na tym samym łaczu na innym Laptopie było ok.

Dodano po 17 [minuty]:

A więc wchodze na Torreny.org wybieram torrent o seed.51 i peer 16 i klikam pobierz pobiera mi do plików a potem z plików przenosze do ściągaia. A faktycznie jestem początkujący i dlatego mi tak ciężko z czymś wystartować.
  • Pomocny post
    #6 3463877
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    A w miejscu, które podkreśliłem czerwoną linią masz wyświetlone jakieś liczby??
    PS Najważniejsi są seedowie - pełni udostępniający
  • #7 3465165
    tomaszekg999
    Poziom 11  
    NO właśnie tu mam zero. a te pobierane do pliku mają seed. własnie tego nie rozumie moze mam cos zle ustawione albo coś żle przenosze:(
  • REKLAMA
  • #8 3465211
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, zobacz dwie rzeczy:

W pasku stanu µTorrenta jest ikona, jest zielona, żółta czy czerwona ?
    W informacjach o ściąganiu, kiedy zaznaczysz pozycję na liście, pokażą się szczegółowe informacje o pobieraniu - czy udało się połączenie z trackerami, czy µTorrent pokazuje błędy ?

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #9 3465297
    roman35
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    tomaszekg999,a jaki masz system operacyjny.Jeżeli Windows XP to być może zapora systemowa blokuje Utorrenta,chociaż jeżeli masz dodatek SP1 to program powinien się łączyć przynajmniej i ściągać z minimalną prędkością,ale jeżeli z dodatkiem SP2 to może blokować uTorrenta całkiem.Chyba ,że masz inną zaporę np,Zone alarm czy Kerio,to trzeba dopuścić program uTorrent do internetu.
    I jeszcze jedno przy systemie operacyjnym XP z dodatkiem SP2 trzeba zwiększyć limit połączeń programem xp-Antispy.Chociaż też sam nie wiem,skoro autor wątku pisze,że ściągał już programem e-mule.
    tomaszekg999 ile czasu zajmuje ci ściągnięcie pliku ok.50MB programem e-mule ?

P.s Poprawiłem się, w uTorrencie nie ma buziek są strzałeczki .Buźki są w Azureusie......... przepraszam.
  • #10 3465512
    tomaszekg999
    Poziom 11  
    mam winxp a strzałka jest w pierwszej chwili niebieska a po chwili czerwona niestety.Nie wiem ile czasu ściąga 50 MB plik bo nie ściągałem pojedynczo ale np trzy 700MB filmy ściągają mi się już tydzień i jeszcze trochę brakuje,niewiele ale jeszcze.
  • Pomocny post
    #11 3466389
    roman35
    Poziom 18  
    tomaszekg999 Przepisz mi tu wszystko co pisze
    w start>>>prawoklik mój komputer>>>właściwości(przepisz wszystko co pisze w polu system .
    Nie chce cie martwić ale wszystko wskazuje na to,że jesteś za natem masz poblokowane porty P2P,tak jak koledzy wcześniej już wspominali.
    Ja przy neostradzie 256 plik o wadze 700MB ściągam ok 8 godzin.Czyli 3x700MB ściągnąłbym w 24 godziny.
    Ale nic odpisz mi to o co cie prosiłem w pierwszym zdaniu swojego posta.

tomaszekg999 dobra ja nie pamiętam jak jest w Win Xp SP1 ,ale spróbuje
    start>>>panel sterowania>>>połączenia sieciowe>>>połączenia internetowe>>>prawoklik na swoje łącze>>>właściwości>>>zaawansowane>>>Chroń mój komputer bla,bla ,bla to trzeba odznaczyć.Ustawienia te będą aktywne po ponownym połączeniu lub po restarcie kompa(i tu prosiłbym kolegów z forum o poprawę mnie jeżeli popełniłem gdzieś błąd ...posiadam dodatek SP2 i nie pamiętam sposobu wyłączenia zapory w tymże dodatku)
    Natomiast w dodatku SP2
    start>>>panel sterowania>>>centrum zabezpieczeń>>>zapora systemu windows>>>wyjątki>>>zaptaszyć uTorrent>>>dodaj i ok.
    To wszystko
  • #12 3467320
    tomaszekg999
    Poziom 11  
    ok to pisze: microsoft windows xp home edition wersja 2002 dodatek Serwice Pack 2 czyli wynika z tego że mam SP2. Kuż trochę kombinowałem w zaporze i utorrent jest zaptaszony.:cry:
  • #13 3467342
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    A może masz innego firewalla, który blokuje utorrenta...
    A próbowałeś ściągać innego torrenta? może ten po prostu nie ma seedów/peerów
  • #14 3467413
    roman35
    Poziom 18  
    To teraz pobawimy się inaczej
    tomaszekg999 ściągniesz sobie
    Ten programik
    i zrobisz sobie tak
    Uruchamiamy program i w jego oknie klikamy Opcje specjalne
    a potem na Limit połączeń....
    W nowym oknie klikamy Tak, akceptuję to. Następnie w oknie wpisujemy 300 (myślę ,że tyle wystarczy mnie wystarczy Max łącza) i klikamy Popraw.
    Tak jak kolega wyżej mówił sprawdź czy nie masz innej zapory.
    I tak jak kolega wyżej mówił poszukaj innego torrenta,zdarza się czasami tak ,że na stronie, która udostępnia trzeba się zarejestrować żeby coś ściągnąć oczywiście plik torrent ściągniesz ale nic więcej.I właśnie tak się dzieje,jak opisywałeś wcześniej....robi się niebieska strzałka,a potem czerwona.
    Tak sie dzieje jeżeli chcemy ściągnąć chyba z Demonida.
  • #15 3467454
    tomaszekg999
    Poziom 11  
    no właśnie coś z tym firewallem jest nie tak bo np. w azureusie tam gdzie są te kropki nisko (ratio, nat,dht) jest tak: ratio 0,000 źle: <0,5 ; nieznany status osiągalności firewall/NAT i DHT za firewallem (wygląda na to że jest problem z mapowaniem portów rozproszonej bazy danych).Tak mam w azureusie a w utorrencie nie wiem gdzie to sprawdzić.... Może spróbuję jeszcze ściągnąć innego torrenta ale pewnie nic z tego bo próbowałem na kilku.
  • #16 3467486
    roman35
    Poziom 18  
    tomaszekg999 ratio to jest jakby taka punktacja tzn.,że im więcej udostępnisz ty to właśnie to ratio ci wzrasta,ale tym na razie się nie przejmuj,bo to w tej chwili nie jest naszym problemem.
    A jeśli chodzi o Azureusa to musisz poczekać trochę aż sie połączy,ale do 10 min powinien już się połączyć,tak samo uTorrent.
    Na Pw przyślę ci plik z duża ilością seedów i zobaczymy.
  • #17 3467627
    tomaszekg999
    Poziom 11  
    ok ściągnąłem ten anti-spy ale nie mogę poprawić. Jest 50 i nawet jak wpiszę 300 to mi nie przyjmuje.To jest wersja english.....:cry:..
  • #18 3467660
    roman35
    Poziom 18  
    Tutaj jest po polsku
    przepraszam
    Zrób sobie test w portów w uTorrencie
    uTorrent>>>opcje>>>kreator ustawień>>>sprwdź przekierowanie portu....... powinno być tak
    Jeżeli będziesz miał port zamknięty to spytaj się swojego dostawcy internetu czy możesz korzystać z sieci P2P,porozmawiaj ze znajomymi którzy mają to samo łącze co ty,czy korzystają z tych programów z którymi masz problem.

@down
    Jeżeli pisze ,że plik jest zmieniony to jest wszystko ok!
    Zrób sobie ten test o którym pisałem wyżej.Wszystko wskazuje na to ,że masz zablokowane porty sieci Bit torrent czyli programy typu Azureus,uTorrent nie będa działać.A dlaczego e-Mule działa,chyba dlatego,że korzyta z innych zakresów portów niż sieć Bit Torrent.Ale i tak z tego co pisałeś wcześniej masz pewnie Low-ID.
    Jeszcze możesz odszukać w ustawieniach e-Mule na jakim porcie działa,i w programie uTorrent wpisać ten port.A wpisuje się to w tym miejscu gdzie przeprowadza się test . Nie daje gwarancji że będzie działało.
    Pozdrawiam
  • #19 3467905
    tomaszekg999
    Poziom 11  
    ok mam po polsku ale wyskakuje info że to te pliki zostały poprawione i dalej nic.Twojego torrenta też nie ściąga, strzałka jest czerwona.

Dodano po 7 [minuty]:

Sprawdziłem ale wyszedł ERROR....
  • #20 3468056
    roman35
    Poziom 18  
    Zrób sobie jeszcze jeden test tylko port wpisz 4662 na nim działa e-Mule.
    Jeżeli to nie pomoże to już nie mam pomysłów.
  • #21 3468098
    tomaszekg999
    Poziom 11  
    Nie pomaga.:cry: Ale dzieki za pomoc POZDRAWIAM.
  • #22 3468125
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    spróbuj jeszcze odpalić jakiegoś torrenta na takim 62000, albo jakiś inny pięciocyfrowy bo często trackery blokują te czterocyfrowe, spróbuj też 80, 81, 21, 8080 może na jakimś z nich pójdzie...
    No chyba, że admin ostro poblokował.... choć ja mam zablokowane wszystkie, ale ściągać idzie
  • #23 3469841
    tomaszekg999
    Poziom 11  
    Jest jeszcze jedna sprawa: dotyczy to azureusa-jakikolwiek port bym podał w azureusie (np.53222) to wykakuje mi ostrzeżenie: "listen serwer socket on [/0.0.0.0:53222] does not appear to be accepting inbound connections.[Connection refused: connect] Auto-repairing listen serwice...." Co to znaczy???

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku pobierania plików w programie uTorrent po instalacji zamiast Azureusa, który wcześniej nie działał. Przyczyną najprawdopodobniej jest blokada portów TCP/UDP przez zaporę systemową Windows XP z dodatkiem SP2 lub inny firewall, co uniemożliwia nawiązanie połączeń P2P. Użytkownik ma łącze 512 kbps od Elektrima i korzysta z NAT, co może powodować problemy z przekierowaniem portów i osiągalnością trackerów. Wskazano konieczność sprawdzenia statusu połączenia w uTorrent (kolor strzałek), testu przekierowania portów oraz konfiguracji zapory i limitu połączeń (np. za pomocą programu xp-Antispy). Zalecane jest także sprawdzenie, czy wybrane torrenty mają wystarczającą liczbę seedów i peerów, gdyż brak seedów uniemożliwia pobieranie. Próby zmiany portów na wysokie numery (np. 62000) lub porty używane przez eMule (4662) nie przyniosły efektu. W Azureusie pojawia się komunikat o problemie z nasłuchiwaniem na porcie, co wskazuje na blokadę połączeń przychodzących. eMule działa, ponieważ korzysta z innych portów i protokołów. Ostatecznie problem wynika z ograniczeń sieciowych i konfiguracji zapory, które blokują ruch BitTorrent, mimo że eMule działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA