logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć czas zadziałania przekaźnika z 4 stykami przełącznymi?

rysiek182 09 Kwi 2008 19:31 1536 5
REKLAMA
  • #1 5012201
    rysiek182
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, chciałbym zapytać Was, drodzy forumowicze, czy któryś z Was spotkał się z pomiarem czasu załączenia i odpuszczenia styków przekaźnika. Mając do dyspozycji jeden zestyk przełączny, to zadanie nie jest skomplikowane, natomiast chciałbym tą sztuczkę wykonać dla przekaźnika z 4 stykami przełącznymi, i mierzyć te czasy jednocześnie, co pozwoliłoby mi w konsekwencji na wyznaczenie czasu rozbieżności zadziałań styków. Nadmienię, że chciałbym w tym celu wykorzystać 51,

Jeżeli któryś z Was ma jakąś sugestię, to proszę o wypowiedź.

Pozdrawiam, Rysiek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5020734
    mieciomiecio
    Poziom 12  
    A może podepnij te styki pod jeden port i go czytaj i zapisuj do bufora. A potem wyniki możesz sobie porównać.
    Przykład:
    zrób pętlę sprawdzającą czy coś sie zmieniło na tym porcie
    jak zmieni jakiś stan to zapisuj kolejne odczyty portu do bufora
    a potem jakoś je sobie wyślij np rs232.
  • REKLAMA
  • #4 5020981
    rysiek182
    Poziom 11  
    Zastanawiam się nad zczytywaniem stanu portu, natomiast niepokoi mnie fakt, że te czasy mogą być rzędu kilkuset ms, a chciałbym uzyskać dokładność rzędu 1us.

Chciałbym wykorzystać 89s52 i 24MHz wiec mamy cykl maszynowy 0,5us, ale czy mi to wystarczy żeby uzyskać dokładność rzędu 1us?? Jeżeli nie da sie 1 us to nic, no to jaką dokłądność wtedy jestem w stanie uzyskać.

Pozdrawiam, Rysiek
  • REKLAMA
  • #5 5021540
    nsvinc
    Poziom 35  
    Ocena: 88
    cykl maszynowy 0.5us to zdecydowanie za dużo....Z dokladnoscia 1us procek bedzie miał 0.5us czasu na odczytanie danych z portu i wpisanie do bufora = technicznie niemożliwe. Nie wiem jak to jest w 8051 ale te procki są CISC i robią jeden rozkaz w wielu cyklach maszynowych....

Zastosuj SZYBKI procesor, jesli to do zastosowań domowych to użyj AVRa podkręconego na 24MHz (zasilanie 5.5v i jedziesz, procek pracuje stabilnie)
    Również mogę polecić 40MIPSowe PIC24/dsPIC33, ktore z tym sobie NA PEWNO poradzą.

Jesli to musi byc x51 to sięgnij po klony Dallasa pracujące z wyższymi zegarami (33MHz,66MHz).
  • #6 5022245
    rysiek182
    Poziom 11  
    Ok, postanowiłem tak, zmniejszę dokładność pomiaru do 10us (wynik np 34,28ms też ładnie wygląda, a przy pomiarach rzędu kilkunastu, a nawet kilkuset ms dokładność 10us jest do przełknięcia) zastosuje kwarc 24MHz w '52 co daje mi cykl maszynowy 0,5us i mam 20 cykli do sprawdzenia stanów 4 bitów na porcie, oraz obsłużenia zapamiętywania 3 czasów zapisanych dwubajtowo), bo ostatni czwarty czas zostanie mi już po pomiarze jako czas ostatniego zadziałania zestyku.

Jak sądzicie jest to do wykonania??

No i obawiam się o stany tuż po zamknięciu zestyku, mianowicie, czy drgania zestyku nie zakłócą pomiarów, jak sobie z tym radzicie??

Pozdrawiam, Rysiek
REKLAMA